Sva početnička pitanja Sva početnička pitanja bi trebala da se postavljaju u ovom forumu, a ako se pretvori u kvalitetnu diskusiju interesantnu svima - prebacićemo je u odgovarajući forum. Molimo "znalce" da ne omalovažavaju početnike, ako žele da pomognu svi ćemo biti zahvalni, ako ne žele, neka preskoče ovaj forum. |
|
Alati teme | Način prikaza |
23. 03. 2012. | #1 |
član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 06.02.2010
Hvala: 22
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Spremanje url-ova u bazu
Pozdrav svima,
imam klasičnu aplikaciju sa korisnicima, postovima itd. Napravio sam seo url-ove i rade. Da li bi seo url-ove sad trebao spremati u bazu podataka ili ih svaki put generirati pokretanjem stranice bez spremanja u bazu. Gledao sam baze podataka poznatih cms-ova i foruma i nisam našao polje za spremanje seo urlova pa ne znam šta je bolje. |
23. 03. 2012. | #2 |
expert
Grand Master
Datum učlanjenja: 11.04.2010
Hvala: 141
959 "Hvala" u 153 poruka
|
Ja bih rekao da je brže učitati URL iz baze usput, nego ponovo praviti... da li ti misliš da je nepotrebno svaki put generisati novi?
To što CMS ili forum nema, ne znači da ne treba ili da ne valja. Većina istih ne valja. |
"Hvala" webarto za poruku: |
23. 03. 2012. | #3 |
član
Na probnom radu
0 "Hvala" u 0 poruka
|
imam url:
Kôd:
hxxp://www.stranica.com/korisnik/1/ecplise |
23. 03. 2012. | #4 |
expert
Grand Master
Datum učlanjenja: 11.04.2010
Hvala: 141
959 "Hvala" u 153 poruka
|
Ako je u pitanju ovo za korisnike, onda tu nemaš šta da sačuvaš u bazu, zato što ćeš username prikazati as-is, nećeš ništa mjenjati, dakle obični rewrite...
/korisnik/1/ecplise => korisnik.php?id=1 Ako recimo imaš neke postove, naziv Lorem Ipsum Dolor Sit Amet, id 1, i SEO title lorem-ipsum-dolor-sit-amet, i onda finalni link... /post/lorem-ipsum-dolor-sit-amet/1 => post.php?id=1 ...tu već ima smisla, jer bi pri svakom prikazivanju morao da radiš lupam seo_title('Lorem Ipsum Dolor Sit Amet') umjesto $row['title_seo']. |
"Hvala" webarto za poruku: |
23. 03. 2012. | #5 |
član
Na probnom radu
0 "Hvala" u 0 poruka
|
thanks a lot
|
23. 03. 2012. | #6 |
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 02.10.2006
Hvala: 263
275 "Hvala" u 104 poruka
|
kod mene postoji
/kategorija/naslov-clanka.html u bazi cuvam 'naziv-clanka' u posebnoj koloni koja cuva taj deo URL-a [kolona je UNIQUE, dakle indeks] bez toga ne bih mogao da zamislim pronalazenje clanka u bazi Poslednja izmena od Peca : 23. 03. 2012. u 20:58. |
24. 03. 2012. | #8 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
uvek gledas da snimis sto manje podataka, samo onaj deo koji je jedinstven i koji ne mozes jednostavno da rekonstruises... to ti garantuje da ce ti index po tom polju biti najmanji moguci, sto je uvek dobra stvar
ja sam radio isto kao peca, znaci za strane/postove stavljam samo naslov-u-url-friendly-formatu i imam category_id pomocu kog radim JOIN na kategoriju i tako imam sve podatke koji mi trebaju da kreiram link.. ako ti nije problem da imas i ID strane u linku onda je sve jos brze i jednostavnije, mada opet ima logike cuvati i URL friendly title, da ga ne bi svaki put kreirao
24. 03. 2012. | #9 |
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 02.10.2006
Hvala: 263
275 "Hvala" u 104 poruka
|
sto se tice brzine pretrage - nema razloga za brigu, mysql zaista brzo pronalazi clanak u indeksiranoj koloni, eno vesti.rs bez problema funkcionisu sa 3.5 miliona artikla... a i wikipedia radi na istom principu.
|
"Hvala" Peca za poruku: |
|
|