SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net MySQL, MSSQL, Oracle, Access, ODBC. Ako imate problem brže i preciznije ćete dobiti odgovor ako priložite strukturu tabela ili skript koji kreira tabele i puni ih test podacima umesto što to problem opisujete samo rečima. Sponzor: Baze-Podataka.net - Blog o bazama podataka |
|
Alati teme | Način prikaza |
16. 12. 2012. | #12 |
majstor
Wrote a book
|
U sustini za ispis nije bitno ali je bolje da se navikavas da PHP dobijas 'date' podatak i da ako se ukaze potreba moze da manipulishe sa njim. Recimo da trebas prikazati datum koji je 3 dana poslije datuma iz baze, lakse ce ti biti to odraditi ukoliko imas date kao podatak.
14. 01. 2013. | #13 |
novi član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 17.05.2012
Hvala: 4
0 "Hvala" u 0 poruka
|
I dalje pitanje oko optimizacije baze... Pretraga i iscitavanje podataka iz tabele koja se updejtuje na 2-3 min...
Imam tabelu sa 2 miliona unosa. Neka se zove tabela 1. Takodje imam i tabelu arhiva, u kojoj preko crona stavljam podatke starije od 6 meseci. U ovoj prvoj znaci imam 2 miliona unosa. I sada imam neki module u kome radim statistiku. Pretrazivanje vrsim po jednom polju koji je primarni kljuc i index. Napomena : tabela se updejtuje na 2-3 min. Kada izaberem statistiku za danasnji dan (imam danasnji dan, nedelja, mesec, 6 meseci) ucitavanje traje oko 40 sekunde. I grupa korisnika bi trebalo da gleda statistiku. Jedno od resenja je bilo i sql particije ali su one u WHERE upit podrzane od verzije 5.6, koja je u razvojnoj fazi. http://lucene.apache.org/core/ -> ovo resenje je u razmatranje za sada. Vise me zanima dal moze jos nesto da se ucini po pitanju baze i pretrage. |
14. 01. 2013. | #15 | |
expert
Grand Master
|
Citat:
kolega, koji je tad bio mnogo iskusniji, mi rece da ovo nije dobar pristup medjutim - statistika radi i dan danas inace, razmotri i neke druge baze, mislim da postgre ima particije |
|
15. 01. 2013. | #16 |
Pukovnik u penziji
Grand Master
|
Evo dio URL-a sa B92
index.php?yyyy=2013&mm=01&dd=14&nav_category=11&na v_id=677438 Nešto nisam siguran da "sastavljaju" datum pa onda rade upit... |
15. 01. 2013. | #17 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
Kuku majci onom ko se ugleda na B92 pri pravljenju aplikacije.
Nema razloga da nije dobar pristup, ja jedino preferiram da indeks ne bude na delu datuma (tipa na mesecu), već na datumu zaokruženom na mesec. Tako ne moraš da vršiš upit i po godini i po mesecu.
blog Poslednja izmena od jablan : 15. 01. 2013. u 15:41. |
"Hvala" jablan za poruku: |
|
|