Istine i zablude Sve što ste ikada želeli da znate o ... a niste smeli da pitate, ili niste imali koga da pitate ili vas je neki "znalac" opasno slagao :) |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
![]() |
#1 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Sad sam se setio, pre nekoliko dana sam saznao podatke o pismenosti u Srbiji pa sam još onda hteo da pokrenem priču o tome, ali ne znam zašto nisam. Pričam po sećanju, nemam ispred sebe podatke, ali mislim da sam tačno zapamtio:
4% stanovnika Srbije je totalno nepismeno, u smislu da uopšte ne prepoznaje slova niti može samostalno da se potpiše. 20% stanovnika Srbije nema završenu ni osnovnu školu, na šta obavezuje zakon, što direktno znači da je 1/5 ljudi u Srbiji direktno prekršila zakon. 24% stanovnika Srbija ima završenu samo osnovnu školu. ------------------ kada se podvuče crta to je 48% stanovika Srbije Strašno, zar ne?
![]() |
#2 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
![]() pa i jedno logično objašnjenje za trenutno stanje društva u kojem živimo ...
![]() |
#3 | |
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 20.03.2006
Hvala: 291
1.345 "Hvala" u 355 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Evo ti da ne pričaš napamet:
Citat:
http://www.mtsmondo.com/news/world/text.php?vest=96993 |
|
![]() |
![]() |
"Hvala" mileusna za poruku: |
![]() |
#4 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() zanimalo bi me da vidim ovo kros-refrencirano sa geografskom lokacijom, jer nesto cenim da postoje crne rupe na mapama kad je obrazovanje u pitanju, pa bi bilo zanimljivo videti gde su..
![]() |
#5 |
A joint a day
Master
|
![]() Pa ne znam... ako uzmemo u obzir da Srbija ima jednu od najstarijih populacija u Evropi, i da veliki broj starijih ljudi na selu spada u tu kategoriju nepismenih ili jedva pismenih...
Voleo bih da prvo vidim starosnu strukturu, jer zaista ne vidim problem ako je od tih 20% nepismenih većina (recimo) preko 60god i živi po nekim ruralnim krajevima gde im slova i ne koriste preterano. Mislim, baš bi me čudilo da nije tako jer provereno znam da i deca po najzabačenijim homoljskim selima idu u školu, a istovremeno tamo ne možeš da nađeš pismenog starca ili staricu. Edit: sad pogledah linkove koje je ostavio mileusna. Istraživanje stvarno zvuči grozno, ali ako bi se uzela u obzir starosna struktura mislim da bi zvučalo sasvim drugačije. A ima i drugih nejasnih podataka. Šta znači na primer: "Godišnje u Srbiji ostane nepopunjeno 10.000 slobodnih mesta u srednjim školama, iako je to školovanje besplatno...?" Da ima višak mesta ili da deca neće da idu u srednju školu? Ili:"Srbija, sa oko 3,8 odsto bruto nacionalnog dohotka odvojenog za oko pola miliona đaka, spada među zemlje s najnižim izdvajanjem za obrazovanje u Evropi...?" Koliko đaka imaju zemlje sa kojima se upoređujemo? Ako u proseku imamo manje dece, zvuči logično da manje novca izdvajamo (dobro, baš duplo manje verovatno nemamo, ali opet mi dosta podataka nedostaje da bih ovo istraživanje prihvatio kao ozbiljno).
RainDog Poslednja izmena od borstale : 07. 06. 2008. u 10:39. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Zakon o obaveznom osnovnom obrazovanju postoji sigurno jos od 60-tih godina proslog veka (ako ne i duze), sto samo znaci da se u Srbiji taj zakon ne postuje duze od 50-tak godina. Sve u svemu, neke sluzbe tu nisu uradile domaci zadatak (socijalno, policija, sudstvo), sto me i ne cudi jer realno politicarima i celokupnom drzavnom aparatu mnogo vise odgovara polupismeno stanovnistvo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Milorad Tošić
Certified
Datum učlanjenja: 11.04.2006
Hvala: 1
4 "Hvala" u 4 poruka
![]() |
![]() Mislim da je Dinke u pravu... lakše je kontrolisati polupismene ljude...npr. samo im obećaš traktor ako glasaju za tvoju stranku i ne sekiraš se kako ćeš da prođeš na izborima
![]()
![]() |
#9 | |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
![]() ![]() |
![]() Citat:
Neke od najzanimljivih "prostih" inovacija dolaze baš od nepismene ekipe, samo što se o tome malo zna. Šta misliš kako nepismeni koriste mobilne telefone (ili telefone uopšte)? A koriste ih s vremena na vreme ![]() PS: Naravno da je svaka generalizacija suvišna, ali to što neko ne zna stvari koje društvo smatra osnovnim apsolutno nije bitno. Znam primer gde čovek nije znao razliku između neto i bruto recimo, a već je bio težak 20M funti koje je sam zaradio. Na kraju ga je prijatelj povukao u stranu na sastanku i objasnio mu, da se više ne "blamira" pred ljudima koji rade za njega ![]()
activeCollab - Project Management and Collaboration Tool iz domaće kuhinje | area51.rs - Blog Poslednja izmena od Ilija Studen : 07. 06. 2008. u 14:18. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
MS SQL & mySQL syncro? Istina ili laz? | misk0 | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 1 | 30. 07. 2006. 09:28 |