![]() |
#11 |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 16.06.2005
Hvala: 37
131 "Hvala" u 82 poruka
![]() ![]() |
![]() ^ Kako moze da trazi kontrolni broj priliva od fizickog lica? Najverovatnije je u pitanju neki drugi dokument, a ne ovaj o kom jasmanac prica.
![]() |
#12 |
kockar
Qualified
|
![]() Ja koliko znam (po Rajfajzenu) posalju ti neki faxic na kom popunis osnov priliva, maticni, pib i naziv firme, potpises, pecatiras i saljes nazad. I to je to. Ne moras da ih obavestavas kad ces da menjas u dinare, nego ti stoji po defaultu u devizama na racunu dok ne posaljes zahtev za prebacivanje u dinare i onda ti prebace po kursu od tog dana (naravno najnepovoljnijem mogucem, plus ti uzmu proviziju)
U Delti izgleda ima nekih promena uopste, a deluje mi da su promene uslovljene promenama u deviznom odeljenju. Pocetkom godine je po prvi put kod njih morao da se popunjava osnov priliva za priliv na devizni fizickog lica. Zanimljivo je sto recimo u istoj banci neko mora da popuni, neko ne (ortak nije morao da popuni za priliv od iste firme koji je stigao par dana posle mog, a mene su zvali da popunim). Drugim recima, mislim da oni nemaju pojma gde teraju i sta treba da rade, nego kako ti se zalomi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Citat:
Citat:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Diskutabilni diskutant
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.04.2006
Hvala: 36
103 "Hvala" u 74 poruka
![]() ![]() |
![]() Ako mislimo na Delta/Intesa imao sam ja neki priliv ali mi nisu davali nikakve papire
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
član
Certified
|
![]() Ovde stoji uredba na koju se ove novine odnose:
http://www.mfin.sr.gov.yu/html/modul...=1683&pageno=1 Tu stoji da svaku uplatu treba prijaviti nekome uz propratnu dokumentaciju (fakture, prevedeni ugovori i slicno) i da treba voditi knjige "Kontrolnik uvoza" i "Kontrolnik izvoza". Da li je neko ovo radio ovih par meseci? Ima li neko detaljnije informacije i/ili izgled tih knjiga? Ne znam za vas, ali mene je ovo poprilicno iznerviralo. Ako je sve tako kako ja laicki tumacim iz Zakona o Dev. poslovanju i ove uredbe, svaka uplata mora biti ispracena posebnim ugovorom u kome je tacno naznacen iznos. Uspeo sam da iskamcim od Plimusa i ShareIta onaj genericki online agreement na papiru sa pecatom i potpisom, ali terati ih da to rade svaki mesec bilo bi malo suvise. Na stranu sto posle silne papirologije ne ostaje mnogo vremena za rad... |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Siva eminencija
Grand Master
|
![]() Jbt, jos jedan primer bolesnickog pristupa vlasti. Nije im dovoljno sto pokusavaju da oporezuju nerezidente, vec na zakljucak inspektora ne postoji pravo zalbe.
Cak i poreznici prihvataju da mozes da se zalis (bez obzira sto te ne konstatuju 2%). Kao da ocekuju da ce im RoboCop biti devizni inspektor i da nikada ne ce praviti greske ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
član
Certified
|
![]() Citat:
Citat:
![]() Posto je on (knjigovodja) trenutno na putu, detalje oko svega ovoga i izgled kontrolnika ce mi poslati sutra. Postovacu ovde sve sto saznam. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
old school
Professional
Datum učlanjenja: 19.04.2007
Hvala: 139
70 "Hvala" u 43 poruka
![]() |
![]() Evo ja sam prvi put ove godine dobio inostranu doznaku u Intezi. Odma me zvala teta iz banke da mi kaže kako od 1. Jan 2007, kada meni fizičkom licu uplaćuje firma iz inostranstva, a nije navedeva svrha uplate, ja treba da dođem i potpišem neku izjavu o transakciji (valjda da objasnim ko-kome-šta-dođe).
Konkretno primio sam escrow sa scriptlance.com, znači meni je to uplatio čovek u inostranstvu (strano fizičko lice), sajt je posrednik, i poslao mi je wire. Naravno na izveštaju o uplati piše da meni uplaćuje sajt, tj. strana firma, tj. strano pravno lice (ako takva definicija postoji uopšte). Ranije sam isto tako primio neke uplate i nisu tražili ništa. Na online servisu se ne vidi da sam išta primio - verovatno dok ne obavim taj razgovor s njima. Znači ja kao fizičko lice nemam nikakve kontrolne brojeve, nemam pojma niočemu osim imena i prezimena osobe koja mi je poslala novac preko tog sajta. Pošto još nisam bio u banci - ŠTA JA DA NJIMA POTPIŠEM i šta da im kažem uopšte? I još jedno pitanje, scriptlance.com je jedan sajt/servis. Pa ja mogu svaki dan da radim sa drugim sajtom (drugom firmom) - jel oni misle da ja za svaku transakciju idem da pričam sa njima? Molim vas pomozite mi sa savetom, pre nego odem kod njih. Hvala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Designer guy
Wrote a book
|
![]() Odeš do banke, daju ti jedan papir, napišeš na njemu koja je suma u pitanju, koja valuta, i zaokružiš jednu od ponuđenih opcija (honorar ćeš odabrati najverovatnije). Potpišeš i to je to.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
old school
Professional
Datum učlanjenja: 19.04.2007
Hvala: 139
70 "Hvala" u 43 poruka
![]() |
![]() Hvala!
Još jedno pitanje - da li će mi oni naplatiti neki porez na uplaćenu sumu ili će mi isplatiti ceo iznos koji primam? |
![]() |
![]() |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
E-start: Udruženje za razvoj e-poslovanja i Internet preduzetništva | Dragan Varagić | e-Business | 79 | 05. 09. 2013. 22:09 |
Kontrola pristupa fileu | blackshtef | Sva početnička pitanja | 20 | 21. 08. 2010. 23:06 |
Predlog za .RS registra? (kontrola nad DNS) | DejanVesic | Domain Name Service (DNS) | 16 | 06. 02. 2009. 19:52 |
Specijalističke studije iz E-poslovanja, FTN, Novi Sad | Dragan Varagić | e-Business | 120 | 30. 09. 2008. 00:36 |
Autocomplete SelectBox kontrola | ppavlovic | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 2 | 27. 11. 2007. 12:15 |