Planiranje i usability Planiranje, legalnost, privatnost, arhitektura, principi |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
![]() |
#1 | |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
![]() ![]() |
![]() Citat:
![]() |
![]() |
#2 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() cenim da ce razvoj i standardizacija direktne XML podrske biti prava stvar. Asinhrono otvaranje XML dokumenata, pa XSLT i XPath operacije na tako dobijenom DOM-u mogu lako da potisnu ajax u mnogim primenama, jer ce biti daleko jednostavniji i brzi (realno su komplexniji, ali ce se obrada raditi u C++ optimizovanom kodu, a ne u js-u, pa ce krajnji rezultat biti brzi)
I bas kao sa ajaxom dobar deo ovoga vec postoji na oba browsera i neki ljudi to koriste za projekte zatvorenog tipa, samo nije jos dovoljno jednostavno za crossbrowser upotrebu..
![]() |
#3 |
Branimir Momcilovic
Qualified
Datum učlanjenja: 15.02.2006
Hvala: 47
25 "Hvala" u 8 poruka
![]() |
![]() Nisam se spremao da pišem esej, ali kad me vučete za prste.
Sve zavisi od ugla iz kojeg gledaš, pre svega sam mislio na tzv. "web aplikacije", sajtove koji su bliski desktop aplikacijama. Html jednostavno nije pravljen da služi za kreiranje interfejsa za aplikaciju koja radi tako nešto. Da navedem primere koji su mi prvi pali na pamet: 1. Iole složenija forma za unos podataka zahteva da ako nešto čekiraš, ili izabereš iz kombo boksa stavku broj 14, da se nešto desi sa kombo boksom levo i/ili se promeni slika i natpis desno 2. WYSIWYG editor Ilija said: "Nešto slično vBulletinovom editoru, samo da radi u WYSIWYG "modu"." Rešenje postoji, post back, ili dhtml + javascript, u drugom slučaju malo više javascript-a i to tek od skoro u većini browsera. Takve stvari se u svakom iole ozbiljnijem alatu za razvoj desktop aplikacija rešavaju bez ikakvih problema. Jednostavniji WYSIWYG editor možeš za windows da napraviš za dan dva... Sa druge strane klasičan html odavno ne daje maksimum ni u drugim poljima. Evo jedan članak na tu temu Reviving Advanced Hypertext. Mogu sad da pišem zašto mi se ne sviđa <form> tag i kako bih ja voleo da to izgleda, ali da ne davim više, html ćemo svi da koristimo jer je standard. Kao što svi koristimo i ružne, sive, porcelanske šuko utikače iako znamo da može da se napravi bolji, ali šta onda raditi sa svim tim peglama? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
![]() ozbiljnije postavljanje flex-a kao platforme uz naravno ono sto je rekao Ilija
![]()
![]() |
#5 |
Predrag Supurović
Grand Master
Datum učlanjenja: 24.01.2006
Hvala: 3
200 "Hvala" u 12 poruka
![]() ![]() ![]() |
![]() Ako gledas iz ugla sta je potrebno, onda je logicno ocekivati da ce web tehnologije da se razvijaju u pravucu da omoguce da web apliakcije vise izgledaju i imaju funkcionalnost kao dektop, pre svega u interfejsnom smislu.
Ako gledas iz ugla potrebe za dzidza bidzama, onda nema sanse da pretpsotavis sta ce neki napaljeni mozak da izmisli, osim da ce to da sljasti i izgleda cool, ali nece imatei neku veliku upotrebnu vrednost. ![]()
![]() |
#6 |
I'm a PC too.
Wrote a book
Datum učlanjenja: 05.06.2005
Hvala: 82
130 "Hvala" u 89 poruka
![]() ![]() |
![]() Windows Presentation Foundation.
Nema sumnje da će biti velika stvar. Koliko će uspeti da se nametne kao tehnologija za serverske aplikacije, videćemo, ali potencijalno je big deal.
