![]() |
#21 |
Siva eminencija
Grand Master
|
![]() Razmisli jos jednom sta si pitao
![]() Ne moze banka da ti naplati porez. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
old school
Professional
Datum učlanjenja: 19.04.2007
Hvala: 139
70 "Hvala" u 43 poruka
![]() |
![]() Hvala, to sam i mislio. Ali pošto čitam i o porezima reko' bolje da pitam.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
old school
Professional
70 "Hvala" u 43 poruka
![]() |
![]() Pitao bih ovde još nešto, jer spada pod temu.
- Koja je priča kada se radi o primanju deviza putem WESTERN UNION-a ? (pošto i njega koristim pored wire) - Kakva je u tom slučaju onda Kontrola deviznog poslovanja? Da li banka te prilive prijavljuje NBS ? Jeste da ja to primam kao fizičko lice od fizičkog lica, ali i to je inostrani prihod pa dolazi pod porez na dohodak građana. Koja je politika generalno što se tiče primanja sredstava preko Western Union-a, za fizička lica? |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 23.04.2007
Hvala: 0
3 "Hvala" u 3 poruka
![]() |
![]() Citat:
vidi ovo |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
novi član
Datum učlanjenja: 28.04.2007
Hvala: 1
0 "Hvala" u 0 poruka
![]() |
![]() poz
evo postupka koji je PROVEREN i ovako izgleda u praksi : Na svaki priliv/prihod iz inostranstva plaća se porez, i to je regulisano čl. 107 ZPDG. Stopa poreza zavisi od toga koji je prihod u pitanju-ako je zarada onda 12%, honorar i ostali slicni prihodi 20%... Prijava se podnosi poreskoj upravi prema mestu prebivališta primaoca prihoda u roku od 15 dana od uplate na račun, a formular poeeske prijave je PP OPO i može se skinuti sa sajta poreske uprave. U ovom slucaju radilo bi se verovatno o honoraru i tada se porez po stopi od 20% plaća na iznos, koji se umanjuje za "normirane troškove" koji su 40%, 50% ili 60% od prihoda u zavisnosti koje je autorsko delo u pitanju (vidi u ZPDG čl.56) Moguće je da poreska uprava zakljuci i da je u pitanju prihod po ugovoru o delu a tada se porez plaća isto 20% ali su normirani troskovi 20% prihoda a plaćaju se i doprinosi, pa bi poreznike trebalo ubediti da se radi o nekoj vrsti autorskog dela što ne bi trebalo da predstavlja problem-popuniš prijavu na porez za takav prihod i predaš im i završio si. Ne bi trebalo da te cimaju jer ne mogu da provere o čemu se tačno radi jer se posao faktički obavlja u inostranstvu. poz |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
old school
Professional
70 "Hvala" u 43 poruka
![]() |
![]() Dobro to je za wire.
A šta ako se novac primi preko Western Uniona ? i još jedno pitanje: Jel IKO to dosad platio tako (porez na wire)? Poslednja izmena od Gargoyle : 28. 04. 2007. u 18:50. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 16.06.2005
Hvala: 37
131 "Hvala" u 82 poruka
![]() ![]() |
![]() @Gargoyle, na drugoj temi sam vec objasnio da je nacin na koji si primio pare iz inostranstva nebitan, da li je uplata na wire, ili preko western uniona. Zakon je jasan: na SVAKI prihod iz inostranstva se placa porez.
Odgovor na drugo pitanje je: velika manjina. Vecina je u "wait and see" modu.
![]() |
#28 |
old school
Professional
70 "Hvala" u 43 poruka
![]() |
![]() Mmm da, wait and see .... Zato i zapitkujem ovde sta i kako, posto niko ne zna niti je to do sad radio. A i pokusavam da shvatim sta se porezuje i po kom osnovu. Npr. nesto mi se ne placa porez na 'poslala mi tetka iz inostranstva' isto kao i na 'radim za stranu firmu'. To ce država da izvine. Generalno 20% na sve pare spolja, tek tako, je mnogo, bre. Pa vise se isplati ako radis da odes licno avionom po pare ... ili vec nesto drugo da kombinujes. Treba to tacno sve proveriti sta i kako. Kao sto sam napisao tamo u onoj drugoj temi, cekam odgovor od advokata na temu poreza i freelensovanja, pa cemo videti.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Siva eminencija
Grand Master
|
![]() Zato su pametni ljudi izmislili DRUGE zemlje gde ih nasi poreznici mogu da uhvate za ... poresku prijavu ....
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Miloš Vučić
Grand Master
|
![]() hm... pre 10ak dana je legla uplata iz inostranstva od jedne firme na racun fizickog lica. POzvali su me iz banke i rekli da je legao odredjeni novac na racun. Otisao sam podigao novac. Niko mi nije spomenuo ni porez niti bilo sta.
Da li trebam da se samoinicijativno prijavim kako kasnije ne bi imao problema?
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
E-start: Udruženje za razvoj e-poslovanja i Internet preduzetništva | Dragan Varagić | e-Business | 79 | 05. 09. 2013. 22:09 |
Kontrola pristupa fileu | blackshtef | Sva početnička pitanja | 20 | 21. 08. 2010. 23:06 |
Predlog za .RS registra? (kontrola nad DNS) | DejanVesic | Domain Name Service (DNS) | 16 | 06. 02. 2009. 19:52 |
Specijalističke studije iz E-poslovanja, FTN, Novi Sad | Dragan Varagić | e-Business | 120 | 30. 09. 2008. 00:36 |
Autocomplete SelectBox kontrola | ppavlovic | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 2 | 27. 11. 2007. 12:15 |