|
(X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS Client scripting tehnologije, Dynamic HTML, Cascading Stylesheets, XML i standardi |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
![]() |
#31 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
![]() ![]() |
![]() Post napisan pre nekih 5 sati, ali postovan tek sad.
Off Topic: Nisam pitao da li si prilično upućen u Photoshop, već da li se smatraš prilično upućenim u PHP? Izbegavaš odgovor? ![]() Što se tiče onog što sam rekao za sve navedene stvari u tekstu znam, ali recimo nisam do sada koristio definition liste. Markup je jedna od tema koja me izuzetno interesuje i o kojoj uvek nešto čitam. I ma koliko čitao i radio (jer čitanje bez vežbe nije mnogo) uvek naiđem na nešto novo - novi tag ili primenu postojećeg za stvari za koje ga nisam koristio, zanimljivo zapažanje, interpretaciju specifikacije... Po meni je to logičan proces učenja i širenja znanja. runkit je PHP ekstenzija, ne aplikacija i obuhvata set funkcija koje omogućavaju menjanje klasa i funkcija nakon što su definisane (u vreme izvršavanja) ![]()
activeCollab - Project Management and Collaboration Tool iz domaće kuhinje | area51.rs - Blog Poslednja izmena od Ilija Studen : 28. 12. 2005. u 02:34. |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
expert
Master
Datum učlanjenja: 20.12.2005
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
![]() |
![]() @Ilija
Jesi li koristio PHP funkcije za povezivanje na Ingres r2 bazu? ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Pre nekoliko dana sam video tu seriju tutorijala koje Dragan vodi na svom blogu, ali nažalost, zbog konstantne prezauzetosti, nisam stigao da pročitam.
Kada sam video ovu temu, prosto sam morao da pročitam Draganov "kontroverzni" tekst. Sada, nakon što sam pročitao tekst, moram da priznam da sam razočaran vašim komentarima ovde. Kao prvo, ja nisam dizajner, ali imao sam prilike da se malo igram sa css-p i tabless dizajnom (vidi ovaj zapis), i tematiku solidno poznajem. Draganov tekst je tekst o modernom Web-u, sada je 2005-a a ne 1999-a. Sve što je čovek rekao apsolutno stoji. Tačno je da će sajt napravljen sa tabelama u quirk modu (sa još jedno 332 font taga i sličnih stvarčica ![]() Da li to važi i za ostale stvari (php recimo) ? Nije bitno kako radi, bitno je da radi ![]() Btw, mene je nedavno zvao kolega iz Kanade koji je profesionalni Web Dizajner žaleći se kako je izgubio nekoliko poslova jer nije bio sposoban da klijentima odradi WCAG Conformance. @Blues Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
expert
Master
0 "Hvala" u 0 poruka
![]() |
![]() @dinke
Generalizujes. Mnogo ljudi koristi starije browsere. Slazem se, ako klijent zahteva validan HTML i WCAG-AAA cak, to se odradi, ali za to se naplacuje posebno, kako sam obavesten. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 | ||
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() Citat:
ako se ovo odnosi na mene, ja sam HTML ucio uz pomoc webmonkey.com-a 95-96 i isprobavajuci ga na VAX-u, VT220 textualnom terminalu i lynx-u u RC-u ETF-a...a negde od 99 radim to za pare i napravio sam mnogo vise strana sa tabelama, nego sa CSS, na koji sam finalno presao tek mozda pre godinu - godinu i po...nisam quote-ova onaj tvoj komentara o php, posto to tek nema veze samnom, veruj mi da sam napisao bar par linija na prakticno svakom poznatijem jeziku ukljucujuci lisp i prolog i adu i slicna cudesa...mada jesam ucio php iz manuala, i to je odlican nacin za ucenje jezika jer tamo pise sve sto ti treba...Ovaj tvoj komentar o "lepom pisanju koda" je tacan teorijski, ali iz moje prakse rada i sa svojim i sa tudjim kodom to ne funkcionise bas tako sjajno "in real life"... mozda neki html wizard to moze uvek da postigne, ali eto ja sam glup i meni je laknulo kad sam dobro naucio da radim u CSS i presao 100% na njega i sad mi je mnogo brze da radim tako, nego sa tabelama... ne znaci da neke stvari necu da uradim sa tabelom kad je neophodno (tipa dve kolone koje treba da su iste visine), ne treba biti fanatik, ali ako su ti izdvojeni (i retki) slucajevi jedini onda to nije problem, jer je ostatak strane lak za snalazenje, par tr ili td tu i tamo ne smetaju... Citat:
