Web Hosting, web serveri i operativni sistemi Komercijalni hosting, web serveri, bezbednost, operativni sistemi na serverima |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
![]() |
#1 |
majstor
Wrote a book
|
![]() Vec sam na kraju snaga... nema sanse da instaliram GRUB a da imam 2 diska sa RAID1 particijama.
- kreiram particije na oba diska - podesim tip "for physical RAID" - kreiram Software RAID particije spajajuci 2 identicne particije na 2 diska - instaliram debian - instaliram GRUB na /dev/sdb, /dev/sdc i /dev/md0 (/dev/sda mi je jedan drugi disk koji ne diram jer imam stare podatke) - podesim u biosu da boot ide sa /dev/sdb i dobijem WELCOME TO GRUB i tu se smrzne. nemamm ideje sta jos mogu uraditi? mislim, nekad sam izbjegavao linux zbog tih pizdarija, danas ponovo gubim skoro 2 dana samo zbog toga...
![]() |
#2 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() nije bas ono sto si pitao, ali sto uopste fizicki raid? Bolje stavi softwarski, radi jednako pouzdano i brzo, ako slucajno crkne ploca ili uradis upgrade mnogo lakse se resi nego sa HW kontrolerom (za raid1 manje vise, ali sa ostalima si vezan za konkretan model kontrolera do daljnjega i kad nesto crkne od hardware-a zna da bude sex da se spasu podaci), plus grub (a i sve ostalo) radi bez problema...
![]() |
#3 |
expert
Grand Master
|
![]() ja imam ubuntu sa grub+raid1 (softverski), podesen preko grafickog UI i radi
root je na posebnom disku, t.j. nije u raidu. problem koji nisam mogao da sredim je automatski mount raid1 array-a citam da i drugi imaju taj problem mozda je nesta povezano s tim? mogu ti poslati neki /etc/* ako treba |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
majstor
Wrote a book
|
![]() ma kad kreiras particije na disku, odaberes taj tip particije (physical RAID) pa onda ides u Software RAID i kazes koje od tih particija uparujes u RAID1.
Koliko sam ja skontao, to je jedini ispravan nacin - prvo particije pa od tih particija pravis RAID - da bi uspjesno butovao sistem. Prvo sam probao napraviti RAID na citavom disku pa ga onda particionisati ali nije uspjelo. Mada mozda je bilo i drugih problema. Imam ja u tom serveru neki RAID controller onBoard ali to ne radi, tj radi uz pomoc drivera kojih nema za linux i linux logicno vidi razlicite diskove. I kad instaliram linux na jedan disk, pri sledecem butovanju dobijem od "kontrolera" obavjest da je raid ostecen - logicno, jer on nije iskopirao podatke na drugi disk. elem, problem je bio u trecem.. imao sam jedan disk IDE u toj masini, koji je u redu diskova bio na prvom mjestu. Iako sam ja podesio butovanje sa ispravnog diska (ne sa tog, vec sa /dev/sdb/) GRUB nije htio da radi dok nisam taj IDE disk iskljucio. Jebem ti GRUB i tehnologiju... hvala robi, sredio sam. Imam / i /home na razlicitim paritcijama i obe pod RAID poljem i sljaka bez probelma. Nisam pretjerano ulazio u to, ali mislim da ti madmraid ili tako neki sw zaduzen za podizanej raid-a.
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|