![]() |
#1 | |
Python Ambassador
Master
|
![]() Tajnost korisnikovih podataka je nešto što bi trebalo da bude od suštinske važnosti za banke - ako im ne možete verovati sa svojim podacima, kako ćete tek s novcem?
Sinoć sam načuo da danas (najzad) počinje isplata studentskih kredita/stipendija pa sam otišao na sajt Univerzal Banke Beograd da potvrdim informaciju. Primetio sam zaseban link za studentske kredite/stipendije te sam otišao da vidim šta tu ima - kad ono pretraga rezultata konkursa za studentske kredite/stipendije. Padne mi na pamet da iz zezancije probam da "zloupotrebim" pretragu da bih dobio i tuđe podatke: Napomena: Linkovi su namerno oštećeni da se noob-ovi ne bi okoristili Citat:
![]() Posledice? Pa mislim da se ovakvi podaci mogu fino zloupotrebiti - od relativno bezopasnog spam-a, do kradje identiteta. Primer neugodne situacije: pre neki dan je na FTN-u postavljen web servis studentske službe - korisničko ime je broj indeksa a inicijalna lozinka je JMBG ![]() Zamislite šta biste sve mogli načiniti jadnim studentima (prijaviti ogromnu količinu ispita, ili još gore odjaviti neke ispite). Kakva su vaša iskustva sa ovakvim pojavama?
![]() |
![]() |
#2 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Ja ovde ne vidim neku veliku mogućnost zloupotrebe (svejedno ti treba neki lični dokument da bi podigao kredit npr), ali bi u svakom slučaju trebalo obavestiti banku da imaju rupu u aplikaciji.
Off Topic: Ala smo navalili, zadavismo server ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Dejan Katašić
Wrote a book
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Hvala: 129
86 "Hvala" u 43 poruka
![]() |
![]() Slabo nešto radi ta paginacija :-)
Često mi nisu jasne misli ljudi čiji je posao da misle. Ovako ispada da su ovo javni podaci, a nekako mi se čini da bi trebali da budu poverljivi - samo banka i klijent. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Python Ambassador
Master
|
![]() Off Topic: Opet citiram samoga sebe ![]() Citat:
Zamisli u kakvim g#$&%ma bi bila studentska služba i sami studenti... Još ako ti kažem da FTN ima preko 8.500 studenata situacija postaje jako interesantna ![]() No, čini mi se da nisi shvatio punu težinu ove poruke: ako je ovaj exploit banalan (odbrana od ovakvih tipova napada je krajnje jednostavna - web security 101 što bi rekli Ameri) šta misliš kakvi tek sigurnosni propusti postoje na mnogo ozbiljnijim mestima: e-banking anyone ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Dejan Katašić
Wrote a book
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Hvala: 129
86 "Hvala" u 43 poruka
![]() |
![]() Pa neću da zamišljam - daj neki exploit :-)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Python Ambassador
Master
|
![]() Off Topic: Jes pa da me obesi profesor Perišić ![]()
![]() |
#8 | |
Milan Cvejic
Wrote a book
|
![]() Citat:
![]() |
"Hvala" LiquidBrain za poruku: |
![]() |
#9 | |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() Citat:
![]() |
![]() |
#10 |
Psychedelictrance freak
Wrote a book
|
![]() Ne mora da znaci da je banka kao banka prodala mejlove, moguce je da je to uradio neki ogorceni zaposleni.
Btw, cene mejlova se obicno (kod profesionalnih spamera) ne odredjuju kolicinom vec se cena odredjuje preko vise parametra (ciljna grupa, zemlja, koliko su "svezi", itd) ...
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Provizija banke za vođenje računa | bluesman | Istine i zablude | 38 | 09. 05. 2009. 09:54 |
keywordremix.com, SEO alat iz naše kuhinje. | kodi | Marketing i SEO | 27 | 23. 01. 2008. 15:01 |
Promena banke | jasmanac | e-Business | 22 | 04. 04. 2007. 12:38 |
Outsourcing za Banke | squall | Web aplikacije, web servisi i software | 25 | 12. 12. 2006. 02:26 |
Preporuka banke | [nq] | e-Business | 34 | 15. 11. 2005. 11:44 |