|
SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net MySQL, MSSQL, Oracle, Access, ODBC. Ako imate problem brže i preciznije ćete dobiti odgovor ako priložite strukturu tabela ili skript koji kreira tabele i puni ih test podacima umesto što to problem opisujete samo rečima. Sponzor: Baze-Podataka.net - Blog o bazama podataka |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
![]() |
#1 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 22.09.2007
Hvala: 8
39 "Hvala" u 10 poruka
![]() |
![]() Cao,
Imam nešto ovako. Postoji tablica lokacije, u kojoj su premljene informacije o lokacijama(naziv, adresa, kordinate itd). Svaka lokacija može biti vezana sa 0 ili više kategorija(ovo je tipična NxN veza i to mi nije problem). Problem mi je malo kod kategorija. Nazivi kategorija su npr. smještaj, hotel , kuća, 4zvjezdice, 3 zvjezdice, 2 zcjezdice, banke, bankomati, rent, skuter, auto. Naravno postoji i logicka veza izmedu pojedinih kategorija. Kôd:
Smještaj Hotel 4 zvjezdce 3 zvjezdce 2 zvjezdce Banke Bankomati Rent Auto Skuter Brod Znaci postoje root kategorije, što je u ovom primjeru, Smještaj Banke i Rent. Samo su sa zadnjom kategorijom vezane lokacije, znači lokacija može biti vezana za 4 zvjezdce, 3 zvjezdce, 2 zvjezdce, Bankomati, Auto, Skuter, Brod. A između root kategorije i zadnje kategorije, može biti N pod kategorija. Meni trenutno kategorije u bazi funkcioniraju na sljedeci nacin. Postoji tablica Kategorije i ona ima 2 polja, Id i naziv. Problem ovoga je sto u bazi nemam nikakvu vezu oko toga kako su povezane kategorije, ta logika mi je hard-codirana u preko 100 fajlova i skoro toliko isto direktorija, kako smo dosli do toga ne bi o tome ![]() Ja imam par ideja kako da to pojednostavim, pa me zanimaju tuđa mišljena, po mogučnosti bih htio naci neki srebreni metak za ovakav problem. IDEJA 1. Da napravim konfiguraciski fajl, xml, u kojem bi mi bile veze između kategorije, nešto tipa Kôd:
<root> <kategorija> <id>45<id> #ovo bi mi bio id iz baze <naziv>Smještaj<naziv> <pod_kategorija> <kategorija> <id>80<id> <naziv>Hotel<naziv> <kategorija> <pod_kategorija> <kategorija> <id>42<id> <naziv>4 zvjezdce<naziv> <kategorija> <kategorija> <id>41<id> <naziv>3 zvjezdce<naziv> <kategorija> <kategorija> <id>43<id> <naziv>2 zvjezdce<naziv> <kategorija> <pod_kategorija> <pod_kategorija> <kategorija> Na ovaj nacin bi mi cijela logika bila u jednom fajlu. Nedostatak: Ako se doda nova kategorija, moralo bi se ručno prepraviti taj xml fajl. IDEJA 2. Prosiriti tablicu kategorije sa: moze_imati_lokacije (DA/NE) njegova_nad_kategorija(id on nad kategorije ili N/A) Prednost: U bazi bi mi bila logika, kako su kategorije vezane. Nedostatak: Nešto mi govori da ovo baš nije način na koji se baze trebaju koristi. Morao bih napisati neku klasu koja bi prosla kroz cijelu tablicu kategorije i napravilia takvu strukturu u memoriji. IDEJA 3. na napravim više tablice tipa: root_kategorija, pod_kategorija1, pod_kategorija2, pod_kategorija3, do jedno 4 ili 5, ne mislim da ce više biti. Prednost: Ne vidim nikoju. Ova mi se ideja ne sviđa. možda samo osobno mišljenje. Kada sada malo razmislim, možda je moje pitanje najbolje preformulirati i postaviti ga na način: Kako se struktura stabla(tree) sprema u bazu ? Ako ste sve oko procitali, hvala vam na trudu, ako i niste svejedno hvala na pomoci... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
old school
Professional
Datum učlanjenja: 15.06.2005
Hvala: 21
70 "Hvala" u 46 poruka
![]() |
![]() Pročitao sam post dva puta
![]() ![]() Ovo je klasičan primer predstavljanja hijerarhije u relacionoj bazi. Ako je zadovoljen uslov da jedna kategorija može imati samo jednog roditelja, rešava se sa: kategorija: id, naziv, id_parent (id_parent = null -> root kategorija) Ako jedna kategorija može da ima više roditelja (odnosno list možeš da prilepiš za više od jedne grane), onda se dodaje vezna tabela: kat_relations ( id_parent, id_child) U skladu sa izabranim rešenjem i napraviš rutine koje ti crtaju / dovlače podatke za stablo (rekurzivne ili iterativne, šta više voliš). Šta misliš?
"Hvala" DejanVesic za poruku: |
![]() |
#3 |
old school
Professional
|
![]() Ideja 3 ni u ludilu! Nemoj ni da pomisljas vise na takve stvari!
