![]() |
#61 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
![]() ![]() |
![]() Kada ste vi bili u školama? Da li ste čuli za "specijalce" (specijalna odeljenja po srednjim školama, znam da sigurno jedno postoji u Novom Sadu pošto znam dvojicu mehatronaca koji su izašli iz njega). To su ljudi koji otkidaju prirodne nauke (matematika, fizika itd), koji imaju razvijene radne navike i sa kojima se uvek radi na višem nivou.
Nema tu nikakve diskriminacije. Ako si položi prijemni sa dovoljnim brojem bodova da upadneš u specijalce upadaš, ako ne ideš u regularno odeljenje. Ako se pokažeš kao jak u regularnom odeljenju možeš da tražiš da te prebace u specijalce gde se na osnovu testa ili dosadašnjeg rada odlučuje da li ideš ili ne. Prosto kao posalj. Sorry Peđa, ali to o ljudskim pravima je besciljno tupljenje i razvodnjavanje diskusije, bar u konktestu ove teme. Meni uvek na pamet pada scena iz jednog filma: Klinac sedi sa ostatkom razreda na matematici dok se uči deljenje. Učiteljica na tabli napiše par brojeva: 3, 5, 4, 12, 30, 2.5, 18, 5.1 I pita: "Koji su brojevi deljivi sa 2?" Pošto je klinac rasejano zvera u sve samo ne u ono što ona priča njega pita i on potpuno neobavezno pogleda na te brojeve i kaže: "Pa svi su". Ostali klinci tek uče celobrojno deljenje i u tom kontekstu im se posavlja pitanje. U takvoj atmosferi napredniji klinci se smaraju (ja se sećam da sam non stop crtao - veliki problema kada se na kraju polugodišta nosila sveska na pregled ![]() Što se privatnih škola tiče to je jedan od načina da raditelji mogu da utiču na uslove u kojima njihovo dete uči, ništa više.
![]() |
#62 | |
I'm a PC too.
Wrote a book
Datum učlanjenja: 05.06.2005
Hvala: 82
130 "Hvala" u 89 poruka
![]() ![]() |
![]() Citat:
![]() |
![]() |
#63 | |
I'm a PC too.
Wrote a book
130 "Hvala" u 89 poruka
![]() ![]() |
![]() Citat:
Osim toga, u tom istom filmu, ima i scena kada mali počne da sabotira to pametovanje tipa "kad porastem biću naučnik za rakete i lasere" i on počne da priča da hoće da bude vatrogasac (na šta se svi prisutni zgroze - čuj ti tako pametan, pa da budeš vatrogasac?) i da hoće da ide kući, da bude sa majkom. Tu scenu si preskočio ili nisi skontao da je mali namerno počeo sve to da sabotira? ![]()
Commercial-Free !!! Poslednja izmena od degojs : 15. 12. 2006. u 04:35. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#64 | ||
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
![]() ![]() |
![]() Citat:
Ako se inicijalna odluka pokaže kao pogrešna, lako je izmeniti je. Takve odluke nisu za vjek vjekova, a osnovna škola traje celih 8 (9? šta je bilo sa tim?) godina. Citat:
Bah, duga diskusija. Nisam stručnjak, samo koristim neki osnovni zdrav razum i iskreno mislim da treba pružiti brži tempo / bolje uslove klincima koji iz toga mogu izvući nešto, a ne sve tretirati jednako.
activeCollab - Project Management and Collaboration Tool iz domaće kuhinje | area51.rs - Blog Poslednja izmena od Ilija Studen : 15. 12. 2006. u 04:41. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#65 | ||
I'm a PC too.
Wrote a book
130 "Hvala" u 89 poruka
![]() ![]() |
![]() Citat:
Znaš li nekog ko je "propao" ili nije imao priliku da se usavrši i iskaže u životu, samo zato što je u osnovnoj školi bio u odeljenju sa "prosečnim"? Citat:
Opet, nisam stručnjak, ali verovatno ima razlog zašto je kako jeste..
Commercial-Free !!! Poslednja izmena od degojs : 15. 12. 2006. u 05:06. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
I'm a PC too.
Wrote a book
130 "Hvala" u 89 poruka
![]() ![]() |
![]() I za kraj od mene jedno pitanje za bluesmana: ako bi se na nekom testu pokazalo da njegov sin ima IQ npr. 150, a on i supruga npr. 110, da li bi bilo OK da im se dete oduzme, jer ga zaglupljuju?
