14. 11. 2005. | #1 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Debug PHP scriptova
Kako radite debug?
Mislim na onaj naprostiji, slozeniji i najkomplikovaniji. Imate neke alate ili pichite sa echo, print_r(), var_dump() ?
14. 11. 2005. | #2 |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 15.06.2005
Hvala: 12
12 "Hvala" u 11 poruka
|
Moj slucaj:
Za najprostije provere dok pisem kod koristim: function dbg($var, $dontDie = false) { echo '<pre>Vartype: ' . gettype($var) . "\n" . htmlentities( print_r($var, true) ) . '</pre>'; if ( !$dontDie ) exit; } A za prijavu gresaka imam error_handler-a koji pljuje (na ekran, u bazu, na mail, u xml, gde mu kazem, tj. kako ga podesim) var_dump, backtrace i sva cuda kojih sam mogao da se setim. |
14. 11. 2005. | #3 |
Python Ambassador
Master
|
IMHO, jedan od definitivno boljih metoda debugovanja php-a sam video kod Ilije.
Nešto jako slično gorepomenutom sistemu je danas dobio i django(primer 404 i 500 greške).
14. 11. 2005. | #4 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
To što je Petar video je prikaz izuzetka koji nije uhvaćen (predviđen). U PHP5 se može definisati funkcija (pomoću set_exception_handler()) koja hvata te izuzetke i obrađuje ih (u suprotnom se dobije klasičan Fatal error). Moja implementacija te funkcije prikazuje informacije o izuzetku (fajl, linija, dodatna polja...), trace i stanje sistemskih promenljivih ($_GET, $_POST, $_SESSION, $_COOKIE...). Ništa revolucionarno, ali sam se preporodio kad sam to napravio...
Za "lokalizovanje" greške koristim die() i var_dump() (tačnije, varijaciju na isti, ali poenta nije bitnije izmenjena). Iako Zend Studio ima ugrađen debugger nisam se navikao na njega (nisam se preterano ni trudio). Čekićanje, ali radi posao...
15. 11. 2005. | #5 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
|
echo i var_dump mostly, Zend Studio kad prigusti
|
15. 11. 2005. | #6 |
expert
Expert
|
PHP kôd:
16. 11. 2005. | #7 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
ja sam pravio neku funkciju bprint_f koja radi slično kao print_f sa tom razlikom što prikazuje tipove i veličine podaka pa sve u boji
output izgleda otprilike ovako: Kôd:
'sms' [array 5]: ( 'instance': CH9229 [string 6] 'username': dad10065 [string 8] 'password': 7PfRv4kU [string 8] 'command' [array 2]: ( 0: WEBSUBSCRIBE [string 12] 'attr' [array 2]: ( 'a': name [string 4] 'status': ok [string 2] ) ) 'parameters' [array 4]: ( 'attr' [array 1]: ( 'b': sisa [string 4] ) 'receiver' [array 2]: ( 0: +41795657570 [string 12] 'attr' [array 1]: ( 'operator': swisscom [string 8] ) ) 'service': DADAMOBILE [string 10] 'operator': swisscom [string 8] ) )
17. 11. 2005. | #8 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
debug_backtrace zna da bude koristan kad treba provaliti redosled kojim se stiglo do te tacke, recimo kad provaljujes tudj kod pa ti nije jasna logika...
a inace print_r i echo obicno odrade posao... |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Zend Studio debug problem | c_shark | PHP | 0 | 26. 04. 2010. 13:14 |
PHP DEbug platforma | Pedja | PHP | 0 | 08. 08. 2007. 00:21 |
HTTP debug alati - Fiddler i HttpSpy | DejanVesic | Web aplikacije, web servisi i software | 4 | 22. 10. 2005. 04:39 |