e-Business Elektronsko poslovanje, e-Commerce, poslovanje uopšteno.
Sponzor:
![]() |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
![]() |
#51 | ||||
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 10.02.2006
Hvala: 2
20 "Hvala" u 11 poruka
![]() |
![]() Citat:
Citat:
sa druge strane - da bi imao nesto tipa bar camp-a ili kojeg god klona, potrebna ti je pre svega zajednica - u nasem slucaju (posto sumnjam da je situacija drasticno drugacija u zagrebu, mozda je 2-3 godine ispred beograda u najboljem slucaju) *koja* zajednica? npr. irska ili portugal imaju daleko zivlji community od naseg regiona - ne bih rekao da je u pitanju samo igra velikih brojeva ako gledamo broj stanovnika. Citat:
Citat:
as i was goin' over the cork and kerry mountains i saw captain igor and his code he was writin' i first produced my pistol and then produced my rapier i said stand and deliver or the devil he may take ya musha ring dum a doo dum a da whack for my daddy-o whack for my daddy-o there's code-ah in the svn-o vreme je da se vratim u rudnik. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 21.06.2005
Hvala: 12
29 "Hvala" u 11 poruka
![]() |
![]() Tako je. Na kraju krajeva, svaka firma, pa i google, je na pocetku bila startup. Stim sto su vremenom porasli, i krenuli u fazu ekspanzije. Ono sto mene licno brine, je sto mnogi razmisljaju kako da nesto naprave, (koliko toliko) razrade i zatim prodaju G-u, Y-u, M-u itd.. To je takodje problem, al to je vec druga tema.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Banned
Knowledge base
Datum učlanjenja: 01.07.2005
Hvala: 206
140 "Hvala" u 89 poruka
![]() ![]() |
![]() Zasto smatras da je to problem?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 21.06.2005
Hvala: 12
29 "Hvala" u 11 poruka
![]() |
![]() Nije problem u prodaji kompanije GYMW (Google Yahoo Microsoft Whatever), vec u najezdi jednog poslovnog modela, doduse prisutnog i u drugim sektorima privrede, samo u manjoj meri. Zato poslednjih godina imamo situaciju kojekakvih web projekata, za koje je finalna faza, ideja za final stage: "i onda nas lepo preuzme google..." Al kao sto rekoh, to je vec druga tema.
Poslednja izmena od kai : 11. 10. 2007. u 16:32. |
![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 31.01.2006
7 "Hvala" u 6 poruka
![]() |
![]() Nisam citao celu diskusiju, ali izgleda da nikome ne treba (interface) dizajner, sto je s'moje tacke gledista greska
![]()
![]() |
#56 | |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 18.11.2006
Hvala: 0
16 "Hvala" u 10 poruka
![]() |
![]() Citat:
Upravo tako. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 18.11.2006
Hvala: 0
16 "Hvala" u 10 poruka
![]() |
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 31.01.2006
7 "Hvala" u 6 poruka
![]() |
![]()
![]() |
#59 |
Moderator
Master
Datum učlanjenja: 07.08.2005
Hvala: 25
76 "Hvala" u 50 poruka
![]() |
![]() Verovali ili ne, sve sam pročitao što je do sada napisano. Evo mogao sam od narednog pisanija napraviti post na blogu, ali neću
![]() Hajde da pokušam da se vratim na temu, i da kroz određeni broj konkretnih (postojećih) primera pokušam da iskalkulišem veći deo onoga što je ovde pomenuto da je bitno kod Start-up-a, uključujući i "famozni" development (pročitaćete uskoro zašto famozni pod navodnicima): 1. http://www.ekstravaganca.com/ i još tri sajta u mreži (pogledati sličice kod naslova Network), vlasništvo NetBridge Investments iz Rumunije - Nisu mi klijenti ![]() Development - WordPress! Ljustvo - Angažovano 6-8 osoba full-time za uređivanje SADRŽAJA (ne znam tačno, nismo se davno videli) Troškovi: Znači, Investicioni fond daje pare za prostor i plate (inicijalno su kupili zgradu na Terazijama!), mislim da su na