e-Business Elektronsko poslovanje, e-Commerce, poslovanje uopšteno.
Sponzor:
![]() |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
![]() |
#1 |
Knowledge base
Wrote a book
|
![]() Naime, od 1. januara, na osnovu zahteva banke Inteza (ne znam za druge banke), obavezno je prilikom knjizenja deviznog prihoda od strane banke istoj dostaviti takozvani kontrolni broj priliva iz knjige kontrolnika izvoza robe i usluga.
E sada, tu knjigu kontrolnika je potrebno samostalno voditi i beleziti prihode. Mene zanima da li i vama traze isto ovo i kakva je politika drugih banaka? Da li je neophodno za svaki devizni priliv potrebno potpisati ugovor jer u kontrolniku se zahteva i broj ugovora? Ako je potrebno potpisati ugovor za svaki devizni priliv, kakvu formu taj ugovor treba da ispostuje? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Dejan Grujic
Professional
Datum učlanjenja: 29.09.2005
Hvala: 9
64 "Hvala" u 40 poruka
![]() |
![]() Je li to za pravno lice? Za fizicko lice u rajfajzenu ne treba nista za sada.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Knowledge base
Wrote a book
|
![]() U pitanju je pravno lice.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Meni su poslali "Obavestenje o deviznom prilivu", a zatim trazili da upisem "Opis transakcije", potpisem i faksiram natrag. Imam bas ovde kod sebe taj papiric, u pitanju je Intesa (za moju firmu, tj. agenciju).
Nesto mi knjigovodje nisu skrenule paznju da moram da vodim racuna o ovome ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Ja isto ne znam za to, ti moras da pises nesto sto se zove "PODACI ZA IZVRŠENJE ISPLATE PO NAPLATI IZ INOSTRANSTVA" i moras da navedes ove stavke:
1. kolicina 2. naziv kranjeg korisnika 3. Broj računa krajnjeg korisnika 4. Banka krajnjeg korisnika 5. Šifra osnova naplate 6. Broj i datum dokumenta po kome je izvršena naplata 7. Registarski broj kredita i godina kredita Kao osnov naplate stavis: 302 Kompjuterske i informacione usluge ...ali to vec dugo postoji... nisam znao da mora da se vodi posebna knjiga za to.
![]() |
#6 |
Knowledge base
Wrote a book
|
![]() @dinke: Obavestenje da ti je stigao priliv dobijas isto i preko elektronskog bankarstva, kao u mom slucaju. Onda si duzan da u roku od 48h odlucis da li taj priliv ostaje u stranoj valuti ili se prebacuje na tekuci po srednjem kursu. ja sam to resio tako sto sam im ostavio 10-tak blanko potpisanih i ispecatiranih papira tako da ih samo nazovem i kazem prosledite priliv.
Ni meni nikada do sada nisu trazili. Ovo je prvi put posle nove godine. Ona riba sto radi tamo pita me koji vam je kontrolni broj priliva a ja kontrolni sta? ![]() Cuo sam se sa knjigovodjom odmah posle toga i oni su mi rekli da je to obavezno za izvoz proizvoda/usluga. To je druga prica sto sam izgubio pola dana po bg-u da nadjem tu ^%$#^$% knjigu... Pa sam hteo da vidim da li i vama isto traze ili da menjam banku ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() @bluesman
Ja isto to (203 / kompjuterske usluge) upisujem na tom obavestenju koje faksiram natrag banci. Ajd, pitacu sutra(ako se setim) knjigovodju oko toga. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 71
175 "Hvala" u 58 poruka
![]() ![]() |
![]() Procredit banka je to trazila jos 2005. godine. Koliko znam to je jedino u slucaju kada inostrana firma uplacuje novac domacem fizickom licu.
![]() |
#9 | |
Knowledge base
Wrote a book
|
![]() Citat:
To sto traze banke za privatna lica nema nikakve veze sa kontrolnikom vec je dovoljno da i ti i klijent potpisete izjavu ili neki jednostavaniji ugovor. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 71
175 "Hvala" u 58 poruka
![]() ![]() |
![]() Procitao sam pazljivo i video da se radi o pravnom licu ali sam napisao slucaj kod Procredit banke koja je to isto trazila i kod fizickih lica (a tada su mi rekli da se to ne trazi od pravnih lica) a izgleda mnoge banke kao sto je neko napisao to ni sad ne traze od fizickog lica.
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
E-start: Udruženje za razvoj e-poslovanja i Internet preduzetništva | Dragan Varagić | e-Business | 79 | 05. 09. 2013. 22:09 |
Kontrola pristupa fileu | blackshtef | Sva početnička pitanja | 20 | 21. 08. 2010. 23:06 |
Predlog za .RS registra? (kontrola nad DNS) | DejanVesic | Domain Name Service (DNS) | 16 | 06. 02. 2009. 19:52 |
Specijalističke studije iz E-poslovanja, FTN, Novi Sad | Dragan Varagić | e-Business | 120 | 30. 09. 2008. 00:36 |
Autocomplete SelectBox kontrola | ppavlovic | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 2 | 27. 11. 2007. 12:15 |