26. 05. 2012. | #21 |
član
Certified
Datum učlanjenja: 24.01.2007
Hvala: 1
802 "Hvala" u 15 poruka
|
To sa advokatima je no-comment. Treba sad da odem po advokata za neku ne toliko veliku uslugu i vodeci se devizom vreme-je-novac izgleda da cu bas skupo da platim vreme Ne moze niko da me ubedi da ta usluga mora da kosta toliko mnogo. To je bar njima sve uhodano i sablonski. Kao kad bih ja otvarao ljudima sajtove kod hosting provajdera i podesavao neke osnovne parametre.
Secam se kako su galantno za samo par dana naterali vladu da se mane PDV-a za advokate. To ti je prava moc. |
26. 05. 2012. | #22 |
xyz
Grand Master
Datum učlanjenja: 25.10.2006
Hvala: 87
346 "Hvala" u 163 poruka
|
^ Po tom rezonu ne znam što se podsmevate kad neko po drveću okači reklame "sajtovi za 20 EUR".
To je vrlo pristojna satnica za 1 radni sat posla da isklikće WP wizard, free temu i isporuči sajt po sistemu "password u ruke". |
26. 05. 2012. | #23 | |||
Mister
Master
|
Citat:
Citat:
Citat:
Složio bi se jedino ovde sa tobom. Skoro da je neisplativo i ide na to da bude "nemoguća misija" da se radi i zaradi. Jer oni neće da jure velike firme i da se zamlaćuju sa njima već tebe i mene.
26. 05. 2012. | #24 |
član
Certified
Datum učlanjenja: 24.01.2007
Hvala: 1
802 "Hvala" u 15 poruka
|
Da, ali daleko je to od 20 evra. Ranije dok nije bilo WP-a i sl. stvari ljudi su zaista radili sajtove od nule za male pare. Ne kazem da je to dobro za sve nas, naravno. Mogu ja to sam da uradim i nije neki posao, ali cu sigurno biti odbijen prvih par puta (to je valjda isti princip kao kod polaganja vozackog u mnogim skolama )
|
26. 05. 2012. | #25 | |||||||||
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 28.05.2010
Hvala: 4
36 "Hvala" u 30 poruka
|
Citat:
Necu u ovoj temi o ciframa, koga zanima ovo, neka ide u taj soapbox Citat:
Citat:
Svi Emirati, valjda, imaju tax free zone, gde sve dok ne poslujes sa Emiratima, nemas nikakav porez. Ili ono najbitnije, da pomenem neke stabilne primere: - UK firma, dok ne radi sa UK ima mnogo manje poreze - Delaware firma, sve dok ne radi sa Delaware-om nema porez - Kipar, najbolja ideja do skora (sada nestabilna zbog Grcke/Turske), nema poreza ali ne moze da radi sa Kiprom - Sejseli, Bahame, Karipska Ostrva i slicno, uglavnom tax free ako se ne posluje sa tom zemljom, a negde cak i tada. - Monako, nema poreza? Znaci, nije bitno da li si ti rezident iste... uglavnom i ne mozes postati rezident te zemlje (tipa Sejseli i sl.) bez desetina miliona tamo. Citat:
Citat:
Sumnjam da je igde tako kao sto kazes - da ima boljih mesta od Srbije je pod "naravno", ali mislim da nema nista toliko bolje Citat:
Da, poredio sam Nemacku i Srbiju! Za IT freelancing ITEKAKO ne bih da sam u Nemackoj! Za skandinavske zemlje, Holandiju, Austriju itd. generalno ne znam kakva je situacija... ali za UK i DE sam siguran da se ne bih menjao sa njima. Citat:
Da taxistima uvedu fiskalne, samo bi im uveli dodatni trosak (kupovina kasa), i onda bi i poskupeo taxi Sredili bi nesto ono ludaka sto sede kod Usca, na Terazijama i slicno, ali to je to. Prosecan taxista bi bio u minusu za kasu otprilike. Citat:
Nesto ti ne radi taj knjigovodja! Da se razumemo... tema je IZVOZ softvera iz Srbije. Ako ti u Srbiji imas 4.000.000 RSD prometa, nemas prava da se zalis Ako nemas - PDV nema mesta u toj diskusiji. Citat:
26. 05. 2012. | #26 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
nije u tome poenta, nego da nas poreski sistem ne dozvoljava ljudima da legalno rade na sitno, jer su porezi fizickim licima preveliki, a minimalni izdaci za preduzetnika (12k din/ mesecno) preveliki za nekoga ko tek pocinje. Time sve te ljude sistem prakticno tera u rad na crno, a onda da bi odrzali socijalni mir moraju da zmure na to, cime se ceo sistem zakona i poreza i pravne drzave obezvredjuje...
Po meni bi drzava trebalo da uvede neku minimalnu oporezivu zaradu za fizicka lica i ako imas npr. do 200e mesecno ukupne zarade onda ne placas poreze i dazbine (ovo drugo je jos besmislenije, ti kao fizicko lice moras da platis PIO, ali ti se nigde ne upisuje staz za to). I nisu tu samo programeri, ima gomila drugih ljudi koji preko neta mogu da rade na sitno, tipa pletu kape i salove ili prodaju slike, i svasta drugo...
Leadership is the art of getting people to want to do what you know must be done. Poslednja izmena od ivanhoe : 26. 05. 2012. u 18:06. |
26. 05. 2012. | #27 | |
expert
Expert
Datum učlanjenja: 03.05.2007
Hvala: 40
51 "Hvala" u 30 poruka
|
Citat:
Tako da oni koji preskoce granicu za pdv, a ne prijave se u pdv- postaju kriminalci, koji sveukupno osteciju zemlju za minimum 100 miliona EUR u porezima godisnje, a mozda i vise. Zanimlji je ovaj url jer advokat tvrdi 1) Da advokat nije preduzetnik (iako placaju pausalni porez, koji je propisan uredbom za preduzetnicke radnje). 2) Da fiskalne kase narusavaju poverljivost odnosa advokat - klijent (iako je fiskalni racun mali papiric sa 3 broja koja ne govore mnogo). http://www.rts.rs/page/stories/sr/st...alne+kase.html |
|
26. 05. 2012. | #28 | |
Mister
Master
|
Citat:
Mada, nešto razmišljam od kad sam pročitao ove tekstove. Samo nek oni rade šta god hoće u smislu kako oni to kapiraju i najavljuju. Nek oporezuju, jure, uteruju... Uvek će se naći metod da radiš na crno i tako će i biti sve dok se ne opamete.
26. 05. 2012. | #29 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
|
Za preduzetnike pausalce su reda velicine 15k din mesecno. Knjigovodja je 50e mesecno, dakle ukupno oko 200E mesecno i to je to. Dakle troskovi nisu veliki, e sad to sto ja zbog svakog dinara koji ostavim ovoj lopovskoj drzavi dobijem plikove na mozgu to je vec druga prica.
|
26. 05. 2012. | #30 |
Mister
Master
|
I veći su od 200€ čini mi se. Firmarina (ko se nije oslobodio), 12k doprinosi, pa porez, kod mene bar oko 150k godišnje..., sa troškovima poslovanja (telefon, internet...) mnogo više od 200€.
Bez bar 1k € mesečno prometa teško da može da se radi legalno!