|
Marketing i SEO Marketing tehnike i Search Engine Optimization |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
![]() |
#11 | |
branislav mandic mando
Wrote a book
Datum učlanjenja: 30.10.2009
Hvala: 261
486 "Hvala" u 189 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Ovo je interesantno:
Varagic "Kroz raj i pakao..." 2002. str 141 Citat:
Dilerski odnosi su sasvim nesto drugo od affiliatea. Zato je engleski jezik mnogo precizniji, pa je tako i nasa praksa potpuno prihvatila taj precizniji termin. Diler je ucesnik u poslu, najjednostavnije receno preprodavac koji ima znatna ovlastenja i prava u svom poslu. Povucite paralelu sa auto dilerima...koji ne samo oglasavaju nego i prodaju, pa cak i odgovaraju za ono sto su prodali, daju garanciju, odrzavaju i sl.
... Ej, živote, teško ovo jebote, mani me se živote, ti ga nabijem! Poslednja izmena od 3banchi : 07. 10. 2010. u 23:01. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() promotor je bolji naziv za publisher-a, jer diler je u sustini isto sto i prodavac...
![]() |
#13 |
expert
Expert
Datum učlanjenja: 14.11.2008
Hvala: 142
129 "Hvala" u 67 poruka
![]() ![]() |
![]() englezi imaju glagole
to promote to publish tako da to nije baš isto. Nije naš zakonodavac bez razloga upotrebio termin "prenosilac oglasne poruke". Po meni je odovarajuća reč "objavljivač" ali ona nije u upotrebi. Poslednja izmena od Markok : 07. 10. 2010. u 23:58. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Moderator
Master
Datum učlanjenja: 07.08.2005
Hvala: 25
76 "Hvala" u 50 poruka
![]() |
![]() 3banchi je u pravu, tada (2002.) sam pokušao da prevedem termin affiliate na nešto što liči na taj obrazac postavljanja sistema prodajne promocije. Posle sam primetio da se kod nas koristi i izraz partnerski programi, što je opet veoma širok pojam.
Takođe, i Zira je u pravu kada kaže da se oblast zove Affiliate Marketing (ne oglašavanje), jer se neprestano zaboravlja da tu postoje dve strane - ona koja kreira program i ona koja taj program koristi. Kod kreiranja affiliate programa uključeni su praktično svi aspekti marketing mix-a. Kod korišćenja affiliate programa kao metode oglašavanja važno je da se posetilac navede na željenu akciju (desirable action, most wanted response), ili preciznije - na neku konverziju. Ta konverzija se plaća, bez obzira šta je ona po prirodi, a može biti svašta. Kod primera Amazon affiliate programa, vi možete s jedne strane da postavite sliku knjige kao baner koji je linkovan na određenu prodajnu stranicu, ali možete takođe preko api-ja napraviti čitav e-commerce web sajt gde se tek kod dugmeta "buy at Amazon.com" odlazi na zaštićeni deo njihovog sajta za prodaju. Ovo su različiti nivoi iste affiliate priče. Veoma mi je drago što se raspravlja o ovoj temi, obzirom da je ona osnova priče koju ću pričati na BizBuzz-u - Online Lead Management, koja je deo jedne još interesantnije oblasti koja u poslednje vreme dobija naziv Revenue Performance Management ![]() |
![]() |
![]() |
"Hvala" Dragan Varagić za poruku: |
![]() |
#15 | |
branislav mandic mando
Wrote a book
486 "Hvala" u 189 poruka
![]() Citat:
Treba razjasniti da provizija sama po sebi ne govori u kakvom su odnosu partneri u poslu, nego da je to samo vid placanja, poput fiksne naknade, kompenzacije, kliringa, swicha i slicnoga. Da pojednostavim...ako sam stavio baner na svoj sajt i za to dobio fiksno ugovorenu cenu - ja sam prodavac oglasnog prostora a vlasnik banera je zakupac. Ako sam stavio affiliate link koji je ubacen u baner na svoj sajt, opet sam samo prodavac oglasnog prostora a vlasnik banera je kupac. Kad mi placa za uslugu fakturisem mu uslugu oglasavanja ili najma prostora na sajtu ili marketinsku posrednicku uslugu nalazenja kupca. I konacno, vec smo raspravljali u onoj temi "nasa pitanja"...kako se vode prihodi u knjigama od ovih delatnosti, na osnovu cega se vrsi realizacija ceka iz inostranstva. U najvecem broju slucajeva kod affiliateja je ukljucen i treci partner - affiliate procesor ili provajder kao CJ, ShareIt, Avangate i drugi.
![]() |
![]() |
#16 |
Predrag Supurović
Grand Master
Datum učlanjenja: 24.01.2006
Hvala: 3
200 "Hvala" u 12 poruka
![]() ![]() ![]() |
![]() Affiliate marketing se od oglasavanja razlikuje kada affiliate radi za proviziju, koju zaradjuje aktivnim angažovanjem u nalaženju klijenata, a provizija predstavlja deo ukupne zarade koju je affiliate uspeo da stvori.
U oglašavanju toga nema - prosto se pasivno prodaje oglasni prostor, kakav god da je. Treba razdvodjiti neke stvari. Postavljanje banera sa linkom nije affiliate marketing. To je oglašavanje. Ali ako link na taj baner sa linkom koji sadrži referal, koji kao posledicu ima to da zarađujete određeni procenat od ostvarenog posla, to je affiliate - aktivno učestvujete u zaradi. A kada aktivno učestvujete u zaradi, onda valja da budete biti spremni i da snosite odgovornost za to u čemu učestvujete. Mislim da je to suština poruke koju je tužilaštvo poslalo i ne razumem zašto to nekome smeta.