![]() Ideja 1 bi mozda mogla proci, ukoliko ti je jako bitna brzina izvrsavanja i ukoliko ne mijenjas cesto kategorije. Znaci, parsujes XML fajl (vjerujem da je relativno brze, nego da izvrsavas hijerarhijske upite u bazi za svako ucitavanje stranice) i prikazujes kategorije i druge elemente iz XML fajla. Jos kad bi to mogao nekako cacheovati... Ideja 2 je najcesce koristena i ima najvise logike za tu potrebu. U Oracleu vec odavno postoje naredbe za koristenje hijerarhijskih upita (CONNECT BY ...), a u MySQL-u se radi na tome.
"Hvala" Dejan Topalovic za poruku: |
![]() |
#4 |
profesionalac
Qualified
39 "Hvala" u 10 poruka
![]() |
![]() kada covik ovako utroši uru vremena da napise pitanje i samomu mu postanu jasne neke stvari....
otisao sma malo googlati i pronasao http://www.sitepoint.com/article/hie...data-database/ opisana su 2 rijesenja toga problema Ok shvacam ali onda ovo nije vise struktura stabla, da li znaš kako se ovakva struktura zove ? |
![]() |
![]() |
"Hvala" misko_ za poruku: |
![]() |
#5 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Graf.
Inače, drugo ili prvo rešenje, a verovatno drugo. Obično je zgodno i da se stablo kategorija kešira u memoriji, jer se relativno retko edituje.
![]() |
#6 |
profesionalac
Qualified
39 "Hvala" u 10 poruka
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
![]() Za keširanje pitaš? Nisam baš neki stručnjak za PHP, ali pretpostavljam da možeš da koristiš static promenljive za to, i da kategorije ponovo učitaš kadgod se promene.
Sad, neko sofisticiranije rešenje za invalidaciju keša bi verovatno podrazumevalo neki sistem observera, a verovatno neki PHP frejmvork obezbeđuje sve to (i keširanje i invalidaciju, a moguće i kompletan rad sa hijerarhijskim strukturama).
![]() |
#8 |
old school
Professional
Datum učlanjenja: 15.06.2005
Hvala: 21
70 "Hvala" u 46 poruka
![]() |
![]() Jablan je sve lepo odgovorio, da, graf.
Koje ćeš rešenje izabrati isključivo zavisi od biznis zahteva; ako nema šanse da se list kači na više od jednog drveta, onda prvo - jednostavnije je i za implementaciju i za održavanje. Ako taj uslov nije ispunjen, onda drugo. Keširanja ima milion; od najprostijeg "dohvati sve što treba iz baze, napravi php / xml fajl i od sada pa nadalje koristi njega" do najkomplikovanijih, koji sve čuvaju u memoriji i slušaju promene itd. Za početak idi bez keširanja; kada sve funkcionalno proradi, onda razmišljaj o optimizacijama.
![]() |
#9 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
![]() Pa sad, i nije neophodno da koristi grafove ako mu treba višestruka pripadnost - dovoljni su tagovi. Mnogo se lakše implementiraju, a često hijerarhija i nije preterano bitna.
![]() |
#10 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Kesiranje je jako vazno ako ima puno kategorija. Imam jedan sajt gde je klijent napravio preko 1000 kategorija koje idu do 6. nivoa u dubinu. Ja generalno pokupim sve kategorije i onda ga promuljam, napravim stablo preko rekurzije i sacuvam u cache file kao obican php array.
Kase se regenerise samo kada on iz administracije promeni nesto u kategorijama, doda novu, izmeni postojecu ili obrise neku. Ako ima malo kategorija, onda i nije kriticno, mada je lepo da se kesiraju te stavke koje se ne menjaju cesto. Opet, zavisi i od posete, ako ima 10 ljudi dnevno, nema ni neke potrebe za kesiranjem. Ja sam inace isao "ne-skolski", pa sam u svakoj kategoriji napravio dodatna polja, pored parent_id koji je id "roditeljske" klategorije, imam i "parents" koji drzi sve "roditelje" te kategorije do glavne kategorije, pa tako ako imam kategoriju koja je u 4. nivou, u parents stoji "9,125,903". Pa ako hoces da prikazes celu granu do vrha radis SELECT * FROM cat WHERE cat_id ON (parents), kao sto rekoh nije skolski ali ubrzava posao.
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
[WordPress] Is its parent directory writable? | blackshtef | Web aplikacije, web servisi i software | 9 | 15. 10. 2008. 02:43 |
Parent - child fetch problem | cvele | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 13 | 01. 10. 2008. 16:08 |
2 pitanja u vezi MySQL-a i PHP-a u vezi datuma | misko_ | Sva početnička pitanja | 16 | 17. 06. 2008. 18:04 |
Selektiranje stringa koji ima razmak iz MySQL baze uz pomoc PHP-a ??? | misko_ | Sva početnička pitanja | 4 | 01. 04. 2008. 14:30 |
Event ponovno okinut na child elementima | dee | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 7 | 29. 03. 2008. 11:41 |