![]() |
#21 | |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 339
688 "Hvala" u 178 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Citat:
![]() Bluesman, koliko sam ja u toku, tih drugih 6 mjeseci skupljao se materijal za Anegdote Iz Vojske, tipa "kako smo pokrali komšijske lubenice i posle se pravili ludi" ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Igor Marinović
Expert
|
![]() Sada ne mogu da zamislim da imam ni 2 nedelje gubitka kontinuiteta u poslu, a kamoli duuugih 12 meseci. Sa druge strane, ako je vojska već nužno zlo, nije loše iskoristiti je na neki način: neko reče čitanjem dokumentacije, a ako ništa drugo, tamo ćete sresti takve likove i takav način ponašanja koji verujem nikada više nećete sresti u životu. Da li je to neophodno iskustvo? Sigurno ne.
Ja sam, na žalost, gulio svih 12 meseci, bio sam poslednja generacija ('90-'91) u kojoj su bili i Slovenci i Hrvati, pa sam osetio na početku onu staru JNA, a iskusio i mučni početak raspadanja svega na kraju. Ne znam da li je moja jedinica bila elitna, ali bila je specijalna, oficiri prilično normalni. Srećom, imali su računarsku mrežu (pričamo o 1990. godini!), pa sam u drugih šest meseci isprogramirao programe za aktivni i rezervni sastav, uneo čitavu dokumentaciju koja se do tada kucala na mašini, sredio skice u CADu i tako ... Ako ništa drugo, naučio sam par veština koje nisam znao, i koje su mi kasnije koristile. Pogledajte film Karaula, stvarno je OK, i stvarno pokazuje kako je bilo u JNA. U Severnoj Koreji vojni rok traje 10 punih godina. Ujeeee ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Citat:
Slazem se sa Bluesmanom glede duzine vojnog roka, tj. ne bi smeo biti duzi od 3 meseca (mada je i 3 dana u vojsci mnogo), i onda lagano ici na potpuno ukidanje istog i profesionalizaciju vojske. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() Citat:
![]() Mada obucili su me nije da nije, naucio sam vrhunski da rukujem metlom i dzogerom, otvaram pivo i konzerve svakim predmetom koji se nadje pri ruci, lupam strojaka (jedna od kljucnih vestina ratovanja, jebali su nam kevu sa tim), a kosenje trave asovcicem (i to tupim) da ne spominjem. Gadjanja smo imali samo 6 doduse, ali kojoj vosjcu to jos treba, jeli... ![]()
Leadership is the art of getting people to want to do what you know must be done. Poslednja izmena od ivanhoe : 28. 04. 2006. u 13:55. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Predrag Supurović
Grand Master
Datum učlanjenja: 24.01.2006
Hvala: 3
200 "Hvala" u 12 poruka
![]() ![]() ![]() |
![]() Meni je vojska lepo legla. Valjda zato sto sam flegmatican i ne nerviram se tek tako. Mnogo toga sam naucio, izodmarao se, bio na nekim mestima gde verovatno nikada ne bih bio, upoznao nekoliko mnogo dobrih ljudi i sve u svemu sasvim dobro se proveo. Nikada necu ni pomisliti da mi je to izgubljenih 12 meseci.
Sve je to stvar kako se postavite, kao i mnoge druge stvari u zivotu.
