|
![]() |
#1 | ||
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 339
688 "Hvala" u 178 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Evo bas sad pogledah linkove koje je Dragan Varagic dao u temi o vikipediji, kad tamo:
Citat:
Citat:
Evo, od sad cu u svojim tekstovima da koristim izraz "cvorina" i ko mi sto moze, osim da zatvori prozor (window) ili zafrljaci stampani tekst kroz prozor (prozor)... |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Meni zvuci kao "podvezica"
![]() ![]() BTW i seks je strana rec. Jedine srpske alternative za koje znam su jeb...e, kar...e, prc...e, guz...e, ... meni je ipak lepse da kazem seks.
![]() |
#3 |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 26
319 "Hvala" u 22 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Tu bar imamo veoma bogate jezicke alternative.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 0
3 "Hvala" u 3 poruka
![]() |
![]() Hej Blues, trebao si napisati s.ks, kako te nije sramota da celu rec pises
![]() OK, logicno je sto postoje svakakve kovanice od Wikipedie, casopisa Mikro itd kad ne postoji odgovarajuca institucija koja bi brinula o jeziku ili bar neka sa autoritetom cije bi prevode svi preuzeli. Ja nisam za potpuno prevodjenje, ali sam protiv preteranog koriscenja engleskih termina (po svaku cenu). Oni izrazi koji u nasem jeziku nemaju alternativu trebaju biti prihvaceni kao takvi. Iz Mungosovog primera nemam problema da koristim: nalog, lozinka, prijaviti se, zaglavlje, sablon, ali su mi zato neprihvatljivi: fascikla, dobavljac, motor, obelezivac. Onom tekstu o retardiranosti srpskog jezika moglo bi se sto sta zameriti.
![]() |
#5 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Prebacim ja gmail na srpski, generalno sve je manje-više ok, kad ono reči tipa:
озвездане (starred), нацрти (drafts) подешавање рачуна (account settings) Prava grozota. Naježio sam se. - Hajde, nekako najlakše da prihvatim prevod za drafts, - account je stvarno bukvalno "račun" ali je bolje da bude "profil", jer račun u srpskom jeziku nema veze sa onim šta taj link predstavlja. - ali "ozvezdane" poruke su stvarno vrhunac !?! Da li neko zna odakle google ima ovaj prevod na "srpski"?
![]() |
#6 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Još nešto što mi jako smeta: imperativ. Svi linkovi i button-i su u imeprativu: "označi", "pročitaj", "pogledaj"... primerenije je "označite", "pročitajte", "pogledajte".
Vidim da istu grešku prave i mnogi domaći sajtovi. Po meni, kada nekoga ne poznaješ, a naročito ako ne znaš ni kog je pola, uzrasta, etničke grupe... izuzetno je nepristojno da se toj osobi obraćaš u drugom licu jednine. Nije džabe narod smislio "nismo mi ovce čuvali zajedno pa da možeš tako da pričaš samnom".
![]() |
#7 | |
Moderator
Expert
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 10
40 "Hvala" u 20 poruka
![]() |
![]() Citat:
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 30.09.2005
Hvala: 5
4 "Hvala" u 4 poruka
![]() |
![]() Svako ko ima nalog na gmailu ili nekom drugom google servisu moze da radi na prevodjenju googla.Nisam bas siguran da imaju neki kriterijum kod toga ko moze da prevodi ili ciji se prevod prihvata.
Pozitivno je to sto ako se nekome ne svidja ono sto je prevedeno to moze da izmeni i da stavi ono sto misli da vise odgovara. |
![]() |
![]() |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Jezik na mobilnom telefonu | kalkulus | PHP | 4 | 30. 06. 2008. 16:13 |
vBulletin 3.6.x srpski jezik | ppavlovic | Web aplikacije, web servisi i software | 4 | 17. 04. 2008. 20:26 |
Skripting jezik.... | LiquidBrain | Programiranje | 2 | 24. 01. 2007. 15:11 |