|
e-Business Elektronsko poslovanje, e-Commerce, poslovanje uopšteno.
Sponzor:
![]() |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
![]() |
#1 |
majstor
Wrote a book
|
![]() @djipko: vidi, firma (mala, 10-20 zaposlenih) ima budzet za tu poziciju - na osnovu zarade, troskova i slicno. U toj cifri postoji mozda 10-20% odstupanja, maximalno i minimalno. Ako uspije direktor zaposliti nekoga ko je manje placen, ustedio je.
Ako se pojavi neko, ispunjava sve uslove, sve super, ali trazi 50% vecu platu od predvidjene, ma koliko pregovarali - ne moze zaposliti tu osobu. A i ta logika 'mogao sam izvuci vishe' mi je onako.. bezveze. Ti dodjes sa sa idejom koliko vrijedi tvoj rad, koliko tebi treba za zivot da ne razmisljas o parama. Ako i firmi odgovara taj iznos - sve super. Ako su oni mogli tebe i vishe platiti ali ti nisi vishe trazio, ko je tu pogrijesio? Ako trazis vishe nego sto oni nude - postoje 2 mogucnosti: 1. Trazis malo vishe - firma ce se pokusati da se cjenjka/dogovara, da vidi moze li spustiti 2. Trazis puno vishe - nema cjenkanja - hvala dovidjenja. Kazem i dalje da se razlikuje tvoja pozicija kad nemas posla i prihvatas bilo sta i kad mjenjas posao pa trazis bolje. U CH samo velike firme imaju klasifikaciju zaposlenih i platne razrede. To znaci da kad dodjes kod njih - oni ti kazu mi razgovaramo od xx do xx1 cifre, toliko je predvidjeno za tu poziciju. To su obicno dobre plate ali rijec o drzavnim ustanovama i velikim bankama. Male firme nemaju to.
Poslednja izmena od misk0 : 15. 08. 2012. u 16:56. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
član
Certified
Datum učlanjenja: 03.10.2006
Hvala: 27
44 "Hvala" u 26 poruka
![]() |
![]() Citat:
![]() Samo sam hteo da kazem (sto i clanak koji sam linkovao kaze), da ne treba potcenjivati koliko mozes vise para da dobijes samo time sto pregovaras, sto si ti pokusao da diskreditujes i svrstas u sicu (licno ne mislim da je 20% malo - ako sam dobro upucen u plate developera u CH gde si ti, to moze biti jedan automobil godisnje - a mislim da je 50% itekako moguce u zavisnosti od raznih faktora). I ne razumem sto je logika 'mogao sam izvuci i vise da sam bio pametniji' bez veze? Na kraju krajeva niko (od nas) ne radi samo za pare, i nisu one jedini faktor, ali su itekako promeljiva po koji se moze optimizovati. Stvarno ne razumem sto je bez veze logika? Jos jednom, ako mene pitate - UVEK pregovarajte (da cak i ako ste bez posla i trazite ga na frku)! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
majstor
Wrote a book
|
![]() Bezveze je, da ne kazem "pohlepno" (mozda je preteska rijec) reci - 'mogao sam izvuci vishe'.
Mislim da je daleko bolje biti fer prema sebi i reci 'toliko vrijedim' i to traziti. I ja sam za to da se pregovara, ali ne vidim problem da ja prvi kazem 'ja toliko vrijedim'. 50% vecu platu - ja ne znam ko je uspio izvuci na pregovorima. To je ogromna razlika i tu nema diskusije. Kontam da je +/- 10% neka pregovaracka margina o cemu se moze diskutovati / pregovarati. 20% je razlika za koju vrijedi preci u drugu firmu pod istim uslovima. U CH 20% je recimo 10-15K CHF, za to kupis otprilike.. Fiat 500 ili Daewoo Matiz.
![]() |
#4 | ||
član
Certified
Datum učlanjenja: 03.10.2006
Hvala: 27
44 "Hvala" u 26 poruka
![]() |
![]() Citat:
Citat:
Za 50% iskreno nemam primer, imam za 35% od prve ponude, sto me je i navelo da mislim da moze vise. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
majstor
Wrote a book
|
![]() Ovo je sve razmjena iskustava, jer mislim da pravi odgovor ne postoji.
Citat:
Kad bi mi neko davao 1M CHF za ovo sto sad radim - zapitao bih se 'zasto bi me neko toliko platio'. Zivimo u kapitalistickom svijetu, ne postoji nista na lijepe oci, vec je sve vezano za novac i sposobnost da se proizvodi isti. Meni bi bilo (psiholoski) teze traziti 30% vecu platu od one koju oni ponude.
![]() |
![]() |
#6 |
Diskutabilni diskutant
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.04.2006
Hvala: 36
103 "Hvala" u 74 poruka
![]() ![]() |
![]() @Ivanhoe
Na anchoring sam potpuno zaboravio ![]() Sto se tice moje sadasnje firme odnos najnize cifre u platnoj kategoriji i najvise je N - N+50%. Retko kad ce vam ponuditi najnizu tako da racunam da je u pregovorima pomeriti cifru vise od 20% cudno. Juce sam bio u Red Hat-u za poziciju gde je range koji otvoreno predstave 40-90k. Sto je tek suludi range ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|