![]() |
#21 |
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 02.10.2006
Hvala: 263
275 "Hvala" u 104 poruka
![]() ![]() ![]() |
![]() samo sto ocigledno ne provaljuje geo polozaj za telekom adsl korisnike :/
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Super Moderator
Knowledge base
275 "Hvala" u 104 poruka
![]() ![]() ![]() |
![]() zapravo provaljuje, na home stranici ispise link 'Go to Google Serbia', ali to je sve.
rezultati nisu geotargetirani. bas cudno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Boban Karišik
Expert
|
![]() Citat:
Vecinu stvari koje ja trazim, tesko da bi nasao na nekim domacim sajtovima, opet sa druge strane, ako odem na google.rs, normalnije mi je da cu ocekivati rezultate sa srpskog govornog podrucja u vrhu liste.. ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Moderator
Master
Datum učlanjenja: 07.08.2005
Hvala: 25
76 "Hvala" u 50 poruka
![]() |
![]() Baš me interesuje da li je "misteriozni" Lurker jedan od ovih koji se počeo u poslednje vreme intenzivirati na tržištu SEO usluga kod nas. Nedavno sam čak i napisao nešto na temu pojave novih "igrača" na ovom tržištu, kao i o tome da se letimičnim pregledom po različitim oblastima vidi da se određeni broj osoba priprema intenziviranje ovih usluga u narednom periodu.
Što se tiče Google geo targetinga, iskreno se nadam da Google neće uraditi preusmeravanje sa .com domena na.rs što postoji u dosta država (npr. u Hrvatskoj daje .hr)... |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Super Moderator
Knowledge base
275 "Hvala" u 104 poruka
![]() ![]() ![]() |
![]() Citat:
ovako korisnici mogu po navici ici na google.com a da nikad ne dobiju geotargetiranu pretragu. kako god, poenta mog testiranja je da proverim da li je b92 prvi BEZ ili SA geotargetingom, posto je lurker tvrdio da 'geotargeting u tom slucaju savrseno radi'. posto iz nemacke dobijam identican rezultat kao sa mog kompa, a za upit 'sport' nema ni g od geotargetinga... provereno dakle postoji taj neki 'globalni search', ne vezan za drzavu iz koje trazis... odnosno potpuno bez geotargetinga. tu je vec pitanje kako rangira rezultate... verovatno tada racuna backlinkove iz celog sveta, a b92 ih ima puno. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
expert
Expert
Datum učlanjenja: 14.11.2008
Hvala: 142
129 "Hvala" u 67 poruka
![]() ![]() |
![]() Citat:
Evo proveravao sam malo rec "trudnoca", kucanjem na google.rs, google.hr i search polja iz mozzile za google.com Meni se čini da usmeravanje na google.rs - daje kvalitetnije rezultate, i u principu manje spama ima na lokalizovanim verzijama (pogledati drugu stranicu rezultata na.com) - daje vise rezultata sajtova iz Srbije i vecu posetu domacim sajtovima. - u situaciji kada se u Hrvatskoj vec salju na google. hr dok u Srbiji ne, na zajedničke keyworde jedan veći procenat poseta (čitaj novaca) iz SR odlazi na tamošnje sajtove, nema reciprociteta Možda sam nešto propustio. U svakom slučaju bih voleo da čujem argumente protiv. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Moderator
Master
76 "Hvala" u 50 poruka
![]() |
![]() Konkretno, goole.com (na egleskom) koristim za globalne pretrage (i tamo je direktno dostupno mnogo vise opcija specijalizovanih pretraživanja), a google.rs koristim za lokalne pretrage.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Super Moderator
Knowledge base
275 "Hvala" u 104 poruka
![]() ![]() ![]() |
![]() da, ali Marko je u pravu ovde... domaci sajtovi gube ovako.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
expert
Expert
Datum učlanjenja: 14.11.2008
Hvala: 142
129 "Hvala" u 67 poruka
![]() ![]() |
![]() Da, i to je verovatno mnogo. Radio sam istraživanje koliko je to. Metodologija je:
- potrebno je znati ukupan broj poseta sa googla za keyword (analytics) - proveriti poziciju na google.com i google.rs - u webmaster toolsu je moguće doći do procenata posete za keyword preko .com i .rs - potreban je odnos izmedju pretraga sa .rs/.com - 1&1 hosting daje podatke o posećenosti pa sam to uzeo u nedostatku boljih podatak (25%/75%=.rs/.com je relativni odnos poseta koje stižu za www.netsrbija.net) - potreban je podatka o procentu klika u odnosu na serp ranking Rešavnjem svih tih proporcija izračunao sam da bi mi se posta duplirala za istraživanu ključnu reč. Uradio sam samo 1 keyword, nisam završio sa kompletnim istraživanjem, a i nedostaje mi pouzdan odnos tražnje sa .rs/.com U svakom slučaju, ovo što sam radio treba posmatrati sa oprezom jer je nekompletno i sa samo jednom istraživanom ključnom reči. Pomoglo bi ako bi drugi koji imaju neke podatke o odnosu pretraga preko .rs i .com dali to na znanje Poslednja izmena od Markok : 17. 07. 2009. u 19:54. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Moderator
Master
76 "Hvala" u 50 poruka
![]() |
![]() Pitanje je da li je bitnije doći do relevantnih rezultata (zato je Google to što jeste) ili do posećenosti...
Moj je predlog da je trenutno bitnije od ovoga promovisati www.bing.com kao alternativu Google pretraživanju, da se smanji uticaj Googla na posećenost sajtova. |
![]() |
![]() |
3 članova zahvaljuje Dragan Varagić za poruku: |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Koliko su sigurni vasi podaci u googlu? | lurker | Web Hosting, web serveri i operativni sistemi | 5 | 21. 04. 2009. 20:22 |
Geotargeting - baner/adSense | pcigre | Marketing i SEO | 6 | 11. 01. 2009. 20:23 |
Redizajn sajta i pozicija na googlu | Misko | Marketing i SEO | 9 | 26. 09. 2007. 18:42 |
css pozicioniranje div-a | Tane | Sva početnička pitanja | 2 | 06. 08. 2007. 23:12 |
geotargeting i SERP | ivanhoe | Marketing i SEO | 5 | 26. 06. 2007. 10:08 |