12. 01. 2012. | #31 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 24.08.2009
Hvala: 37
300 "Hvala" u 17 poruka
|
Ovo si lepo rekao, i ja mislim da su radne navike nesto sto treba prvo da se gleda a ostalo ce doci pre ili kasnije.
|
13. 01. 2012. | #32 | |
novi član
|
Citat:
jedna je stvar kucno podesavanje rutera sto si rekao, a sasvim druga podesavanje i kabliranje..... |
|
13. 01. 2012. | #33 | |
Mister
Master
|
Citat:
Kakve sad to ima veze sa radnim navikama i odnosom prema poslu? I evo kladim se da ni 3% DPT-ovaca ne radi u životu ono što je učio u srednjoj školi.
13. 01. 2012. | #34 |
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 21.03.2006
Hvala: 291
1.345 "Hvala" u 355 poruka
|
@ivanhoe @kickloop
Htedoh i ja da prokomentarišem, pa odustadoh... Mene je oduvek mrzelo da učim školsko gradivo, ali me nikad nije mrzelo da radim i učim ono što mene zanima. Poslednja izmena od mileusna : 13. 01. 2012. u 13:34. |
4 članova zahvaljuje mileusna za poruku: |
13. 01. 2012. | #35 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
niste me skapirali, ne kazem ja da neko nuzno nije dobar zato sto je imao keca iz Prirode i drustva u 6 razredu osnovne, nego da je (gledano u proseku) sigurnije zaposliti nekog ko je bio dobar ucenik u jakoj skoli ili jos bolje faxu, jer taj ima razvijene radne navike...
Ja znam decka koji uopste nije ni zavrsio srednju, a genije je za elektroniku i mnogo drugih stvari, ali to su ipak izuzeci... ta varijanta bio sam lud, a sad sam ozbiljan poslovni covek nije bas neko opste primenjivo pravilo... svako od nas zna par takvih ljudi, ali zna i gomilu onih koji nisu takvi, nego su nezainteresovane lenstine i krivinari
13. 01. 2012. | #36 |
novi član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 02.05.2009
Hvala: 2
2 "Hvala" u 1 poruci
|
@mileusna, odlicno receno, mene skolsko gradivo nikad niej zanimalo (ok fo 5og osnovne mozda) i dan danas to ne koristim uopste, a sve ostalo oko racunara sam sam naucio...
@ivanhoe, sad si rekao da znas nekog ko nije srednju zavrsio a odlican je al ih je malo takvih, e tu je problem sto zbog te vecine ti si i njega ubacio u isti "kos" sa ostalim "lencugama" i onda on ne moze da "ispliva" na videlo i da se zaposli, jer eto nemam papir... To je fora, sto niko (ok, retko ko) moze/hoce/zeli da trazi talenta i da pogura |
13. 01. 2012. | #37 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
Pa nije njegov posao da traži i gura talenta u tebi. Period školovanja služi i za to, traženje sebe, ispoljavanje afiniteta itd. Niko nije rekao ovde da traži papir prilikom zaposlenja, ali nešto treba da imaš iza sebe ako si već talenat za bilo šta, u trenutku kad kreneš da tražiš iole kreativniji posao.
14. 01. 2012. | #38 |
Mister
Master
|
^ Kako bre "period školovanja služi za ispoljavanje afiniteta"?!? Pa mene su tokom celog školovanja i pola fakulteta zanimale samo žene.
I opet sam uspeo nešto da napravim u životu. Radim čak dva posla koja volim - sviram i imam firmicu za webdev. Da sad pitaš 90% mojih profesora zakleće se da radim u gradskoj čistoći ili sl. Osim toga za posao kojim se mi bavimo škola NE postoji. NEMA. Ja sam u srednjoj učio 10 PRINT IGOR 20 GO TO 10 na Galaksiji a kući sam već imao Pentium 2. Da vam ne pričam šta sam učio na mašincu a danas ipak koliko-toliko uspešno radim svoj posao. Evo kada bi poređali tabelu "uspešnih" u IT-u 98% nema školu (ili bar fax/školu za to).
14. 01. 2012. | #39 |
novi član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 02.05.2009
Hvala: 2
2 "Hvala" u 1 poruci
|
dobro jablane nisam mislio da nekog guras vec neko ko je poceo i ima potencijala
Ajde ovako... imas kandidata sa osnovnom skolom i 5god iskustva u programiranju i kandidata sa IT faxom i 0god iskustva a obje traze istu platu. Koga bi uzeo? I po mogucnosti zasto... |
14. 01. 2012. | #40 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
ne pricamo o tome, bar ne ja, pricamo o 2 kandidata: pretpostavimo da su u svemu manje vise isti (koliko na prvu loptu mozes da provalis), ni jedan nema narocito pojma, ali je jedan zavrsio jaku skolu. Drugi je blejao sa ekipom u parkicu i nije zavrsio nista.
Koga od njih ces da zaposlis? Kome si spreman da placas platu narednih par meseci, ocekujuci da ce brzo da se snadje i nauci posao i bude dobar i pouzdan radnik ubuduce? Naravno da je glupo generalizovati, naravno da je stvar licne procene karaktera, ali kad se sve to ogoli i svede na to da nemas pojma ko je ta osoba i da moras da odlucis i da rizikujes svoje pare i firmu, posao ce verovatno dobiti ovaj sa skolom.. kao sto ce posao sekretarice ili kelnerice (a i mnoge druge) uvek dobiti ona koja je najbolja riba od kandidatkinja, ili kao sto ce ljudi radje zaposliti nekog lepo i pristojno obucenog, nego klosara koji smrdi... to jeste mozda predrasuda, iracionalno ponasanje, ali tako to ide u zivotu...