Web Hosting, web serveri i operativni sistemi Komercijalni hosting, web serveri, bezbednost, operativni sistemi na serverima |
|
Alati teme | Način prikaza |
12. 01. 2012. | #1 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
linux dir-ovi i gde sta ide?
Linux koristim vec jedno 15+ godina, ali nikad nisam bas sasvim shvatio logiku nekih dir-ova u file-sistemu. Ok, naravno znam za vecinu koja im je svrha, ali recimo koja je razlika izmedju /opt, /local, /usr i /usr/local ?
Ako recimo hocu da instaliram googlov closure-compiler na server, gde je pravilno staviti taj njegov folder, u /opt ili u /usr/local ?
12. 01. 2012. | #2 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
|
Gde god da ga stavis radice, opredeli se za jedno i budi konzistentan. Ja licno opt na linuxu nisam koristio vec /usr/local posto su kompajlirani app-ovi po defaultu isli tamo, ali sada na Mac-u npr MacPorts kreira /opt/local/* i tu trpa sadrzaj.
Ako ti je bas bitno pogledaj http://tldp.org/LDP/Linux-Filesystem-Hierarchy/html/ |
"Hvala" dinke za poruku: |
12. 01. 2012. | #3 |
Pukovnik u penziji
Grand Master
|
Moj savjet je isto /usr/local
|
12. 01. 2012. | #4 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
ok, naravno da ce raditi i da ga stavim u svoj home-dir, nego sam mislio sta je "pravilno", u smislu logike koju su autori imali kad su pravili sve te dir-ove... pogledacu ovaj manual
14. 01. 2012. | #5 |
Banned
Knowledge base
Datum učlanjenja: 01.07.2005
Hvala: 206
140 "Hvala" u 89 poruka
|
Ja za aplikacije koje nisu deo dristribucije koristim iskljucivo /opt. Nemam pojma zasto, ali sam isto vidjao i kod drugih.
|
14. 01. 2012. | #6 |
nobody
Expert
Datum učlanjenja: 19.04.2007
Hvala: 14
705 "Hvala" u 106 poruka
|
Ima paketa koji baš i ne prate Unix strukturu direktorijuma, za njih je /opt bolji. U suprotnom, ja bih koristio /usr/local, više zbog tradicije (ne očekujem probleme ni sa /opt).
|
28. 01. 2012. | #7 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
Evo ga odlicno objasnjenje o cemu se radi, koga zanima istorija ove price http://lists.busybox.net/pipermail/b...er/074114.html
|