18. 02. 2012. | #1 |
član
Certified
Datum učlanjenja: 02.01.2010
Hvala: 2
4 "Hvala" u 4 poruka
|
Brže propagiranje domena?
Pozdrav.
Zanima me kako je moguće ubrzati proces propagiranja domena prilikom transfera, produžetka domena ili slično? Znam da internet provajderima treba 24h do 72h da osveže DNS, i znam za npr google public dns, ali me zanima kako da svima domen bude dostupan brže, ili bez uopšte nekog nedostupnog perioda? Nikad nisam primetio da je npr burek, blic ili neki veliki sajt nedostupan, a siguran sam da se njihovi domeni premeštaju/apdejtuju ili šta već. Postoji neka caka, neki premium DNS servis ili već šta god koji može ubrzati ceo taj proces? Zahvaljujem na odgovoru. |
18. 02. 2012. | #2 |
expert
Grand Master
|
"Nikad nisam primetio da je npr burek, blic ili neki veliki sajt nedostupan, a siguran sam da se njihovi domeni premeštaju/apdejtuju ili šta već. "
svaki veliki sajt radi premestaj tako da nije down primer iz glave: prebace bazu stari server pocne da koristi IP nove baze novi server takodje gde god da korisnika posalje DNS, on vidi sve up-to-date prodju dva dana gase stari server |
18. 02. 2012. | #3 |
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 02.10.2006
Hvala: 263
275 "Hvala" u 104 poruka
|
^ upravo.
moze i tcp-tunneling softverom da se resi ako se proceni da ce manji protok da pravi http saobracaj nego komunikacija sa bazom [ili ako je bitno da se uploadovani fajlovi [koje korisnici uploaduju] vide bez obzira da li je DNS propagiran... ili ako sam sajt zavisi od neke vrste file-database-a [baza sastavljena od fajlova]]. znaci, prosto stari server radi kao proxy za sav http saobracaj - dok svi ne vide novi server. u drugim slucajevima savrseno radi ovo sto je robi-bobi rekao... danas je internet u datacentrima dovoljno brz da mozes bazu da drzis i na drugom kontinentu, a da korisnici ne osete bog zna kakav latency... meni se komunikacija sa bazom u trenutku selidbe izvrsavala u roku od pola sekunde - to korisnici ne osete Poslednja izmena od Peca : 18. 02. 2012. u 16:37. |
18. 02. 2012. | #4 |
Super Moderator
Knowledge base
275 "Hvala" u 104 poruka
|
ili ako selis ceo server sa mnostvo sajtova [dvesta sajta recimo] - neprakticno bi bilo da svakom menjas konfiguracioni fajl za bazu... onda tcp-tunneling nema alternativu...
mada moze i sam mysql saobracaj da se tunnel-uje, a ne http saobracaj but then again, ako neki sajt radi sa fajlovima... onda je ipak bolji http tunneling. |
18. 02. 2012. | #5 |
Nekad bio ddz
Expert
|
Hm, a mirorovanje celog sajta, uz izmenu A zapisa u dns-u starog da pokazuje ka novom?
18. 02. 2012. | #6 |
Super Moderator
Knowledge base
275 "Hvala" u 104 poruka
|
sta tacno podrazumevas pod mirrorovanjem sajta?
|
18. 02. 2012. | #7 |
Nekad bio ddz
Expert
|
Pravljenje identične kopije fajlova i baze, ili u slučaju sajta sa user-generated sadržajem - sinhronizacija sadržaja dok se nameserveri ne dogovore.
18. 02. 2012. | #8 |
član
Certified
Datum učlanjenja: 02.01.2010
Hvala: 2
4 "Hvala" u 4 poruka
|
Ja sam upravo to radio do sad. Prvo prebacim sve podatke/baze/fajlove sa jednog na drugi server, i onda samo promenim DNS tako da se kači na novi server. Pri tom je potrebno da se taj domen propagira tj da prođe određeni period vremena kako bi vukao podatke sa novog servera a ne starog.
|
18. 02. 2012. | #9 |
profesionalac
Professional
|
Veoma bitna stvar je da se TTL A zapisa postavi na neku malu vrednost (npr. 5 minuta). Sačeka se da svi DNS serveri provajdera (telekom, sbb, opendns, itd.) pokupe infomarcije o novom TTL-u (max vreme čekanja je vrednost starog TTL-a), prebace se podaci na novi server, promeni se A zapis, na starom serveru se postavi neko obaveštenje da je došlo do prebacivanja i u najgorem slučaju će svi kroz 5 minuta videti sadržaj sa novog servera. Na kraju se vrati TTL na staru vrednost.
Ovo je pod pretpostavkom da NS zapisi ostaju isti tj. da se menja samo A. |
19. 02. 2012. | #10 |
Super Moderator
Knowledge base
275 "Hvala" u 104 poruka
|
ali priznaces da je sinhronizacija baza i/ili fajlova komplikovaniji posao od pomenuta prva dva resenja
|
|
|