Web Hosting, web serveri i operativni sistemi Komercijalni hosting, web serveri, bezbednost, operativni sistemi na serverima |
|
Alati teme | Način prikaza |
![]() |
#1 |
expert
Grand Master
|
![]() pozdrav
Spremam comp za totalni format, pa rekoh da pitam i ekipu sa dpt-a Prelazim na linux Resio sam da cu win eventualno staviti, zbog Photoshopa i srodnih fotografskih programa, kao i ... hm, ne secam se nijednog drugog razloga. Vec nekoliko puta sam stavljao razne linux distribucije. Vracao sam se windowsu zbog PS-a, jer se bavim i fotografijom, a nikako da naviknem na GIMP-ov interfejs. Takodje, dugogodishnje navike na PS akcije, filtre i ostalo itekako ima uticaja. Pregledao sam teme na DPT, kao i malo google-ao. No, nema nista bolje od saveta ljudi koji koriste to o cemu se dvo(tro)umish ![]() Pitanje: Koju linux distribuciju mi preporucujete? Moze i neki BSD, nisam pristrastan, ali sam se vise igrao sa linuxima te pretpostavljam da ce mi biti lakse s njima. Ako moze, dajte i argumente ![]() Upotreba: dev kao i desktop mashina igrice ne igram dev: standardni php stuff sa eclipsom kao redaktorom kako ide instalacije jave za linux? - pretpostavljam da je preko paketa najlakse. To ok, ali kako instalirati eclipse? Da li sa sajta, ili opet staviti paket. Hoce li paket moci da koristi ugradjen eclipsov updater? php - koliko znam debian ima gotove pakete, gde je kompiliran sa svim i svacim - slicno win verziji. Kako je ovo dev mashina, verujem da ovo nije veliki problem? mysql - uglavnom sam koristio pre <=4.0 verzije. stavicu 5.x, pa kud puklo. apache - 2.0? desktop: filmovi, muzika ima li nesta slicno GIMP-u? Koji raw konvertor koristite? Koji program za HDR fajlowe? Cime sklapate panorame? Obrada fotografija zauzima bar 10% vremena provedenog za racunarom, i spreman sam da pocnem od pocetka, sto se tice programa i programcica, samo da postoje relativno dobre alternative. System primary hdd - maxtor 40GB slave hdd - toshiba 200GB { vazno pitanje - kako podeliti hardove. Koliko ostaviti za swap? Ideja mi je da imam 1 patrition za win, drugi (+ josh jedan za swap) za lin, treci za storage. Storage bi se koristio iz oba OS-a - dali koristiti fat (bljak) ili ntfs (moze li lin da pise bez problema tamo, znam da ranije nije moglo?) Da li treba davati poseban partition za tmp i slicne ili je za desktop mashinu dobro i jedan partition za root? } CPU - celeron 1.7 RAM - 256MB + 1GB video - nVidia4 MX 440SE audio - chuveni ac97 chipset imam ruter, te mi verovatno ne treba (dodatni, software) firewall i pravila za dostup imam neku pixelview TV karticu koju trenutno i ne koristim, ali preporucite i neki TV program za lin pregledao sam teme na DPT, pa nabasao na ovu temu o nekim egzoticnijim graficnim serverima. Nisam zaljubljenik u preterane (citaj: smorne, dosadne) animacije, a i ne verujem da moja konfiguracija odgovara ovakvim stvarima. Ipak, sta mi preporucujete za graficki server? Moje iskustvo mogu reci da se ne plasim shell-a, ni man komande ![]() kao php dev, deployment mi je uvek na linux mashinama, snalazim se, ali nikako nisam ni beginning admin level nije mi trebalo, a i druga bitna stvar je da nemam mnogo vremena da se bavim proucavanjem konf fajlowa za sve i sva. do sada sam probao debian i mandrake. Debian, jer su moji prvi koraci u linux okruzenju bili pod ovim OS-om, te sam malo i subjektivan. Takodje, svidjao mi se njegov apt-get i ideja gotovih paketa za sve i sva. Koliko znam, sve distribucije imaju vec slicne sisteme, te ovo otpada kao prednost. Mana (mozda ...) debiana je sto je bas konzervativan sto se tice ukljucivanja paketa u stable verziju. primetio sam da novije distribucije imaju interfejse za skoro sve vaznije administrativne poslove mislim da su sazrele i za obicnog korisnika, a ja sam opet malcice bolji od njega ![]() ================= znam da je pitanje nezgodno, kao i da je ovo stvar licnog afiniteta i iskustva ali sto vise misljenja i obrazlozenja, to ce mi izbor biti laksi, a mozda i saznam nesto sto nisam znao - najverovatnije hocu ![]() RAZLOG za lin iz principa ![]() P.S. evo sad sam se setio josh jednog razloga da imam win - IE ![]() skroz sam ozbiljan, treba mi IE za testiranje (mada, tu je uvek laptop za to) |
![]() |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
service koji otkriva koji je font koriscen u nekom logo-u | robi-bobi | Linkovi | 3 | 09. 09. 2009. 14:47 |
desktop widgeti | Miloje Sekulic | Linkovi | 7 | 14. 06. 2007. 15:57 |
Desktop database manager koji radi sa UTF8? | Pedja | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 17 | 03. 11. 2006. 18:05 |
PHP za razvoj desktop aplikacija | chole | PHP | 8 | 29. 12. 2005. 07:00 |