|
Sva početnička pitanja Sva početnička pitanja bi trebala da se postavljaju u ovom forumu, a ako se pretvori u kvalitetnu diskusiju interesantnu svima - prebacićemo je u odgovarajući forum. Molimo "znalce" da ne omalovažavaju početnike, ako žele da pomognu svi ćemo biti zahvalni, ako ne žele, neka preskoče ovaj forum. |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
![]() |
#1 |
član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 30.09.2005
Hvala: 5
4 "Hvala" u 4 poruka
![]() |
![]() OK. Onda bi neki rezime bio HTML5/CSS3 prvo. Dok to savladam odlucicu se vec sta dalje( Java, PHP, Pyhton...).
Sto se tice naplate, kroz iskustva na terenu sa verujte mi mnogo gorim klijentima od onih koje vi srecete (pratim vec dosta dugo forum, pa su mi poznata vasa iskustva), mislim da cu se snaci. Da ce biti tesko hoce, ali kad znam sta mogu da ocekujem mogu i da se pripremim za to. Blues, verujem da je iskren predlog, ali nije to za mene. Da sam hteo nesto tako da odaberem postao bih politicar, manje obaveza, nema odgovornosti..., a ne bih odlazio iz Srbije. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Damir Trninic
Expert
Datum učlanjenja: 22.04.2006
Hvala: 42
63 "Hvala" u 44 poruka
![]() |
![]() Mozda za titulu da uzmes nesto kao Double Penetration Social Media Practioner, da znaju ljudi da ono imas i Fb i Tw rad, a i cisto da te lakse pronadju i zaprate srednjoskolke na Tw, jer size does matter, bez 5000+ si niko, bez 5000+ si nista.
![]() |
#3 | |
turista
Certified
Datum učlanjenja: 05.11.2008
Hvala: 5
19 "Hvala" u 4 poruka
![]() |
![]() Citat:
![]() jadni studenti... posle ovoga će se manje vizitki štampati u Srbiji na kojima piše "konsultant za društvene medije"
![]() |
![]() |
#4 |
član
Certified
Datum učlanjenja: 13.11.2006
Hvala: 13
145 "Hvala" u 11 poruka
![]() ![]() |
![]() Ruby anyone ?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Hah, znam da je provokacija ali ću ipak odgovoriti.
Ne mislim da je preterano teško naći freelancing posao u Rubiju (daleko od toga da je "zeznuli me ovi sa dpt-a" realan scenario). Ipak, ja u dilemi "Python vs. Ruby kao prvi jezik" ipak glasam za Python iz par razloga: 1) češće se sreće "u divljini" 2) može sasvim fino da se koristi i za desktop aplikacije, 3) imperativna paradigma Pajtona je većini lakša za učenje od funkcionalno/objektne u Rubiju. Jedno je sigurno, ni jedan ni drugi mu neće "pokvariti mozak" ![]()
![]() |
#6 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Mislim da treba biti realan, ako sam ja dobro shvatio čoveka on hoće da savlada nešto brzo da se osposobi da radi freelance. Ruby je malo veći zalogaj za tako nešto a i koliko sam ja upućen odnos freelance ponuda za Ruby vs PHP je jako nepovoljan za Ruby pa ne verujem da će biti zadovoljan sa postignutim. Tačnije biće "ma ispalili me oni sa DPT, naložili me na ruby pa sada ne mogu da nađem posao"
Ovo ja kapiram kao surovu realnost, znači ostaviti wishfull thinking ... po meni je ruby u ove svrhe tek malo bolji od onog brainf**k
![]() |
#7 |
novi član
|
![]() Ajd' i ja da se ukljucim u raspravu. Smatram da bez dobrog poznavanja HTML-a i CSS-a nema sta da se trazi u sferi poslova vezanih za web razvoj, web dizajn itd. Berkut ja bih ti predlozio da odmah krenes sa nekim od popularnih CMS-ova, WordPress ili Joomla. Kao prvo upoznaces se sa sistemom rada(kako instalirati CMS, kako kreirati bazu podataka itd.). Naucices strukturu CMS-a vremenom i videti kako stoje stvari u praksi. Manipulisaces CSS-om i HTML-om i tako ces ih uciti lagano. Vremenom ces ukljuciti i Php i tako ces doci do nekih elementarnih znanja.
Pazi ne treba preskatati neke korake, moras dobro overiti HTML i CSS pre toga, rad u nekom grafickom alatu je neophodan(Photoshop, Corel). Znaci text editor i cepas HTML tagove, kreiras strane. Ukljucis u to i CSS i tako vezbas. Opet se vracam na preporuku da za pocetak odmah krenes sa nekim od CMS-ova, ponuda poslova za poznavanje ovih sistema je dosta dobra. pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Diskutabilni diskutant
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.04.2006
Hvala: 36
103 "Hvala" u 74 poruka
![]() ![]() |
![]() Ima li neko ko je puki backend programer za web? Ono nista frontend samo core.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
expert
Grand Master
Datum učlanjenja: 11.04.2010
Hvala: 141
959 "Hvala" u 153 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() :dižedvaprstasmajli: ... @dezareo, WP i Joomla su dno dna software, i nije nikako za učenja, to kupi pare zato što je popularno...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() ^ to je ono sto placa racune... pogotovo wordpress, gde na izradi i prodaji tema moze lepo da se zaradi...
ali sve se na kraju svodi na to da volis to sto radis i cackanje po kompu treba da ti bude zabavno... evo bas gledam RescueTime statistiku (aplikacija koja prati aktivnosti na kompu), ja nedeljno provedem ~71h radeci nesto za kompom, a prosecni korisnik ne vise od 25h... to znaci da ja presedim skoro 3 x vise od proseka, a verujem da vecina ovde ubiju isto tako po minimum 10h dnevno, sto ako ne volis ovaj posao moze da bude pakao... zato pre svega biraj oblast koja ti je zabavna, pa ce onda sve ostalo lakse da dodje, i znanje i kvalitet...
2 članova zahvaljuje ivanhoe za poruku: |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|