![]() |
#67 |
Vladan Zirojević
Grand Master
|
![]() Ne znam... meni se cini da je sasvim dovoljno (ako moze, valjda moze) izabrati dobru skolu, uvijek je neka osnovna skola bolja, neka manje dobra, i ne razdvajati klince. Mnogo je to rano. Ima uvijek napredne djece i oni ce lakse i brze savladati gradivo i ostace im vremena kuci da rade dodatne stvari, da idu u muzicku skolu, da uce jezike, koriste racunar ili igraju fudbal.
Izdvajanje djece u tom uzrastu moze biti lose i za njih, i za ostalu djecu. Sve ovo uz ogradu naravno, da mi djete ne ide u skolu, pa ne znam tacno kakvo je stanje, mada imam prijatelja u prosvjeti. Off Topic: Pred prosle izbore sam na TVu vidio gospodju Branku Bosnjak iz G17 stranke, koja je kao svoju bitnu osobinu navela da je preskocila 4. razred osnovne skole, kao veoma pametna i napredna. Meni nesto nije bila simpaticna. Poslednja izmena od zira : 15. 12. 2006. u 09:09. |
![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Dejan Katašić
Wrote a book
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Hvala: 129
86 "Hvala" u 43 poruka
![]() |
![]() Inače, školstvo se izmenilo - uveden je prvi razred bez numeričkog ocenjivanja da bi se stavio veći akcenat na socijalizaciju dece. Kad već moraju da se orobe višečasovnim sedenjem u klupi - makar da ne brinu još i o ocenjivanju.
A u drugom razredu ... prvo pumpanje dece da za svako zaboravljanje sledi minus, po formuli: 3 minusa - kec! To je "da deca postanu urednija i savesnija". A domaći zadaci ... bio sam na roditeljskom sastanku i tamo lepo čujem da će deca dobijati domaći ali "to je lagano, da stiču radne navike" ... i sad, nakon par meseci, vidim da to "lagano" odnosi oko 2 sata rada! U drugom razredu osnovne! Gradivo je toliko napumpano da mi se u ovom trenutku čini da su neosnovani strahovi da daroviti neće biti u prilici da osete opterećenje, pitam se upravo kako izdržavaju oni ostali. Krenu da pljušte kontrolni zadaci - rezultat bude recimo jedna petica u odeljenju od 26 dece ... uglavnom četvorke, ima naravno i trojki, dvojki, a grune i poneki top. ... Drugi razred osnovne - izdvajaju se deca koja tegle gomilu dvojki, vrlo je jasno da se hvataju u koštac s nečim neodgovarajućim - naravno da će brzo poneti epitete "tupana" među vršnjacima, a ovde se upravo vodila priča o nekoj jednakosti. ... Domaći zadatak, matematika. Žali mi se ćerka da joj nije jasno kako se rade zadaci koje je dobila. Pogledam - geometrija, prave i poluprave... omg ... Prevrtim radnu svesku i nalazim definicije (!) da je prava duž koja je produžena u beskraj s obe strane, a poluprava samo s jedne. Ahah, blago nama, razmeću se bez problema s beskonačnostima! Ovde radi aritmetiku - celobrojno sabiranje i oduzimanje do 100 (da, celobrojno, jer je lepo skontala da ako od manjeg broja oduzmeš veći rezultat mora biti manji od nule), a u geometriji definicije i beskonačnosti. "prave se obeležavaju malim latiničnim slovima a, b, c" - jedino što oni još uvek nisu učili latinicu. ... Dakle, za domaći zadatak, između ostalog, treba da se nađe odgovor na sledeća pitanja: - Koliko pravih prolazi kroz dve tačke? - Koliko pravih prolazi kroz jednu tačku? |
![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
profesionalac
Professional
|
![]() Otisli ste malo sa teme.
Sto se tice "specijalaca" trebalo bi uvesti nivoe na predmete, ili jednostavno vec posle 6. razreda vrsti usmeravanje - prirodne nauke, drustvene nauke, pa 9. razred, pa opet usmeravanje. Ja sam za prvu varijantu. Pa kome ne ide mat, vezbamo osnovne racunske operacije. Ako savlada dobije 5 i svi zadovoljni.
![]() |
#70 |
Vladan Zirojević
Grand Master
|
![]() ^ Ne mogu da vjerujem da se to radi u drugom razredu osnovne skole?!
|
![]() |
![]() |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Stanje online tržišta | fit | Marketing i SEO | 10 | 10. 09. 2007. 10:56 |
Stanje srpskih web prezentacija | bluesman | e-Business | 31 | 12. 10. 2006. 16:52 |
Pratiti "stanje" ? | [nq] | Marketing i SEO | 8 | 10. 09. 2005. 18:44 |