Web aplikacije, web servisi i software Frameworks, web servisi, programi, plugin-ovi, ekstenzije korisni za razvoj web sajtova. Sponzor: |
|
Alati teme | Način prikaza |
27. 05. 2006. | #11 | |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 21.06.2005
Hvala: 93
525 "Hvala" u 19 poruka
|
Citat:
Za verziju 5.04 (Hoary) imaš update za sve programe, a najvažniji je linux kernel 2-6-10-6 sa kojim mi grafička kartica normalno radi i sa KDE programima. Sa originalnim kernelom (2-6-10-5) su mi KDE programi rušili sistem.(pod uslovom da je bila instalirana NVIDIA). Sa novom verzijom Ubuntua su mi se javili isti problemi samo što još nije urađen update kernela, a i ostale stvari su zeznuli. Recimo, sad automatski sistem mauntuje windows particije, ali to ne radi kako treba. Ne sećam se tačno zašto, ali znam da sam morao da iz fstab-a i mtab-a ručno brišem podešavanja za mauntovanje i da sam podesim kako treba tako da ništa nisam imao od njihovog unapređenja. Uglavnom, vratio sam se na 5.04 (Kubuntu) i zadovoljan sam jer mi je sistem sada stabilan i radi mi većina programa za KDE i Gnome. Valjda je prednost Linuxa što je siguran i stabilan, pa po mom mišljenju nema nekog smisla koristiti linux koji nije stabilan (Ubuntu/Debian unstable). |
|
27. 05. 2006. | #12 |
I'm a PC too.
Wrote a book
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 82
130 "Hvala" u 89 poruka
|
Interesantno.. da imaš toliko problema?
Evo ja završio instaliranje Kubuntu 6.06 Release Candidate 1 i radi OK, bar na prvi pogled. Softver je "svež", mislim da oni imaju svoju arhivu nezavisno od Debiana. Kernel je 2.6.15, KDE 3.5.2, OpenOffice 2.0.2.. itd. Dodao sam Firefox i stavio je 1.5.0.3. Flashplayer sam morao ručno da instaliram, nije hteo preko apdejta iz FF, no dobro, kupusara je to ipak, kao što i ime kaže (Kubuntu) Dodao sam kasnije npr. XMMS, pa u Konqueror, pa smb do Windows hosta i sad pušta mp3 bez problema (mora zbog nečeg fajl da se kopira, neće direkt kroz sambu), a inače po difoltu nije hteo da "svira"; ni to nije big deal očigledno. Sve to u VMWare plejeru na Win. Sad će čiča degojs da doda i Sunovu Javu i Netbeans pa da vidim šta će onda da se desi, to me u biti jedino i interesuje.
Commercial-Free !!! Poslednja izmena od degojs : 27. 05. 2006. u 08:26. |
27. 05. 2006. | #13 | |||
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 21.06.2005
Hvala: 93
525 "Hvala" u 19 poruka
|
Citat:
Citat:
Citat:
|
|||
27. 05. 2006. | #14 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
ja sam sebi stavio centOS jer u poslednje vreme mi svi serveri na kojima radim koriste njega, pa kao da bih bio u toku.. to je u sustini nezavisna (i besplatna) verzija RH Enterprise Servera i vrlo lepo i stabilno radi...
A za igranje i generalno desktop okruzenje mislim da je mandriva (bivsi mandrake) zakon.. lepo sve prepozna od hardwera plus dobijes mp3, divx, i sve ostale kodeke i chuda, i nema mnogo cimanja.. cak mi je i TV kartica proradila iz prve, a na windowsu nije htela da radi sa original drajverima (morao sam da skidam updatovane)...
27. 05. 2006. | #15 | |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
|
Citat:
Inace, imate na http://distrowatch.com/ listu najpopularnijih distribucija. Koliko vidim trenutn rang je: Kôd:
1 Ubuntu 2717 2 SUSE 1915 3 Fedora 1419 4 Mandriva 1171 5 MEPIS 996 ... |
|
27. 05. 2006. | #16 |
profesionalac
Professional
|
Ja sam probao Ubuntu, verziju 5.10 valjda, i nije mi se bas svideo..
Nahvalili ga kao user friendly divno krasno, kad ono ruzan extra (braon?!), ne pusta mp3, avi (znam da moze se doda al ipak...) plus problemi s kernelom i sl... Dovoljno da sam se vratio na Gentoo. Mozda i probam ovaj novi Kubuntu (ipak sam KDE covek)...
27. 05. 2006. | #17 |
dinosaurus
Master
Datum učlanjenja: 29.12.2005
Hvala: 79
263 "Hvala" u 66 poruka
|
Na poslu koristim OpenSUSE 10.0 sa GNOME-om i generalno uzev nisam nešto oduševljen: prenatrpan je i spor. Po default-u instalira brdo nepotrebnih aplikacija od kojih je velika većina jako sumnjivog kvaliteta: recimo mnogohvaljeni Evolution je toliko spor i nestabilan da je to strašno, a ni OpenOffice nije mnogo bolji. Generalno uzev, stekao sam utisak da pod Linux-om stvarno dobro rade uglavnom command-line alati. Izuetak je gorepomenuti Epiphany (šta mi uradiste sa temom, sram vas bilo ) i donekle sam GNOME.
Što se Ubuntu-a tiče, njega sam instalirao na (firmin) laptop pod VMWare-om, jer je tamo SUSE gotovo neupotrebljiv. Namestio sam ga da radi manje-više privatljivo posle mnogo cimanja, ali kad smo uključili biblioteku Xerces u projekat, jednostavno nije hteo da je kompajlira pod Ubuntu-om ("genijalni" koncept configure alata je po ko zna koji put podbacio) pa sam digao ruke. U principu, Ubuntu mi se više sviđa od SUSE-a, ali kupusara je ipak kupusara |
|
|