![]() |
#41 |
Banned
Expert
Datum učlanjenja: 29.09.2007
Hvala: 131
71 "Hvala" u 44 poruka
![]() |
![]() Meni se čini da je problem jednostavan za rešavanje.
Potrebno je da se Limundo samo malo strpi dok u Srbiji ne zaživi PayPal. Nakon toga morao bi pod obavezno da pređe na Win 2008 servere, bataili sve OpenSource alate, a sve dinamičke, aerodinamičke i flukuirajuće stranice zameni 'clean' HTML-om. |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |||
old school
Professional
Datum učlanjenja: 19.04.2007
Hvala: 139
70 "Hvala" u 43 poruka
![]() |
![]() Citat:
Citat:
Šta oni snose? Kakvu odgovornost? Ti podaci se koriste pri registraciji i nigde više. Realno im ta skenirana dokumenta uopšte nisu potrebna nizašta. Oni pokušavaju da obezbede sebe, a korisnik od toga može da ima samo štete i nikakve koristi. Svako snosi odgovornost za sebe. A za istinitost prezentovanih ličnih podataka se snosi ogovornost PRED ZAKONOM. Citat:
![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 20.03.2006
Hvala: 291
1.345 "Hvala" u 355 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Lepo si rekao, ako si ti druga strana u poslovnom odnosu i to ti ne odgovara, onda ne treba ništa ni da imaš sa Limundom. Ko što onaj što ne verujem bankama drži pare u slamarici i rešen problem.
Poslednja izmena od mileusna : 10. 04. 2011. u 02:04. |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() Po zakonu o prikupljanju i cuvanju poverljivih informacija svaka ustanova koja to radi mora da jasno obavesti korisnika o nacinu cuvanja i upotrebe tih informacija. Ukoliko to ucini i korisnik dobrovoljno da te podatke onda je sve savrseno legalno.
E, i onda odes u banku i zena ti uzme licnu kartu i odnese je nekud i fotokopira bez pitanja, niti te obavesti sta ce joj to svaki boziji put kad unovcavas cek, niti sta banka radi sa tim kopijama. Ili te u KBC banci prilikom otvaranja tekuceg racuna pitaju koje je devojacko prezime tvoje majke.... To je recimo protivzakonito i besmisleno. S druge strane ovo sto Limundo radi je sasvim ok, samo treba negde da napisu da se prikupljeni podaci nece koristiti u druge svrhe osim utvrdjivanja identiteta korisnika... onda je sve 100% legalno... @Gargoyle: nije mi bas jasno u pravnom smislu kako su to banke vise bitne, kako se to definise? I Limundo posreduje u trgovanju i mogu lako da budu zrtva prevara, i oni i njihovi klijenti. Sasvi je normalno da zele da se zastite i da zele svoje klijente da zastite. Ja licno mnogo vise imam poverenja u njih, nego u konkurenciju gde je dovoljno poslati poruku sa mobilnog (sto ima cilj da mogu da te spamuju sms-ovima, a sa verifikacijom nema veze)
Leadership is the art of getting people to want to do what you know must be done. Poslednja izmena od ivanhoe : 10. 04. 2011. u 04:06. |
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Dejan Grujic
Professional
Datum učlanjenja: 29.09.2005
Hvala: 9
64 "Hvala" u 40 poruka
![]() |
![]() Ne znam da li je protivzakonito, ali uopšte nije besmisleno. Posle ako moraš nešto hitno da završiš telefonom (npr. da blokiraš ukradenu karticu, iz inostranstva tražiš da ti povećaju limit i slično), pitaju te neki od tih podataka koji ne može da zna neko ko ti je ukrao novčanik sa karticama.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 15.06.2007
Hvala: 0
50 "Hvala" u 9 poruka
![]() |
![]() Ljudi morate znati da linmundo se treba kazniti ne samo sto legitimise vec i zato sto pravi bazu podataka licnih karata. Zakon je jasan a evo sta kaze o EVIDENCIJI (bazi podataka) licnih karata:
