|
![]() |
#1 |
Designer guy
Wrote a book
|
![]() Jao što volim kada neko ponovi napisano kako bi dodao šum diskusiji. Upravo to sam napisao u svom postu, samo što ja nemam knjiovođu i taj drugi korak pretvaranja radim sam.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Siva eminencija
Grand Master
|
![]() Ja jos vise volim kad neko ne procita sve pa se onda zali na sum. To se jednostavno ne radi tako
![]() Kao primer: Citat:
![]()
HuxleyDev Poslednja izmena od McKracken : 15. 10. 2007. u 13:49. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
novi član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 04.02.2006
Hvala: 8
4 "Hvala" u 3 poruka
![]() |
![]() Citat:
Radi se upravo onako kako je on i napisao, a naravno da je logično da će knjigovođa kasnije iznose iz te fakture da konvertuje u dinare i tako unese u bilanse ili šta već radi za završni račun i obračun PDV-a. Međutim, ti si dužan da imaš fakturu u valuti u kojoj je naplaćena. Poslednja izmena od Ilija Studen : 16. 10. 2007. u 16:03. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Designer guy
Wrote a book
|
![]() Khm, ja nisam tvrdio da ja znam da je ovo kako ja radim 100% tačno (jer se u ovoj državi to jednostavno ne zna), već sam samo izneo moj "proces". Samo sam rekao šta ja i svi ostali ljudi koje sam pitao za savet rade po ovom pitanju. Ispostavlja se da je jednostavno to neka ustaljena praksa.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Siva eminencija
Grand Master
|
![]() Samojednu stvar da ponovim, nadjite dobrog knjigovodju i advokata + se sami dobro informisite. Linija koja odvaja privredni prestup od normalnog poslovanja je jako tanka i nejasna i lako se predje. To narocito vazi za one koji jos nisu skapirali zasto je izmisljen DOO
![]()
![]() |
#6 | |
Pilece krilce(reš)
Master
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 16.06.2005
Hvala: 37
131 "Hvala" u 82 poruka
![]() ![]() |
![]() Ja onda nikako da nadjem dobrog knjigovodju - svi koje sam pitao su potvrdili za tu fakturu u dinarima.
Bilo bi lepo ako McCracken moze da nas informise kako bi trebalo to da se radi. Mada, nesto sumnjam da ce to uraditi ![]()
![]() |
#8 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Ja koliko znam svi rade ovako kako sam ja opisao, a iskreno, dobar advokat se i ne mesa u poslove knjigovodje (a ovaj deo spada u takve poslove).
Ako neko misli da nest konkretno nije kako treba, samo napred. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 20.03.2006
Hvala: 291
1.345 "Hvala" u 355 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Ja ne znam kako bi trebalo, inače čuvam fakturu u EUR/USD, mada u paušal knjigu i ja upisujem dinare po srednjem kursu NBS jer tamo ne mogu da sabiram babe i žabe. Ovo što pominje MkCracken za razliku u kursu ima smisla, a nikad se i ne zna kada i da li ćete vi te devize zaista i prodati banci. Đavo će ga znati.
Evo još jedne teme za razmišljanje. Nedavno sam jedan USD ček naplatio preko firme. Uradio fakturu na taj iznos itd. Domaća banka ne uzima svoju proviziju na to za biznis korisnike, međutim, kad su legle pare ispostavilo se da je korespdentska banka naplatila svoj ne mali trošak (što se nikad nije dešavalo dok sam čekove unovčavao kao fizičko lice) te je na moj račun leglo $X manje u odnosu na iznos na fakturi. Aj' sad tu tek budi pametan kako to knjižiti. Istovremeno i pitanje da li je neko imao slično iskustvo u vezi provizije sa naplatom čeka preko firme? Poslednja izmena od mileusna : 15. 10. 2007. u 19:43. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 21.06.2005
Hvala: 12
29 "Hvala" u 11 poruka
![]() |
![]() McKracken, prema racunovodstvenim politikama koje se koriste, poslovne promene koje su nastale u stranoj valuti se preracunavaju u dinare po srednjem kursu utvrdjenom na medjubankarskom trzistu deviza, koji je vazio na dan te poslovne promene. Banka naravno otkupljuje po kupovnom kursu, ali preduzeca kao sto je vec receno, svoju evidenciju vrse po srednjem kursu strane valute na odredjeni dan. Razlika o kojoj je ovde rec naziva se kursna razlika, i ona se sa aspekta preduzeca priznaje kao rashod, a ponekad i kao prihod perioda kada je nastala. Samo postojanje kursnih razlika je neminovno, i postoji nacin kako se one knjize, kao dobici ili gubici po osnovu kursnih razlika, to bi knjigovodja trebao da zna.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Otvaranje firme | GaVrA | Sva početnička pitanja | 70 | 29. 03. 2011. 00:16 |
Pohvala za otvaranje firme u Srbiji kod Guya Kawasakija na blogu | mungos | e-Business | 6 | 02. 08. 2006. 17:59 |
Omiljene "male" softverske i web-related kompanije | Dejan Bizinger | e-Business | 8 | 01. 03. 2006. 16:00 |