![]() |
#11 | ||
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 26
319 "Hvala" u 22 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Citat:
Što više zanemaruješ vlastiti interes ispadaš sam prema sebi veća budala. Sada nekom je interes = tapšanje po ramenu i "dobar si ti momak...", ali u ljudskoj svijesti značajna činjenica jeste da prohtjevi progresivno rastu, uključujući i interes ![]() Citat:
veći projekat = puno para, puno vremena veći projekat = puno para, visok kvalitet veći projekat = visok kvalitet, puno vremena (mad opet "puno" i "visok" su relativni pojmovi...) |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() +
veći projekat = veća (bolja) referenca
![]() |
#13 |
Predrag Supurović
Grand Master
Datum učlanjenja: 24.01.2006
Hvala: 3
200 "Hvala" u 12 poruka
![]() ![]() ![]() |
![]() A jos kad bi neko nesto napisao na zadatu temu, bilo bi dobro
![]()
![]() |
#14 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Pa ne znam tačno peđa šta želiš da čuješ? Kako nalazim klijente? Ako hoćeš iskreno bar 10 godina nisam nikome ponudio da radim sajt - uglavnom oni nađu mene. Sada ovo može da zvuči ne znam ni ja kako, arogantno ili ne, ali to je 100% istina. Mnogo puta sam se pitao kako uopšte dođu do mene, nigde se ne reklamiram, nigde se ne oglašavam, portfolio ažuriram jednom u 2 godine... ali to je cela istina.
![]() |
#15 |
šegrt
Professional
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Hvala: 27
14 "Hvala" u 8 poruka
![]() |
![]() Ote mi rec iz usta... tu i tamo preko freelance sajtova, ali samo ako mi se nesto ucini zanimljivim da mogu da iskoristim kasnije u svojoj prici. Sve manje i manje zapravo i trazim klijente, vise se fokusiram na svoje proizvode - a preko njih i dobijam poslove. Pocne prica o customizaciji, a zavrsi se na necemu desetom
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
profesionalac
Professional
|
![]() ja imam slican slucaj kao i bluesman.. s tim sto se kod mene uglavnom radi o manjim projektima, i ja takodje nikom nisam nudio svoje usluge uglavnom su me ljudi zvali(dodju do mene preko nekih drugi ljudi itd..). u principu bar kod mene(bl) vecina poslova iz ovog domena se obavlja po principu "znam te, znas me"..i slicno
Off Topic: npr. nedavno sam cuo od jednog poznanika kako mu je jedan kolega rekao kako ja dobijam poslove "preko veze" .. mislim Radim po principu, ako me neko kontaktira trazim da mi objasni koliko moze sta mu treba(ovo je najtezi dio) i onda objasnim sta mogu da uradim a sta ne (ne obecavam avione, kamione..itd) i odradim posao.. takodje veliki dio poslova sam dobio na osnovi prethodno (dobro- po misljenju klijenta)obavljenog posla.. konkretno mislim da kod nas ne prolazi prica u nudjenu usluga web dizajn-a ali ako neko uspije u tome spreman sam da mu cestitam.. medjutim, definitivno sam se uvjerio u jednu stvar (preko jednog kolege cije znanje se zavrsava na instalaciji windows OS-a i podesavanja interneta), on gdje god ode, sjedne itd prica o tome kako radi internet stranice, kako je on "php majstor" itd.. i sad meni je to bilo smijesno..ali ta prica prolazi i onda on mene nazove i ja uradim prezentaciju dam njemu procenat.. i to je to.. a pogotovo je smijesno sto je on na taj nacin dobio i neke poslove oko poslovnog softvera itd...
![]() |
#17 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() Ajd da ja postavim jedno podpitanje: Kakvi su vam planovi oko prosirenja poslova? I da li smatrate da je put ka tome povecati broj klijenata u sadasnjem poslu, ili pokusati da se probijes u neki drugi segment trzista (kao Nixa sa kaficem
![]() Ovo pitam jer i samnom je slicna prica, ima par stalnih klijenta koji salju poslove, dovoljno da nas drze zaposlene, i skroz smo prestali da trazimo nove klijente.. Povecanje obima posla bi zahtevalo ozbiljnije promene nacina rada i nove troskove (da se uzme kancelarija, da neko od nas digne ruke od programiranja i posveti se full-time menadzerskim poslovima i sl...), i za sad to izbegavamo kao novi rizik... kako vi rezonujete oko toga? Sta planirate dalje?
![]() |
#18 |
profesionalac
Professional
|
![]() pa mislim da svaki kvalitetan freelancer u odredjenom momentu dodje u situaciju da ne moze sam da odradi sav posao koji ima pa mora da angazuje saradnika/e, nakon toga vjerovatno slijedi i otvaranje firme..
sto se toga tice otvaranja firme treba napraviti dobar i dugorocan (bar za 2-3 godine) biznis plan koji ce omoguciti normalno poslovanje firme..pod ovim mislim na pronalazenje poslova(ili stavljanje postojecih u domen firme) koji se omoguciti placanje poreza, kancelarije, radnika(tj. da se ne desi da firma dolazi u finansijske probleme, blokiranje racuna itd) itd.. ![]() Da zaboravih da kazem da je sve ovo potrebno ukoliko se radi o domacim klijentima tj. potrebom za izdavanjem racuna i sl.. Ukoliko je neko zadovoljan poslovima sa inostranstvom tj. outsourcing-om i slicno, onda je dovoljno zaraditi neki dobar kes, i uloziti u nekretnine.. i eto para...
Infomedia d.o.o. - Poslovni Hosting InternetMarketing.ba - Registracija .BA domena / SMS Naplata / Izrada internet aplikacija Poslednja izmena od bokacbl : 21. 02. 2006. u 19:16. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Igor Marinović
Expert
|
![]() Tema je stvarno interesantna, i mislim da nije problem ako se prica malo rasiri i o projektima koji se rade, da li raditi velike ili male projekte, i sta je to malo, a sta veliko
![]() Prikljucio bih se struji koja kaze 'ne znam otkud nam poslovi, klijenti nadju nas, a portfolio retko menjamo'. Retko, kada naletim na nesto sto je zahtevno i zvuci ineresantno, onda napisem pismo. Nekada bude (na obostranu radost) saradnje, nekada se zavrsi na par pisama. Drugi je problem sto ne mogu reci ne poslu, pa smo cesti zatrpani i preko glave. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
šegrt
Professional
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Hvala: 27
14 "Hvala" u 8 poruka
![]() |
![]() Citat:
![]() Inace, samo pitanje je prilicno nejasno... Povecati broj klijenata? To uvek, nema zbora ![]() Probijanje u drugi segment trzista je interesantno, ali ja ipak mislim da u ovoj websmith industriji jedino fokusiranost daje rezultate. Moze da se divergira, i da od jedne price nastane deseta (ima mungos dobar post na blogu o startapima, bas na tu temu), ali se realno uvek gleda u samo jednom pravcu. Ja se bar trudim da se drzim toga... Poslednja izmena od boccio : 21. 02. 2006. u 22:16. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Kako otkriti kako je neko provalio u sajt | Aleksandar.Ilic | Web Hosting, web serveri i operativni sistemi | 41 | 21. 03. 2008. 22:45 |
Kako dolazite do klijenata? | Goran Cirkovic | e-Business | 12 | 14. 08. 2007. 09:36 |