|
e-Business Elektronsko poslovanje, e-Commerce, poslovanje uopšteno. Sponzor: |
|
Alati teme | Način prikaza |
16. 08. 2012. | #31 | |
član
Certified
Datum učlanjenja: 03.10.2006
Hvala: 27
44 "Hvala" u 26 poruka
|
Citat:
|
|
16. 08. 2012. | #32 | |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
Citat:
Inače, najbliže tom tvom idealu došao je Mekdonalds. Tamo se ne pregovara ni oko plate ni oko uslova rada.
16. 08. 2012. | #33 |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 28.05.2010
Hvala: 4
36 "Hvala" u 30 poruka
|
Znam koliko se lako nalaze, i koliko se malo placaju. Ne svi, vec obicni...
17. 08. 2012. | #34 |
Dejan Grujic
Professional
Datum učlanjenja: 29.09.2005
Hvala: 9
64 "Hvala" u 40 poruka
|
Mogu da ispričam kako izgleda sa druge strane stola. U prethodnoj firmi sam u zadnjih nekoliko godina obavio razgovore sa verovatno stotinjak kandidata. Jedno od pitanja je uvek bilo i kolika je očekivana plata. To nam je menadžment tražio ali je posle nekog vremena i meni samom to postao koristan podatak, jer je odredjivao dalji tok intervjua i naša očekivanja od kandidata. Ako očekuješ veliku platu to je sasvim ok, ali tada i znanje mora da bude odgovarajuće. Uostalom i u samoj firmi su neki programeri imali plate 3-4 puta veće od drugih, pa je logično da je i za nove ljude postojao solidan raspon koji je firma bila spremna da plati.
Ono što je dosta bitno je da firmi NIJE u interesu da plati minimalnu platu. Naprotiv, bilo je slučajeva da nam dodje čovek pravo sa fakulteta, bez radnog iskustva ali se na razgovoru vidi da je puno radio na sebi, interesovao se i čitao svašta sa strane, a ne samo otaljavao ispite. I još pored toga ima talenat za programiranje, koji i nije baš toliko čest. Takvi su obično dobijali više nego što su tražili. Ozbiljnoj firmi se ne isplati da potroši mesece, daje pare na oglase, troši puno vremena i energije svojih developera na testiranje novih kandidata, i onda posle da joj pravi čovek ode u drugu firmu zbog 100€ razlike. Naravno taj princip važi i kasnije, kod podele povišica uvek se gleda da ljudi koji su bitni firmi dobiju više i da ne razmišljaju o prelasku negde drugde. Sigurno se nekad i pogreši jer nije lako proceniti ko je koliko bitan u većoj firmi, ali princip je takav. |
9 članova zahvaljuje Gruja za poruku: |
17. 08. 2012. | #35 |
Boban Karišik
Expert
|
U normalnim (i vecim) firmama bi to bilo tako kako si opisao, ali nazalost ovde kod nas nit ima mnogo normalnih firma nit ima mnogo vecih IT firma.
Meni se desilo da me firma kontaktira da im treba senior programer i da nude uslove od 2 nedelje obuke (ne placeno), 3 meseca probnog rada (znaci bez prijave) i platu od 450e, a pre toga su napricali kako imaju milionske projekte i preko 15 zaposlenih. Na moj odgovor da ja trenutno imam platu duplo vecu od toga sto su mi ponudili, da sam prijavljen i da mi ide staz i da mi uopste ne odgovara da mi se staz prekida na 3.5 meseca i da necu da radim za dzabe ni dan a kamoli 2 nedelje, njihov odgovor je bio "pa dobro, ovde bi radio na milionskim projektima a i postojala bi mogucnost za povecanjem plate".. Mislim da cesto i poslodavci precenjuju sebe, ondnosno svoje firme (sto je cesto i slucaj sa radnicima), isto tako po meni je sasvim ok da te poslodavac pita koliko platu ocekujes, ili da ti kaze koliko je spreman da izdvoji za tebe, jer po meni je besmisleno ici na 3 kruga razgovora da bi ti na kraju saznao da ono sto oni nude nije realno za tebe, odnosno da ono sto ti trazis nije realno za njih..
17. 08. 2012. | #36 |
Diskutabilni diskutant
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.04.2006
Hvala: 36
103 "Hvala" u 74 poruka
|
@Blood
Nije to bas tako ko sto ti mislis. Ili je mozda tako ali u firmama srednje velicine gde je vlasnik i upravljac i razume tu logiku. Iz slucajeva dve vrlo velike firme sa po 3.500 i 800 zaposlenih ljudi iz IT struke mogu da ti kazem da su ljudi u 80% slucajeva potrosna roba. Skokovi veci od 5% u plati su retki a 15% je maksimum propisan pravilnikom firme (i to moze da se dobije jedino unapredjenjem). Zato ova tema ima i toliko smisla, treba se na ulaznom razgovoru prodati dobro i to treba vezbati. Ja sad odnedavno poceo da radim trening intervjue sa poznanicima (ja intervjuisem oni traze posao), dobro njima dobro meni. |
17. 08. 2012. | #37 |
expert
Grand Master
|
|
|
|