SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net MySQL, MSSQL, Oracle, Access, ODBC. Ako imate problem brže i preciznije ćete dobiti odgovor ako priložite strukturu tabela ili skript koji kreira tabele i puni ih test podacima umesto što to problem opisujete samo rečima. Sponzor: Baze-Podataka.net - Blog o bazama podataka |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
![]() |
#1 |
novi član
Datum učlanjenja: 19.04.2007
Hvala: 2
0 "Hvala" u 0 poruka
![]() |
![]() Oracle newbie pitanje...
Imam kolonu tipa vreme polaska autobusa, gde mi je suvisno sve osim hh:mm podatka. U Oraclu su na raspolaganju samo dva glomazna tipa, date i timestamp. Kako definisati ovu kolonu, da mogu da baratam samo satima i minutima? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
old school
Professional
|
![]() Kako mislis globazni tipovi podataka?
Postoji jos jedan zanimljiv tip podataka, koji bi ti mogao koristiti: INTERVAL DAY TO SECOND sa podvarijantom INTERVAL HOUR TO MINUTE, pa pogledaj ispunjava li tvoje zahtjeve... Samo pazi - ovaj tip uzima 11 bajtova u odnosu na DATE, koji zauzima 7 bajtova. Ako ti taj zapis u obliku HH:MM treba samo za prikaz vremena, a ne i za neko aritmeticko racunanje tih intervala, zasto onda jednostavno ne uzmes CHAR(5) ili eventualno VARCHAR2(5)?
![]() |
#3 | |
novi član
Datum učlanjenja: 19.04.2007
Hvala: 2
0 "Hvala" u 0 poruka
![]() |
![]() Glomazni su smislu velikog broja suvisnih podataka koji se skladiste i koji u ovakvim slucajevima bespotrebno komplikuju stvari. Recimo da bi jedan time format bio savrsen, ali...
Mislim da cu koristiti char(5). BTW, otkrio sam novu gresku u Designeru... ;\ Pri editovanju relacije u ER diagrameru izbacuje mi: Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Banned
Knowledge base
Datum učlanjenja: 01.07.2005
Hvala: 206
140 "Hvala" u 89 poruka
![]() ![]() |
![]() hehe
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
old school
Professional
|
![]() @cvele: Hehehe sto funny? Njemu ne treba datum u punom obliku sa godinom, mjesecom, danom, satom i sekundama, nego neki derivat tog tipa podataka, a koliko sam zakljucio iz njegovog pitanja, on nece raditi nikakve aritmeticke operacije nad tim vrijednostima. Znaci, samo upisati u tabelu i izlistati, npr.
Citat:
Osim ako ti imas neko drugo rjesenje u rukavu? ![]() @Bozha: Da ne komplikujes, najbolje bi bilo da uzmes DATE, pa u SELECT upitu koristis TO_CHAR(vrijeme_polaska,'HH24:MI'). Ova greska u designeru nije bug, nego si ti nekoj koloni dodijelio tip podataka sa nekom duzinom (npr. CHAR(5) ), pa kasnije pokusavas u tu kolonu upisati neki string duzi od 5 bajtova pri cemu dobijas spomenutu gresku.
![]() |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
port 80, 8080 exchange streams of data? | vlada.jerkovic | Web aplikacije, web servisi i software | 12 | 22. 11. 2008. 16:33 |
NYSE data feed provideri | nixa | Web aplikacije, web servisi i software | 0 | 01. 05. 2008. 12:56 |
Potreban Oracle PL/SQL programer i Oracle DBA | Jbyn4e | Poslovne ponude i zapošljavanje | 0 | 22. 08. 2007. 11:21 |
razliciti data-centri | dee | Marketing i SEO | 12 | 19. 11. 2006. 18:33 |
Protect your POST form data! | dinke | Opušteno | 6 | 25. 09. 2005. 19:55 |