|
e-Business Elektronsko poslovanje, e-Commerce, poslovanje uopšteno.
Sponzor:
![]() |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
![]() |
#1 | |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Imao sam ovih dana konverzaciju sa jednim payment procesorom i žalio sam se na to što ljudi dođu na sajt, plate uslugu, dobiju to što su platili a onda urade "refund" kod njih, i ovi im glatko vrate pare na račun bez ikakvog istraživanja, samo nas obaveste da je XXX urađen refund.
Dobio sam (očekivan) odgovor koji puno govori o samom načinu funkcionisanja kreditnih kartica. Obratite pažnju na poslednju rečenicu: Citat:
Payment procesoru je jednostavnije da odmah urade refund jer je jeftiniji od chargeback, mada sam im ja predložio da flag-uju takve, pošto isti ljudi rade iste stvari, kod mene je jedna žena već 3 puta to uradila.
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Master
Datum učlanjenja: 07.08.2005
Hvala: 25
76 "Hvala" u 50 poruka
![]() |
![]() To je razlog zašto su kartičari osmislili 3d model plaćanja, ali on nikako da proradi već 3 godine.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 11.01.2008
Hvala: 14
29 "Hvala" u 21 poruka
![]() |
![]() Zavisi o kakvom se payment procesoru radi. Ako dilujes direktno sa Visa/Amex, tj. ako imas sopstveni merchant account, oni te kontaktiraju ako neko trazi refund, kupcu privremeno vrate pare a tebi daju vremena, obicno 30 dana, da dokazes da je roba isporucena. Takodje mozes da odbijes da usluzis doticnog prevaranta. Ako je u pitanju posrednik tipa 2checkout i slicni, oni nece sa tim da se zamaraju a jos ce dodati kojekakve penalties koje oni uzimaju a ne banka.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() ^ Na žalost, to jednostavno nije tačno. Naročito onaj deo "diluješ direktno sa Visa/Amex" - niko ni diluje dirkektno sa njima već sa bankama.
![]() |
#5 |
profesionalac
Professional
29 "Hvala" u 21 poruka
![]() |
![]() e, blues, stvarno nemam sad zivaca da se natezem sa tobom... nakon skoro deset godina poslovanja sa svim mogucim karticama - i to direktno sa visa/amex kad su u pitanju chargebacks - valjda nesto i znam. Bez obzira koja je banka izdala karticu, oni su ti koji na kraju procesiraju sve transakcije.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Pokaži mi jednu osobu koja je uzela karticu direktno u Visa/amex. Ili jedan merchant account koji je otvorila Visa a ne banka.
Ne bih da te dalje nerviram, što kažu ovi "ne bih te više zadržavao".
![]() |
#7 |
profesionalac
Professional
29 "Hvala" u 21 poruka
![]() |
![]() Izgleda da se nismo razumeli. Ti uzimas merchant account preko nekog posrednika, dal' banke ili neke druge vrste procesora (nisu to iskljucivo banke), svejedno, ali da bi kao merchant primao kartice potpisujes poseban ugovor sa Visom/amex/disovery i oni ti izdaju tvoj merchant ID. Jednom kad si to obavio, sva komunikacija u vezi chargebacks dolazi direktno od visa/amex. Kupci naravno i dalje diluju sa svojim bankama koje su im izdale kartice. Zamisli kad bih ja kao merchant trebala da jurim svaku Country Bank from Iowa ili ne znam koju banku u Kanadi, Nemackoj, whatever, sa pet razlicitih vremenskih zona i da dokazujem sta se desilo. Mene ne interesuje ko je izdao karticu, jedino koje je vrste.
E, sad, zavisi sa kim si i kakav si ugovor potpisao u vezi procesiranja/merchant account. Sto ima vise posrednika, to ti je veci transaction fee i imas manje prostora za manevrisanje. Neki ti uzmu initial fee za merchant account set up pa te puste da dalje radis sam, kao sto je nas slucaj, neki ti posreduju za sve i svasta pa te deru kako hoce. U tom slucaju, naravno da neces doci direktno u dodir sa Visom. Tu je razlika. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
Expert
|
![]() Intesa IPG rulez
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
SMS naplata u EU | Ivan | Komunikacije | 3 | 05. 06. 2010. 20:23 |
SIP naplata .... | nixa | Komunikacije | 7 | 09. 03. 2008. 20:50 |
SMS naplata | Dejan Bizinger | e-Business | 57 | 08. 11. 2007. 15:27 |
Kako setovati stranu za plaćanje preko Interneta karticom? | Sasa | Marketing i SEO | 8 | 03. 09. 2007. 09:25 |
Interesantna statistika - plaćanje kreditnom karticom | bluesman | e-Business | 2 | 28. 09. 2005. 13:42 |