![]() |
#26 |
šegrt
Professional
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Hvala: 27
14 "Hvala" u 8 poruka
![]() |
![]() Eh, kad se setim te '95 i 13 meseci vojnog roka...ko da taj Knin nije mogao da padne bar 6 meseci kasnije
![]() ![]() Inace, sto se tice modela ovo je zaista tesko sranje. Vojska je bez para, kvalitet obuke ravan nuli, a ionako sto kazu ljudi ovde to nema vezu s vezom jer moderni warfare ne podrazumeva rovove i "vojnik u napadu" vezbe. Doba drugog svetskog rata i Magino linije je davno proslo ![]() Ono sto bi nama sa ovakvim budzetom i potrebama pilo vodu je Svajcarski model - u vojsku par meseci od 7-15h (naravno, u svom gradu), naucis da pucas i mars kuci. Vojska nema troskove da te hrani i pruza smestaj (sto je bar 30% budzeta), a opet si naucio da drzis pusku i pogodis vola na 30 metara - isti efekat ko sa 12 meseci trenutne vojske. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Samo da dodam, u vezi obuke, da postoje naravno specijalizovane jedinice, gde obuka mora da traje malo duze nego osnovna pesadijska obuka. Ja sam bio u jednoj takvoj i meni je obuka bila 6 meseci (iako je mogla da traje i 4). Ali opet, ja bih u takve jedinice slao samo ugovorce, za platu. Regruti - u pesadiju
![]()
![]() |
#28 | |
šegrt
Professional
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Hvala: 27
14 "Hvala" u 8 poruka
![]() |
![]() Citat:
Vojska = specijalne (specijalizovane) jedinice. Pri tom ne mislim samo na nindze i predatore, vec profesionalno obucene jedinice svih rodova kojima je to poziv (a ne dvanaestomesecna nuzda). Ja sam isto bio u nekim kvazi-spec jedinicama vojne policije sa 9 meseci obuke, i? Sad ne mogu uz drvo da se popnem, niti vise znam kako pusku da rastavim. Zali boze para sabijenih na municiju za sve vrste pesadijskog naoruzanja kojim sam pucao, suzavaca koje sam pobacao (i nagutao se) i sve ostalo, da ne nabrajam. Idiotski model, naravno, kao i sve ostalo u ovoj zemlji. S obzirom da sukoba visokog intenziteta nije bilo vec 60 godina (a sledeci ce verovatno da se odigra po principu "pritisni crveno dugme - kraj sveta), potrebe za topovskim mesom zaista nema. Mi ostali (sto ti kazes "pesadija") smo tu samo u slucaju da sve ode u !$#%%@!$ pa da pouzimamo puske i bezimo u sumu... A za to ne treba obuka, dovoljno je da znas da pucas, razlikujes cinove i otvaras konzerve. Zato i spomenuh taj svajcarski model (par meseci, od 7-15h radim danom u vojsku). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() ajd kad vec teoretisemo, sta mislite o tzv. civilnoj zastiti ? Po meni bi to bilo mnogo pametnije od ovog robovlasnickog "civilnog" sluzenja..
Znaci skupis ljude i obucis ih korisnim stvarima recimo pruzanje prve pomoci, spasavanje povredjenih, organizujes jedinice za slucajeve elementarnih nepogoda i slicno... s obzirom na klimatske promene koje su ocigledne poslednjih godina, vise ce nam to trebati nego "vojnik u napadu i odbrani", a pocasne vodove i ostala sranja da ne pominjem. Takodje mozda bi i vatrogasci mogli da se regrutuju na istu foru, umesto u kasarnu lepo dobijes da odes u vatrogasce, prodjes obuku, gasis pozare narednih 9 meseci... a ne moraju da ti placaju platu za to..
![]() |
#30 |
član
Certified
Datum učlanjenja: 12.10.2005
Hvala: 1
0 "Hvala" u 0 poruka
![]() |
![]() Kada ste poceli temu da i ja reknem nesto. Posle faksa me je cekala vojska. Te godine sam dobio i cerku a supruga mi nije bila zaposlena. Podneo sam molbu da budem do 200 km od porodice. Molba je "odobrena" i dospeo sam u Leskovac a nakon toga u Prokuplje. Sreca da sam bio vezista i u ceti sam imao super momke (stariji sa porodicama, faksom ili apsolventi , znaci ok momci). Od 30-tak nas 6-orica iz Subotice
![]() Dosta sam radio i na kompu i imao sam najvise dezurstava u ceti.
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Ukinuta obaveza dostavljanja skenirane dokumentacije! | torbica | Domain Name Service (DNS) | 47 | 29. 06. 2009. 14:36 |