|
Web site, dizajn i multimedia Galerija web sajtova, recenzije i kritike. Svaka nova tema zahteva odobravanje pre prikazivanja |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
![]() |
#11 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 17.10.2006
Hvala: 19
10 "Hvala" u 6 poruka
![]() |
![]() ja gledam tako da je sve što je "napolju" javno je. stoga je na izvol'te; nisam čuo niti za jedan slučaj da je neko najebao zbog rip offa! ispravite me, možda nisam informisan.
verujem da se ljudi vezuju za ono gde su uložili rad i trud, ali ako napravim nešto pa prodam, šta me zabole da li je neko to pokrao, nije moje, ja sam to kreirao, i to mi stoji u portfoliu. pošto sam jedan od onih koji će dizajn podrediti juzabilitiju (u nekim razumnim metodološkim okvirima) onda mi je ok da "pokradem" te metodolpške cake. kada dizajn gledam sa te strane, jer radi se o proizvodu, a ne umetnosti, onda smatram da je rip off legitiman. Imam i one misli gde je rip off užasna stvar, ali da čujem šta mislite o ovome...
![]() |
#12 |
133t
Master
|
![]() nemam komentar....
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() rip-off je dugorocno gledano glupa taktika upravo zato sto je sve sto je online javno... i s'ozbirom na wayback i ostale arhivere ostace javno ko zna koliko jos decenija... i kad ukrades nesto i budes provaljen, to ce da stoji tu do god je taj forum/sajt online, sto ce reci godinama... cak i da ne budes odmah provaljen, taj tvoj dizajn ce da bude online i postoji sansa da budes provaljen kroz 5-10 godina nebitno...
a koliko god to mozda tebi izgledalo smesno iz tvoje sadasnje perspektive, u svakom poslu, pa i ovom, ugled i poverenje su ti najbolja reklama i najbitniji asset..
![]() |
#14 | |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 11.01.2008
Hvala: 14
29 "Hvala" u 21 poruka
![]() |
![]() Citat:
Čak i kad ti nije namera da nešto otvoreno mazneš, uticaju mode ne možeš pobeći. Jedne godine je u modi crveno i onda se svi nesvesno hvataju za crveno. Čitave decenije se tako prepoznaju po stilovima. S druge strane, dobar website, pored vizualnog dizajna i funkcionalnosti, čini pre svega sadržaj. Koliko puta ste videli u filmskoj industriji da neko bukvalno "prepiše" film, sve isto a na kraju ispadne sranje. Nema recepta za pravljenje hitova. Zaštita intelektualne svojine je veoma važna ali isto tako ne treba ni ići u krajnost pa strepeti nad svim i svačim. Kad te neko kopira to je i the highest form of flattery, a ako baš preteraju, pošalješ im cease and desist letter i to obično upali (ovo pretpostavljam ne radi baš za Srbiju). Tako se i ti odnosiš prema tudjem radu, odnosno trudiš se da inspiracija ne preraste u kradju. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Ovde je bilo dosta poljuvacina po likovima koji su ukrali kompletan sajt, samo su promenili logo u headeru. To je rip-off, ono sto vi pricate je inspiracija.
![]() |
#16 | |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 11.01.2008
Hvala: 14
29 "Hvala" u 21 poruka
![]() |
![]() Citat:
![]() Za sitnije stvari sam prestala da se nerviram. Jedan tip nam je tako bio krao fotografije i to direktno sa našeg servera. Na kraju sam bila premestila fotke a na taj url stavila fotku sa natpisom da je fotografija preuzeta sa našeg sajta i da ga slobodno posete. Trebalo mu je šest meseci da otkrije šta se desilo a u medjuvremenu smo dobijali steady traffic and customers. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
član
Na probnom radu
|
![]() Best designers create?
![]() |
![]() |
![]() |
"Hvala" Aleksandar Mitić za poruku: |
![]() |
#19 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 17.10.2006
Hvala: 19
10 "Hvala" u 6 poruka
![]() |
![]() ok, onda smo napravili distinkciju rip off - inspiracija.
malo me je, ipak, poneo i naslov topika: Kako prepoznajete/nalazite rip-off template? Kako prepoznajem? Mogu da prepoznam da je neko "pokupio" informacionu arhitekturu, a to je skroz legitimna stvar. Velike kompanije su pre svog online nastupa papreno platile i razne studije slučaja, korišćeni su rezultati raznih istraživanja itsl. Zašto neko ne bi IA uradio po uzoru, na recimo, http://eurosport.yahoo.com/? Malo čačkanja po CSS-u i eto ti novi dizajn i kontam da za takve stvari ne može da se kaže da je rip off... Negde sam ranije video da je neka domaća web design agencija maknula "vibe" (ne ceo css, ali "vibe" da) bloga dnevnikeklektika.com. To je totalni rip off, imena, lika, dela i zanata i svega.
![]() |
#20 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() pičvajz, jesi ti video rop-off primere koji su postovani ovde? Predlažem da prvo pogledaš to pa onda da nastavimo dalje
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Starter Web Template 1.0 | m.stojanov | Web site, dizajn i multimedia | 0 | 12. 09. 2009. 16:16 |
Template engines | razno | PHP | 30 | 22. 06. 2009. 00:00 |
Web Template Stamparija | marevuksa | Sva početnička pitanja | 2 | 29. 12. 2007. 22:16 |
Problem sa template-om | celawi | Sva početnička pitanja | 1 | 03. 11. 2007. 12:31 |
asp.net 2 : FormView template | BraMom | Programiranje | 0 | 31. 10. 2006. 23:19 |