VII ЕВИДЕНЦИЈА И КОРИШЋЕЊЕ ПОДАТАКА Евиденција о личним картама. Надлежност за вођење евиденције Члан 25. О издатим личним картама, о поднетим захтевима за издавање личне карте, о личним картама које су поништене и о личним картама које су проглашене неважећим води се евиденција (у даљем тексту: евиденција о личним картама). Евиденцију о личним картама води надлежни орган. Начин вођења евиденције о личним картама и обрасце за вођење те евиденције прописује министар. Код вођења евиденције о личним картама на средствима за аутоматску обраду података примењују се мере заштите од неовлашћеног приступа и чувања податка у облику у коме је формиран, односно примљен. E sad ne verujem da je linmundo zakonom "ovlascen organ" zar ne?? A naravno linmundo nema prava da legitimise gradjane jer evo sta kaze zakon ko moze da legitimise : Zakon o ličnoj karti "Službeni glasnik RS", broj 62/2006 Na osnovu člana 83. tačka 3. Ustava Republike Srbije, donosim U K A Z ... ... ... VI. POSEBNE OBAVEZE U VEZI SA IZDATOM LIČNOM KARTOM Legitimisanje Zabrana zloupotrebe Član 21. Lice koje je po odredbama ovog zakona dužno da ima ličnu kartu dužno je da je nosi i da je pokaže na zahtev službenog lica ovlašćenog za legitimisanje. Dakle zakon je jasan samo sluzbeno lice ovlasceno zakonom (policija i komunalna policija) ima mogucnost da legitimise!!! E sad da li vi mislite da linmundo je policija ili komunalna policija?? Nemoj samo da mi odgovarate tipa pa i banke nisu truc truc . Mene sad ne zanima sto banke krse zakon vec me zanima sto LINMUNDO krsi zakon!!!! Dakle banke izbacimo iz govorancije i samo govorimo o ZAKONU I LINMUNDU i nista vise!!! Pa sta sad ako je neko ubio nekog i izvuko se od kazne, nisu ga uhvatili to automatski omogucava i tebi da ubijes i nikom nista i vadices se tako sto ces reci "ej pera peric je ubio coveka pa eto hoda slobodno zato ja nisam prekrsio krivicni zakon iako sam ubio coveka" !!!
Igrice Poslednja izmena od trazimcuruzabrak : 10. 04. 2011. u 10:36. |
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
old school
Expert
Datum učlanjenja: 09.04.2009
Hvala: 80
72 "Hvala" u 46 poruka
![]() |
![]() Име и презиме ОК, али ЈМБГ је нешто друго
и мало су дрски којекакви сервиси који вам траже и матично број приликом регистрације. Петар Петровић - може али не мора да значи ништа али 08079879ХХХ9Х, је јединствено. Јер ће моћи, шурак од тетке возача председника општине да позове "www" сервис, свог "ортака", и да каже: " Е , ај провери ми ово лице" |
![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |||||
branislav mandic mando
Wrote a book
Datum učlanjenja: 30.10.2009
Hvala: 261
486 "Hvala" u 189 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Citat:
Citat:
Tumacis propis na deciji nacin. Bolje se suzdrzi od te rabote kad ti ne ide. Evidencija i nadleznosti iz Zakona ima sasvim drugi smisao i znacenje od ovog tvog amaterskog pokusaja. Ako neko ima fotokopije licnih karata to ne znaci da on vodi evidenciju licnih karata i podataka u vezi njih. Druga je stavar mogucnost zloupotrebe tih fotokopija i nekih podataka kao jmbg, sto je ovde vec receno. Citat:
Citat:
Citat:
![]() Da podvucem... prikupljane podataka gradjana na osnovu lk kao uslovu za pruzanje odredjene usluge i sl. nije samo po sebi krivicno delo. Bilo bi to samo u slucaju neke zloupotrebe takvih podataka. Druga je stvar kada se samo prikupljanje takvih podataka smatra nezakonito, ali to u odnosu na Zakon o zastiti licnih podataka ili kako se vec zove. Tu se postavlja pitanje ko moze traziti takve licne podatke, za koju vrstu usluga, na koji nacin moze cuvati podatke i sl. Nesto od toga je verovatno reseno tim zakonom, ne znam jer ga nisam proucavao...ali svakako problem postoji kao sto rekoh u celom svetu, ali su oni razvijeniji prilicno daleko u regulisanju tih stvari od nas.
... Ej, živote, teško ovo jebote, mani me se živote, ti ga nabijem! Poslednja izmena od 3banchi : 10. 04. 2011. u 12:00. |
|||||
![]() |
![]() |
"Hvala" 3banchi za poruku: |
![]() |
#49 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() @trazimcuruzabrak: Pazi, kad smo vec kod zakona, ti sad javno iznosis optuzbe na racun jedne firme, cime im narusavas ugled, i ukoliko tvoje tvrdnje nisu argumentovane (a nisu jer pogresno tumacis zakon) PO ZAKONU oni imaju puno pravo da te tuze i da traze odstetu za narusavanje ugleda... kad ih ne bi mrzelo da se petljaju sa tim, naravno...
![]() |
#50 | |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Citat:
Ja se slažem da nema nikakve logike da Limundo ili bilo ko drugi drži skenove ličnih dokumenata. Ima logike da ti njima pružiš dokument na uvid prilikom registracije, ali ne i to da ga oni tad trajno sačuvaju.
![]() |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|