|
e-Business Elektronsko poslovanje, e-Commerce, poslovanje uopšteno.
Sponzor:
![]() |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
![]() |
#1 |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 28.05.2010
Hvala: 4
36 "Hvala" u 30 poruka
![]() |
![]() Clan 12. Zakon o Doprinosima:
Када осигураник остварује приходе по више различитих основа (радни однос, самостална делатност, уговори и др.), допринос за обавезно пензијско и инвалидско осигурање обрачунава се и плаћа по свим тим основима, до износа највише годишње основице доприноса, у складу са овим законом. Dalje, ako nisi zaposlen u odredjenoj firmi a ona ti plati troskove puta, smestaja i slicno, duzna je i da plati I POREZ I DOPRINOSE na BRUTO sumu (otprilike koliko je kostao put toliko su i porez+doprinosi). Ovo sam siguran jer farmaceuti i doktori stalno idu preko firmi u kojima nisu zaposleni i dobijaju potvrde o placenim porezima i doprinosima za ta putovanja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
expert
Expert
Datum učlanjenja: 14.11.2008
Hvala: 142
129 "Hvala" u 67 poruka
![]() ![]() |
![]() Primenjuje se zakon koji uže definiše određenu oblast. Zakon o doprinosima uopšteno govori o svim doprinosima a zakon o PIO precizno.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
profesionalac
Professional
36 "Hvala" u 30 poruka
![]() |
![]() Sinak... ja ti kazem sta se desava farmaceutima i doktorima - oni su zaposleni u jednoj firmi a druga je duzna da im placa doprinose kad ih vode na seminare po clanu 85. t. 13 bash. Em im to ulazi u godisnji i znam da u privatnim kucama moraju da posle na to dodatno sami plate godisnji porez jer vecina predje zbog tih seminara (iako ne dobije novac tu). (glupost ali je tako)
Ako mislis da si pametniji oh njihovih knjigovodja slobodno idi dalje ... (a to sta su rekli u poreskoj - sta se sve culo, nije vredno pomena ![]() Poslednja izmena od alfaunits : 20. 06. 2010. u 13:56. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
expert
Expert
Datum učlanjenja: 03.05.2007
Hvala: 40
51 "Hvala" u 30 poruka
![]() |
![]() Uglavnom i npr u rajfajzen banci mi rekose - da je porez za te vrste deviznih priliva zapravo oko 36% - znaci osnovica umanjena za 20% - 20% poreza i 22% za doprinose.
Naravno to ne znaci da je tacno ali je prilicno velika verovatnoca da je tako. Tako da je u tom slucaju veoma losa situacija zaljude koji zaradjuju manje od reda velicine 1000E mececno pa im se ne isplati da otvore pausalnu agenciju npr. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Siva eminencija
Grand Master
|
![]() Elem, ja imam na papiricu presudu vrhovnog suda koja potvrdjuje ono sto sam rekao .
Po n-ti put: Knjigovodje uglavnom boli prangija da se opterecuju i obracunavaju onako kako im je najlakse. Kvalitet im se obicno krece od ljutog ocaja do vrlo loseg. Jedino validno misljenje je misljenje ministarstva, a to kako "pametne knjigovodje" misle je obicno drugacije. Cak sam doziveo da cujem da knjigovodja konstatuje "jes da imas misljenje, ali nije bas to tako.. Bolje da platis". Citat:
@buksula: Ne ocekuj da ces u banci dobiti pouzdane informacije o porezima jer to NIJE njihov posao. Cak i tamo gde to jeste njihov posao, kao sto je poreska, dobices polovicne informacije i uglavnom netacne. Poslednja izmena od McKracken : 20. 06. 2010. u 19:54. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
profesionalac
Professional
36 "Hvala" u 30 poruka
![]() |
![]() Citat:
Citat:
Imam gomilu konkretnih slucajeva gde ljudi ne prelaze 10.000e bruto platom, ali uz nekoliko seminara predju 20.000e (navodne zarade) i onda moraju da prijave godisnji porez i plate ~200e. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Siva eminencija
Grand Master
|
![]() Sorry, nakon nekih losih iskustava ne dajem svoje 'artije na javni uvid.
Opet, dobar knjigovodja je onaj koji treba da da detalje, vise informacija na sajtovima ministarstva finansija i ministarstva rada. Nazalost, vrlo je tesko naci nekoga koje spreman da razmislja i spreman da ratuje ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
profesionalac
Professional
36 "Hvala" u 30 poruka
![]() |
![]() Citat:
Ovako da ti verujemo da rec da si ti zbog sebe isao na sud da ne bi placao PIO?? Stravno ne mogu da verujem da je neko to ovde radio.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
expert
Expert
51 "Hvala" u 30 poruka
![]() |
![]() Citat:
Citat:
Dakle nije njihov posao ali se ponekada trude da predloze najbolju opciju za placanje poreza za svog klijenta. Poslednja izmena od buksula : 21. 06. 2010. u 01:26. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
expert
Expert
51 "Hvala" u 30 poruka
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Naplata Adsense - vaše uplate su trenutno zadržane! | ljtruba | Sva početnička pitanja | 8 | 07. 09. 2010. 11:03 |
Gde se Placa Porez | buksula | e-Business | 1 | 06. 03. 2010. 13:22 |
Zakup servera u EU i porez? | LiquidBrain | Web Hosting, web serveri i operativni sistemi | 9 | 16. 01. 2010. 21:50 |
porez - ugovor o posredovanju | dali83 | e-Business | 4 | 16. 08. 2009. 20:25 |
Affilate i porez. Ima li ko konkretan odgovor? | markos | e-Business | 18 | 15. 08. 2009. 18:57 |