|
SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net MySQL, MSSQL, Oracle, Access, ODBC. Ako imate problem brže i preciznije ćete dobiti odgovor ako priložite strukturu tabela ili skript koji kreira tabele i puni ih test podacima umesto što to problem opisujete samo rečima. Sponzor: Baze-Podataka.net - Blog o bazama podataka |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
![]() |
#11 |
Banned
Knowledge base
Datum učlanjenja: 01.07.2005
Hvala: 206
140 "Hvala" u 89 poruka
![]() ![]() |
![]() 1. Obično se radi o krugu prijatelja, tako da je vrlo često prijatelj tvog prijatelja i tvoj prijatelj, pa se radi o mnogo manjoj brojci od 40.000
&@jablan zato i trazis da je neko distinct. Inace tih 40000 je samo deo upita, previse ste uprostili. Znaci imas stranu na kojoj ti se izlistavaju downloadi. I pravis query da bi izlistao recimo 20 zadnjih downloada koje odredjeni korisnik moze da vidi. To je u najboljem slucaju 20*200*200. Inace pre nego sto se db ogranici na tih 40k (da uzmemo jednostavniji slucaj), mora da se uradi distinct na joinu izmedju user_friends i users, a distinct nemoze da se radi ne potskupu. 2. Ovo treba da se primeni samo na one koji su uključili ovu opciju, a tih je sigurno vrlo malo. Ta opcija je po defaultu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Banned
Knowledge base
Datum učlanjenja: 01.07.2005
Hvala: 206
140 "Hvala" u 89 poruka
![]() ![]() |
![]() @marin thanks za fb log nisam cuo za to
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Izvini, ja još uvek ne kapiram što si zapeo za taj distinct?
Kôd:
jablan=# select * from korisnici; id | ime ----+------ 1 | pera 2 | mika 3 | zika 4 | laza (4 rows) jablan=# select * from slike; id | korisnik_id | ime ----+-------------+--------- 1 | 1 | slika 1 2 | 2 | slika 2 (2 rows) jablan=# select * from prijatelji ; korisnik_1 | korisnik_2 ------------+------------ 1 | 2 1 | 3 2 | 4 2 | 1 3 | 1 4 | 2 (6 rows) Kôd:
jablan=# select count(*) from prijatelji p1 inner join prijatelji p2 on p1.korisnik_1 = p2.korisnik_1 and p1.korisnik_2 = 1 and p2.korisnik_2 = 4; count ------- 1 (1 row) Kakav distinct, kakvi bakrači... |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
хардвераш
Qualified
Datum učlanjenja: 04.01.2007
Hvala: 4
25 "Hvala" u 10 poruka
![]() |
![]() А можда за тај део посла користе објектно-оријентисану базу података?
ф
![]() |
#15 | ||
Igor Marinović
Expert
|
![]() Citat:
Citat:
Na updatima ja uvek vidim samo update od mojih prijatelja, ili update od prijatelja prijatelja ako je neki od mojih prijatelja komentarisao. Dakle, sve su to akcije direktnih prijatelja. Ako vidis na svojim updatima nekoga ko nije tvoj prijatelj, pogledaj link, uvek je ovog tipa: s.php?k=100000080&id=xxxx dakle, to je link koji pokazuje da je to prijatelj tvog prijatelja, a ne tvoj prijatelj. Inace, facebook cacheira sve zivo, cak i fotografije. Tako da verujem da cacheira i ove veze. Sta je cacheirati par integera ako se cacheiraju tolike fotografije: http://www.bytebot.net/blog/archives...erves-pictures
![]() |
![]() |
#16 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() Naravno da nisam mislio na fajlove, mislio sam na memcache. FB ima iza sebe desetine hiljada memcache servera, i oni zaista sumanuto mnogo toga kesiraju. Memcache je idealan za taj posao jer je distribuiran pa nema potreba da dupliras bilo sta od podataka, nego za svakog korisnika zapamtis samo jednom celu listu. To ti je realno u vecini slucajeva ispod 100KB podataka po coveku, to nije nista za FB infrastrukturu.
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
slanje iphone-a iz USA u Srbiju - pomoc prijatelja oko detalja pliz! | logoholik | Opušteno | 3 | 23. 04. 2010. 16:49 |
DPT nedostupan sa mojih IPova | misk0 | Obaveštenja, predlozi i pitanja | 5 | 30. 05. 2008. 13:06 |