|
Opušteno Trenutak za pauzu - Ćaskanje.
Sponzor:
![]() |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
![]() |
#21 |
expert
Grand Master
|
![]() tek da javim posto zivim u drugoj slovenskoj drzavi
![]() sto se tice onog JAT u bugarskoj je ono (nezavisno od vuka karadjica) takodje nestalo, i podelilo se na 2 slova: e i я млеко мляко (cita se mljako, ali l i j su odvojene foneme, nije kao srpsko љ.) ova prva varijanta je zvanicna, ovo drugo je dijalekt slova Ъ kao i Ь u bugarskom jeziku nemaju odnosa ka JAT-u a sto se tice teme - ne razumem se i ne mesam se meni licno ni iz dzepa ni u dzep ukoliko postoje foneme koje nemaju slova, ne vidim problem u tome sto je ovo uradjeno P.S. jel zvanicno pismo u crnoj gori latinica? |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Siva eminencija
Grand Master
|
![]() Off Topic: Ne samo sto mzes da napises da znas najmanje 4 jezika, vec je vecina zivela i radila u najmanje 3 drzave ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
expert
Expert
Datum učlanjenja: 14.11.2008
Hvala: 142
129 "Hvala" u 67 poruka
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
dinosaurus
Master
Datum učlanjenja: 29.12.2005
Hvala: 79
263 "Hvala" u 66 poruka
![]() ![]() ![]() |
![]() Citat:
![]() Poslednja izmena od Dragi Tata : 14. 07. 2009. u 16:08. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() Citat:
Sto bi rekao Louis Armstrong: You like potato and I like potahto, You like tomato and I like tomahto, Potato, potahto, Tomato, tomahto, Let's call the whole thing off ![]()
![]() |
"Hvala" ivanhoe za poruku: |
![]() |
#26 |
expert
Expert
Datum učlanjenja: 14.11.2008
Hvala: 142
129 "Hvala" u 67 poruka
![]() ![]() |
![]() Pola toga je namerno kreirano ili forsirano samo da bi se napravila što veća razlika, pa opet je minimalna.
Sve je to politika. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
dinosaurus
Master
Datum učlanjenja: 29.12.2005
Hvala: 79
263 "Hvala" u 66 poruka
![]() ![]() ![]() |
![]() Citat:
1) američki engleski, australijski engleski, itd nisu različiti jezici već jedan jezik - engleski. Evo međunarodnog standarda ISO 639 pa pogledaj: http://www.loc.gov/standards/iso639-2/php/code_list.php ima samo jedan engleski, ali zato ima i bosanski i hrvatski i srpski (abecednim redom da ne uvredim nekoga ![]() 2) Ne bih rekao da se varijante engleskog razlikuju više nego varijante bivšeg srpskohrvatskog, ali ti garantujem da se varijante španskog razlikuju daleko više nego npr srpski i hrvatski, pa je španski opet jedan jezik. Isto važi i za portugalski. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
old school
Professional
Datum učlanjenja: 19.04.2007
Hvala: 139
70 "Hvala" u 43 poruka
![]() |
![]() Meni samo nije jasno čemu uvođenje novih slova kada se to isto i do sada moglo zapisati postojećim slovima.
Nego politika najgrđa ![]() Ali neka ih ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Damir Trninic
Expert
Datum učlanjenja: 22.04.2006
Hvala: 42
63 "Hvala" u 44 poruka
![]() |
![]() Ako sam pre 20 godina isao u Hrvatsku i pricao mojim maternjim jezikom i svi su me razumeli, cak i oni koji znaju samo svoj maternji jezik, i obrnuto, ako sam ove godine isao u Hrvatsku i pricao mojim maternjim jezikom i svi su me razumeli, cako i oni koji tamo pricaju samo svoj maternji jezik, i obrnuto, da li postoji smislena vrednost u cinjenici da smo pre 20 godina pricali zvanicni srpsko-hrvatski i hrvatsko-srpski, a danas pricamo zvanicni srpski i zvanicni hrvatski? Ja mislim da ne. Opet, siguran sam da i danas Dalmatinci bolje razumeju onoga iz Beograda nego nekog "gruntovcana" iz Varazdina, iako oni zvanicno govore jedan jezik.
![]() |
#30 | |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() Citat:
E sad, moje pitanje je koja je razlika da li su u pitanju 2 jezika, ili su 2 dijalekta istog jezika? Kakvu to kvalitativnu razliku pravi ikome (osim nama dokonima koji palamudimo o tome). Ako vec ne pravi nikakvu prakticnu razliku, zasto onda ne bi bila 2 jezika, jednako je svejedno kao i da je jedan jezik. I jedno i drugo su na isti nacin politicki i ideoloski motivisani pogledi, samo suprotni... e sad naravno, za nauku je bitno da se sve moze izmeriti, pa je tako neko povukao liniju gde mu se ucinilo zgodno (i politicki podobno), pa sad imamo srpski i hrvatski i bosanski i crnogorski, kao sto je i Pluton prestao da bude planeta... big deal..
Leadership is the art of getting people to want to do what you know must be done. Poslednja izmena od ivanhoe : 15. 07. 2009. u 00:19. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
kukicasta slova | GuitarMan | Sva početnička pitanja | 10 | 30. 01. 2010. 02:22 |
[ASP] Fckeditor i naša slova | Dachson | Sva početnička pitanja | 6 | 15. 03. 2008. 12:13 |
FPDF i nasa slova | vendi | Sva početnička pitanja | 0 | 11. 02. 2008. 12:18 |
mysql i nasa slova | staseprimate | Sva početnička pitanja | 17 | 06. 12. 2007. 13:56 |