![]() |
#91 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Kôd:
def val *a a.find{|m| !m.nil?} end Kôd:
>> val => nil >> val 1 => 1 >> val nil, 1 => 1 >> val nil, false, 1 => false Kôd:
module Enumerable def first_not_nil find{|m| !m.nil?} end end Kôd:
>> [].first_not_nil => nil >> [1].first_not_nil => 1 >> [nil, 1].first_not_nil => 1 >> [nil, false, 1].first_not_nil => false Poslednja izmena od jablan : 12. 08. 2008. u 08:22. |
![]() |
![]() |
#92 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
![]() ![]() |
![]() I stand corrected
![]()
#93 | |
expert
Grand Master
|
![]() a ovo je super citko, jel?
Citat:
|
|
![]() |
![]() |
#94 |
Banned
Knowledge base
Datum učlanjenja: 01.07.2005
Hvala: 206
140 "Hvala" u 89 poruka
![]() ![]() |
![]() koji jezik je bolji Srpski ili Engleski ?
|
![]() |
![]() |
#95 |
Boban Karišik
Expert
|
![]() ^ latinski
![]()
#96 | |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
![]() Pa svakako ti nije čitko ako nisi imao kontakata sa sličnim jezikom ranije. Ilustrovaću ti primerom:
Citat:
![]() Za gledaoce sa jeftinijim ulaznicama, da protumačim kod: Kôd:
def val *a a.find{|m| !m.nil?} end Druga linija: poziva se metoda find (koju imaju sve klase koje implementiraju Enumerable modul) niza a. Metoda find prima blok koda (to je ono u vitičastim zagradama) koji ima jedan parametar (m) i koji se proverava na nil. U slučaju da m nije nil, blok vraća true. Metoda find vraća prvi element niza za koji prosleđeni blok vraća true. Treća linija: kraj metode. |
|
![]() |
![]() |
#97 |
dinosaurus
Master
Datum učlanjenja: 29.12.2005
Hvala: 79
263 "Hvala" u 66 poruka
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Banned
Knowledge base
Datum učlanjenja: 01.07.2005
Hvala: 206
140 "Hvala" u 89 poruka
![]() ![]() |
![]() e jebiga, jablane... i mene si uspeo da povuces za... jezik.
Aj sad za nas koji nemamo para ni za jeftinije ulaznice objasni poentu predhodnog posta |
![]() |
![]() |
#99 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
![]() Rubi sam počeo da učim baš posle pajtona i priznajem da su me neke stvari u rubiju nervirale. Ne u smislu čitljivosti, već u smislu da se neke stvari mogu napisati na nekoliko načina. Banalan primer: ključna reč return (može ali) ne mora da se navodi, funkcija vraća rezultat poslednjeg iskaza. Takođe, blok može da se uokviri vitičastim zagradama, ali i sa "do"-"end" (neki guideline je da se zagrade koriste u one-linerima, a do-end u multiline blokovima).
Ali, neki, opet, vole mogućnost izbora. Ja sam se navikao, iako mi lično više prijaju striktnije definisane sintakse. Ali ono što sigurno mogu da tvrdim je da je rubi jako intuitivan. Često otkucam neko parče koda za koje nisam siguran da je 100% ispravno, a ono radi. ![]() @cvele: Ne kapiram pitanje? Odgovorio sam robiju na primedbu o čitljivosti i objasnio svoju funkciju, za slučaj da nekog zaista interesuje. Poslednja izmena od jablan : 12. 08. 2008. u 15:36. |
![]() |
![]() |
#100 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Jablane, kada se kaze "za one sa jeftinijim ulaznicama" to drugim recima znaci "za one koji ne znaju" (u sarkasticnom prevodu "za glupsone"), i to se obicno koristi kada hoces da budes sarkastican. Nadam se da nisi hteo da budes sarkastican, pa samo preporucujem da pazis kada biras frazu koju ces da upotrebis, posto vidis da ljudi mogu da se uvrede. (evo i smajli da ne mislis da mi dizes pritisak
![]() BTW, po mom skromnom misljenju kada se desi da "često otkucam neko parče koda za koje nisam siguran da je 100% ispravno, a ono radi" to najmanje znaci da je taj jezik intuitivan, da ne kazemo nesto drugo.
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Koliko danas košta sat programiranja/dizajniranja u Srbiji? | djukabog | Opušteno | 5 | 24. 08. 2009. 15:07 |
Koji jezik/program za učenje programiranja? | STEFI12 | Sva početnička pitanja | 96 | 11. 05. 2008. 02:00 |
Primeri dobrog programiranja | kodi | Programiranje | 6 | 17. 07. 2006. 01:12 |