nivou nešto iznad prosečnih plata u Srbiji, i mislim da će u ovakav model investirati jedno 2 godine. Marketing: Ne znam da su do sada izdvojili nešto Model zarade - advertising (koliko su do sada mogli da zarade od Google AdSense) 2. http://www.trust-hr.com/, znate za priču, kupljen sajt od strane Infostud-a. Development - Joomla koju je prilagodio i dizajnirao, a kasnije održavao jedan čovek. Ljudstvo - Nataša Šovljanski, autor SADRŽAJA, Webmaster i konsultant (moja malenkost). Troškovi: Inicijalni troškovi oko 2.000 EUR (ušteđevine) za development/design/consulting, ne računajući šestomesečni Natašin rad (samo je to radila). Mesečni trošak nije bio veći od 200-300 EUR. Nakon dve godine nađen strateški partner. Marketing: Pisanje u E-magazinu (primarno) Model zarade - subsription based servis (tzv. krvava prodaja) 3. http://www.e-host.co.yu/, znate za priču, fuzija sa SezamPro hostingom. - Nisu mi klijenti, ali je g. Dudaš bio moj student ![]() Development: Dva vlasnika samostalno (zakup servera, sajt servisa) - ušteđevina. Ljudstvo - U početku su bili sami, kasnije ih je ukupno bilo 6 (koliko znam). Trokovi: Na počektu, samo zakup servera (vlasnici su praktično samo to radili i veoma malo studirali), od zarade finansirali ljudstvo. Marketing: Različite gerila varijante u početku, kasnije online advertising prventsveno. Model zarade: Hosting servis ------------------------------------------------ Zaključak na osnovu ovih primera a) Development sajta kod startupa može biti varijanta po kalkulaciji od irelevantne do veoma skupe priče (počeću uskoro da radim konsalting za jedan ovdašnji startup gde je vlasnik-investitor za razvoj sajta uložio između 30 i 50 hiljada EUR za devet meseci i između 4 i 6 programera). Sve zavisi od dominantnog poslovnog modela i njegovih karakteristika b) Ljudstvo može da košta fizički, ili da radi za kasnije benefite, što zavisi od konkretne ideje i dominantnog poslovnog modela i njegovih karakteristika c) Prostorije: sve zavisi ![]() d) Marketing: uglavnom ono što ne košta ništa, ili malo košta fizički (mislim na davanje nekih para). e) Model zarade: Ne preporučujem advertising kao dominantni model. Btw. Možda ipak stavim ovo u poseban post na mom forumu ![]() |
![]() |
![]() |
"Hvala" Dragan Varagić za poruku: |
![]() |
#60 |
Damir Trninic
Expert
Datum učlanjenja: 22.04.2006
Hvala: 42
63 "Hvala" u 44 poruka
![]() |
![]() I ja sam sve procitao, uciteljice!
![]() Varagic je sve objasnio na samo 3 primera. Dakle, moze marketing ovako, a moze i onako, mogu beneficije za radnike ovako, a mogu i onako, prostorije - "sve zavisi", itd. Samo neka je ideja dobra i neka postoji trziste za ideju, vec napravljeno ili trziste koje ce novi proizvod ili usluga tek napraviti. Jedino bih dodao svoj glas samo nekolicini postova koji su ukazali na jednu od osnovnih komponenti krajnje uspesnosti novih biznisa - odrzivi razvoj. Pa koliko imamo primera da ljudi nece da prodaju svoje biznise jer sumnjaju da ce novi vlasnici obezbediti odrzivi razvoj njihovih proizvoda i usluga, makar se radilo o multimilionskim ponudama. Opet, ako je start-up nova forma za "udjem, izadjem i gotovo" nacin razmisljanja u nas, sasvim sam siguran da tu nema uspeha.
2 članova zahvaljuje oksite za poruku: |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Prava stvar kada neko pita za nesto a mrzi ga da Google-a | f14Tr0n | Opušteno | 1 | 09. 12. 2010. 11:01 |
Cena.rs | stOrm | Web site, dizajn i multimedia | 27 | 28. 10. 2010. 21:25 |
Cena banera | kickloop | e-Business | 7 | 23. 07. 2010. 11:07 |
ToS i autorska prava | zark0vac | Planiranje i usability | 0 | 11. 11. 2006. 17:40 |
Scaleovanje .NET i cena | Ilija Studen | Programiranje | 15 | 04. 11. 2006. 05:11 |