narocito je recimo nezgodno kad treba izmenjati podatke iz kolone, a oni ti se u html-u nalaze po 100 linija daleko jedni od drugih jer nisu u istim redovima...dreamweaver tu moze da pomogne donekle, ali nije to to...znatno je lakse izgresiti, a i puno vremena gubis trazeci deo koda koji ti treba... kad se koriste div-ovi i CSS imas potpuno nezavisne blokove, i bukvalno ih premestas okolo kao lego kockice. Ako je kod pametno organizovan i pozicioniran, i sva podesavanja oko izgleda su ti u zasebnom CSS fajlu, onda je i html mnogo pregledniji (i manji) i za sekundu nadjes sta ti treba i izmenis i jos mozes lepo da radis u obicnom editoru i sve u svemu zivot ti je lepsi i laksi... a naravno da treba prvo dobro nauciti CSS da bi imalo efekta, ali kad naucis radices brze i lakse, veruj mi na rec...ili nemoj...whatever, meni je zaista svejedno kako ces ti da radis...covek je pitao zasto bez tabela i ja sam prokomentarisao moje razloge... a vi slobodno kako hocete... Poslednja izmena od ivanhoe : 28. 12. 2005. u 03:59. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Boris
Grand Master
Datum učlanjenja: 01.12.2005
Hvala: 5
156 "Hvala" u 2 poruka
![]() ![]() |
![]() @bojan:
To sto mnogo ljudi koristi starije browsere ne znaci da treba pisati kod kao da se nalazimo u vremenu kad su ti browseri napravljeni, zar ne? I jos nesto, znas kad ce se uvesti neki red u dizajn web sajtova pored ljudi koji tako razmisljaju? Doticni standardi (da ne kazem "pravila") ne postoje da bi se krsili, vec da bi celokupan internet dozivljaj ucinili kvalitetnijim. A to sto nekoga mrzi da uci nove stvari jer mu i ove stare odradjuju posao... Oh well. Citat:
![]() |
![]() |
#37 | |
expert
Master
0 "Hvala" u 0 poruka
![]() |
![]() E vidis, ne radi se o standardima vec o W3C preporukama. Standard je Microsoft Internet Explorer.
Citat:
Vec sam rekao da ko ima dasku u glavi validan HTML i WCAG posebno naplacuje! Jos cu da dodam - web design podrazumeva IE, FF, Operu, i Mac browsere (OmniWeb ili Safari) i to je sve. Ako klijent trazi WCAG-A tj. ili treba optimizaciju za screen reader (hint: instalira se screen reader i iztestira) ili ne zna sta zeli, ali u svakom slucaju mora da plati. Poslednja izmena od bojan_bozovic : 28. 12. 2005. u 03:50. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() @Ilija, odgovorio sam ti, pročitaj ponovo šta sam napisao.
@Ivanhoe: nisam mislio na tebe, tebe ne poznajem pa ne mogu ni da kažem tako nešto. @dinke: WTF, man? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Citat:
Nego, ne znam u čemu je stvar, ja nisam rekao da je tekst loš, rekao sam da je na nekim mestima u nekim stavovima suviše "krut" (jel' ovo bolja reč Dragane? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() Citat:
kao nase banke koje mi traze IE6 da bih mogao da odradim transakciju... nije to nesto bitno, ali stvara negativan imidz nekoga koga boli uvo za klijente, a ljudi to ne vole... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Znate li Delphi i SQL? | dmajkic | Poslovne ponude i zapošljavanje | 7 | 12. 10. 2008. 08:37 |
Da li znate neki Password Manager | f14Tr0n | Web aplikacije, web servisi i software | 8 | 30. 07. 2008. 14:34 |
Znate li da vas skeniraju? | Pedja | Marketing i SEO | 0 | 09. 08. 2006. 11:21 |
Kako da znate da ste poznati na Internetu? | Dejan Bizinger | Opušteno | 13 | 03. 04. 2006. 16:43 |
Uncyclopedia - ako niste vec culi | ivanhoe | Opušteno | 14 | 13. 03. 2006. 15:08 |