![]() |
#17 |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 21.06.2005
Hvala: 93
525 "Hvala" u 19 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ^ A zašto državu ili bilo koga drugog briga kako sam se ja sa nekim dogovorio oko da mi plati reklamiranje? Možda je u pitanju kompenzacija, fiksna mesečna nadoknada, po kliku, po pregledu stranice, možda činim nekom uslugu besplatno. To je i dalje reklama. Ne može način plaćanja reklame da razlikuje da li je legalna ili ne.
"Hvala" BluesRocker za poruku: |
![]() |
#18 | |
branislav mandic mando
Wrote a book
486 "Hvala" u 189 poruka
![]() Citat:
Sto se tice nalazenja klijenata, radi se o tipicnom pravnom poslu "posredovanja" i naravno da affiliate marketing ima tih elemenata. A sad, sta je posredovanje : Ugovor kojim se jedno lice ili posrednik (le courtier, agent, der Handelsmakler, der sensale, il mediatore...) obevezuje da dovede stranke u vezu da bi medjusobno (te stranke) zakljucile odredjeni ugovor uz odgovarajucu naknadu - proviziju. Dovodjenjem u vezu ugovornih strana, prestaje bilo kakva odgovornost posrednika u vezi glavnog posla. Razlika u odnosu na zastupnistvo...Agent se obavezuje da ce u ime i za racun drugog lica zakljuciti odredjeni pravni posao. Dakle u slucaju zastupnistva, zastupnik je taj koji zakljucuje ugovor u ime i za racun zastupanog lica. I na kraju komisioni poslovi...jedno lice - agent u svoje ime a za racun komitenta zakljucuje pravni posao a kmitent se obavezuje da isplati proviziju za tako zakljucen posao. Kao sto se da videti, u poslednja dva slucaja - zastupnik i komisionar su ti koji zakljucuju ugovore, dok kod posredovanja to nije slucaj. Agent posrednik ne zakljucuje ugovor, to cine ugovorne strane koje je on doveo u vezu. Sad to primeni na affiliate link...ko sklapa glavni posao? Tvoju zadnju opasku o smetanju ili ne smetanju, ne bih komentarisao...naprosto pokusavamo razjasniti stvari sa stanovista struke a sasvim je izvesno da ce se struka pitati i na sudu i to u formi vestacenja. Gotovo sam siguran da sud nece samostalno ici u tumacenje "sta je a sta nije oglasavanje i organizovanje". Tim pre sto je ovo presedan u srpskom pravosudju koje ce da osluskuje i sta profesionalna javnost misli.
... Ej, živote, teško ovo jebote, mani me se živote, ti ga nabijem! Poslednja izmena od 3banchi : 08. 10. 2010. u 12:34. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |||
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 20.03.2006
Hvala: 291
1.345 "Hvala" u 355 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Da ne ulazimo u detalje da se radilo o sajtu na .net domenu koji je bio namenjen strancima i na kome su se kladili strani državljani, pa samim tim i svi ti novci koji se pominju nemaju veze sa RS. Poslednja izmena od mileusna : 08. 10. 2010. u 13:36. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
expert
Expert
Datum učlanjenja: 14.11.2008
Hvala: 142
129 "Hvala" u 67 poruka
![]() ![]() |
![]() iz marketinškog ugla
Citat:
Stoga bih modifikovao prethodnu definiciju, širim pojmom "promocija" da bi se obuhvatila i lična komunikacija - pojedinačna ili sa ogrničenim brojem ljudi. Potrebno je i proširiti pojam “prenosilac oglasne poruke” pošto je u zakonu o oglašavanju data u odnosu na oglašavanje i njime nije obuhvaćena lična komunikacija. Prenosilac oglasne poruke jeste javno glasilo (novine, radio program, televizijski program, servis novinskih agencija, internet i druga elektronska izdanja javnih glasila i druga sredstva informisanja namenjena javnoj distribuciji i neodređenom broju korisnika) čiju osnovnu ili sporednu sadržinu čine oglasne poruke, kao i fizičko lice koje u konverzaciji prenosi oglasnu poruku ograničenom broju korisnika Affiliate marketing je takav način promocije pri kojem "prenosilac oglasne poruke", za prenetu oglasnu poruku nije plaćen po fiksnoj ceni za određeni period promocije nego u zavisnosti od neke ostvarene merljive aktivnosti. Ta aktivnost se uvek dešava na prodajnom mestu (internet sajtu) oglašivača i može biti učlanjenje na neki sajt, kupovina određenog proizvoda, korišćenje određene usluge i slično. U suštini isto kao i prvi put, samo prošireno i na ličnu konverzaciju. Poslednja izmena od Markok : 08. 10. 2010. u 23:06. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Oglasavanje u Crnoj Gori | bosher | Marketing i SEO | 7 | 01. 11. 2009. 20:02 |
Do 10 miliona EUR za oglasavanje na domacem netu | Miloje Sekulic | Marketing i SEO | 13 | 15. 07. 2008. 12:58 |
Ponude za oglasavanje na veb sajtovima | Miloje Sekulic | Marketing i SEO | 1 | 09. 12. 2007. 21:03 |
Internet marketing tematika u marketing časopisu Taboo | Dragan Varagić | Marketing i SEO | 0 | 17. 08. 2005. 12:46 |