|
e-Business Elektronsko poslovanje, e-Commerce, poslovanje uopšteno.
Sponzor:
![]() |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
![]() |
#1 |
profesionalac
Qualified
|
![]() Lijep pozdrav!
Imam neke poslovne planove razrađene, pa imam par pitanja vezano uz to. Želim pružati usluge ljudima i firmama (pravnim licima) preko Interneta. Ponuda ide i lokalno (u mom slučaju unutar Hrvatske), ali i van, bilo gdje u svijetu. Prvo što me zanima - mogu li ja kao fizičko lice nekoj firmi naplatiti tu uslugu? Ako da - kako? Dalje, hipotetski, recimo da osnujem d.o.o., znači, da registriram firmu. Kako onda s naplatom? Što mi je sve potrebno? Treće - naplatiti unutar granica nije problem, no kako je s inozemstvom? Imam paypal account, ali on otpada jer Hrvatska nemože primati uplate. Također - u banci imam otvoren devizni račun na svoje ime, i za njega sam dobio Visa Electron karticu, koja ima one CVV brojke iza i nju koristim za kupovanje preko neta. Jednostavno preko internet bankarstva kupim devize na nju i šoping počinje ![]() Ali pouzdano znam da nitko osim mene nemože uplatit devize na moj račun. Da li je to pravilo banke ili je to nešto iznad toga, neznam. Samo mi se jednom vratio iznos na račun, kada sam otpilio jednu hosting firmu i tražio povrat novca. Dalje, kako ide sa papirima i garancijama? Odnosno, recimo da mi se javi klijent iz Amerike, i idemo mi sklopit ugovor? Kak? Gdje je potpis, pečat, sve... Budući da su šanse za face-to-face sastanak ravne nuli, kako se odvija taj "formalni dio"? Ja se ispričavam što je tema tak, općenita, ali dosta mi se toga vrti u glavi, nije ovo još ni pola pitanja koja imam ![]() Nadam se da će se skupiti dobrih odgovora, pa možda jednom postane korisni pool informacija onima koji će biti u mojoj koži...
![]() |
#2 |
profesionalac
Professional
|
![]() Mogu da ti pomognem samo oko ovog dela oko primanja novca iz inostranstva. Otvori najobičniji devizni račun bilo kao fizičko ili pravno lice. Kod nas u Srbiji devizni račun može da otvori svako. Samo se donese lična karta (i eventualno neki depozit, u Raiffeisen banci traže 20 evra) i stvar bude završena za par minuta. Postoje i neke začkoljice ako uplatu primaš kao pravno lice pa mora da se reguliše PDV (porez) i slične stvari tipa zašto primaš pare, od koga, itd...
Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Siva eminencija
Grand Master
|
![]() Pregledaj malo forum, mislim da sam do sada potrosio bar dve tastature odgovarajuci na ovakva pitanja.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 20.03.2006
Hvala: 291
1.345 "Hvala" u 355 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Ukratko... Postoji i neka fora da se na Visu primaju uplate, ali najbolje je da od banke tražiš njen SWIFT i svoj IBAN broj računa i onda ti strani klijenti preko SWIFT-a i IBAN-a mogu uplatiti novac na račun. To u Srbiji funkcioniše, tako da ne verujem da u Hrvatskoj ne može jer smo mi poznati po tome da je generalno kod nas uvek najgora situacija i najveće zabrane na sve i svašta.
Imaš soluciju da npr. otvoriš 2checkout nalog i sve uplate primaš preko kreditnih kartica a onda ti 2co uplaćuje novac na tvoj IBAN. Time klijentima olakšavaš proceduru (ako im je lakše da ti ne šalju pare SWIFT-om) ali i plaćaš proviziju 2co. Što se tiče privatno lice/firma, generalno inostrani klijenti ne prave neki problem oko toga ako im ti odradiš posao, niko te neće pitati gde ti je firma. Doo možda može biti prednost u dobijanju nekih većih poslova. Verovatno i u Hrvatskoj postoji nešto što je u Srbiji "samostalni preduzetnik" što je dobar okvir za legalno obaljanje ovog vida delatnosti, a da te ne boli glava od troškova i poreza. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 18.11.2006
Hvala: 0
16 "Hvala" u 10 poruka
![]() |
![]() Štef, bit ću vrlo kratak:
a) Kad otvoriš firmu, zaboravi pravila koja važe za privatne račune (uzgred, mogu ti i privatno uplaćivati drugi devize, ali na devizni žiro, a ne obični). Otvaraš kunski i devizni račun tvrtke i sve uplate idu preko toga. b) Zaboravi PayPal, to je komedija. Stranci ti mogu uplaćivati izravno na tvoj račun prema fakturama (PDV im ne moraš računati), ili ako želiš primati kartice imaš niz domaćih providera kao što je Ouroboros. c) Što se tiče ugovora, pošta još uvijek sasvim dobro funkcionira. Napišeš ugovor, potpišeš i oštambiljaš, pa im pošalješ poštom da oni naprave isto i vrate. Nemoj ni počinjati posao dok ne dobiješ ugovor. d) Par općenitih hintova: * Strancima obavezno naplati 50% unaprijed i 50% po isporuci. Tko to ne prihvaća, s njim nemoj ni raditi. Svatko tko drži do ugleda prihvatiti će te uvjete bez problema. * Kad god možeš plati stručnjaka da odradi ono u što se ne kužiš. Nađi si dobrog knjigovođu, plati pravnika koji se kuži u međunarodne ugovore da ti sastavi šprancu i tome slično. |
![]() |
![]() |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Internet biznis u Srbiji | Dejan Bizinger | e-Business | 7 | 20. 10. 2010. 10:34 |
Seminar o izradi i implementaciji Internet Biznis Plana | Eniac | e-Business | 0 | 09. 01. 2008. 23:39 |
Partnerstvo za Internet Biznis | mirk | Poslovne ponude i zapošljavanje | 4 | 25. 12. 2006. 20:25 |
Dva pitanja(tutorijali i pocetnicka pitanja) | berkut | Obaveštenja, predlozi i pitanja | 5 | 04. 10. 2005. 02:08 |