![]() |
#7 | |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Citat:
Razvoj alata za desktop aplikacije je išao otprilike ovako: 1) Treba nam biblioteka za GUI 2) Napravimo biblioteku za GUI 3) Napravimo novu verziju biblioteke za GUI 4) GOTO 3 Razvoj alata za veb aplikacije je išto otprilike ovako: 1) Treba nam nešto za hipertekst 2) Napravimo HTML 3) E, zaboravismo, ne bi bilo loše da tu može da se ubudži i neka slika 4) Hmm, evo dodaćemo IMG tag 5) E, ne bi bilo loše da to može da se poveže sa bazom 6) Evo napravićemo CGI 7) E, mnogo je komplikovano da se iz ovog C-a generiše HTML, daj nešto prostije 8) Evo biblioteka. Ne, ne, evo Perl, on ti je zgodniji 9) Daj nešto lakše, bogati, ostadosmo bez geekova, svi su otišli na takmičenje za most-obfuscated Perl program 10) Evo PHP 11) Ok, nije to loše. A šta ćemo sad sa klijentom, vidi kakav je šugav ovaj HTML 12) Evo ti CSS. I evo ti JavaScript, ali pazi, mnogo je gadan 13) Dobro, daj šta daš... 14) Super je ovo, evo radi u brauzeru ABC, ali vidi kako mi puca u XYZ! 15) Šta da ti kažem, čekaj iduću verziju... Ili koristi CSS hack sa negativnom marginom... 16) E, cimanje mi je da stalno refrešujem 100kb stranice za promenu jedne labele, smisli mi nešto... 17) Evo, MS napravio XMLHTTPRequest. Evo ovamo ima isto to samo malo drugačije... 18a) U, suuper... Ni 15 godina nije prošlo a ovo već liči na desktop aplikacije... 18b) E, je*o te veb, vraćam se na Clipper |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
programer
Na probnom radu
|
![]() Citat:
- E sto je kul ova Java mnogo se lakse pisu programi nego u C i C++, ajde da je uglavimo u browser da pravimo mnogo cool stvari sa apletima ... 2-3 godine kasnije ... - E ovi apleti su s**** mnogo dugo se ucitavaju i sporo rade ajde da ih ipak batalimo Mislim da ce se za jedno 10-15 godina "in stvar" na webu biti: Ljudi ovaj web nam pojede zivote, samo blejimo u monitore i upijamo beskorisne informacije, ajmo svi u prirodu da slusamo ptice i mirisemo sveze pokosenu travu, da nam deca saznaju sta je to krava ili ovca (ako toga tada bude uopste bilo), ali tada ce vec biti kasno... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Goran Radulović
Professional
|
![]() care, sad je vec tako, kakvih 10-15 godina.
![]() |
#10 |
programer
Na probnom radu
|
![]() ma znam da je vec sad tako nego se jos niko nije osvestio (sto znaci pare za sve prisutne), ali osvestice se, jednom...
Za dolazak tog dana preporucujem da se pripremimo. Jednostavan program sastavljen od casova obrade metala, vodoinstalaterstva, krecenja, auto mehanike (sa posebnim osvrtom na elektricne automobile buducnosti), kuvanja i na kraju ako sve to propadne dodatni casovi heklanja i strikanja za svaki slucaj, nikad se ne zna. Za ljude sa posebnim sposobnostima uvek je tu politika, diplomatija ili za bas posebne dikatorstvo, hegemonizam itd. p.s zaboravio sam da pored Jave ubacim i Flash sa otprilike istom pricom osim sto su falinke druge, svi ih valjda znamo |
![]() |
![]() |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
301 redirkecija "dinamickog" URLa na "dinamicki" URL | mb_sa | Regular expression i htaccess | 7 | 02. 07. 2008. 19:21 |
Karakteri "&" i "=" i XMLHttpRequest | Milos Vukotic | Regular expression i htaccess | 18 | 01. 10. 2007. 15:16 |
If IT really is a "profession", what is our "pro bono" contribution as IT pros? | oksite | e-Business | 26 | 12. 01. 2007. 11:18 |
"Telekom Slovenije" preuzeo "Blic.net" za 390.000 evra | Aleksandar Marković | Komunikacije | 2 | 23. 12. 2006. 14:23 |