Web Hosting, web serveri i operativni sistemi Komercijalni hosting, web serveri, bezbednost, operativni sistemi na serverima |
|
Alati teme | Način prikaza |
04. 12. 2006. | #11 | |
Banned
Knowledge base
Datum učlanjenja: 01.07.2005
Hvala: 206
140 "Hvala" u 89 poruka
|
Citat:
|
|
04. 12. 2006. | #12 |
Milan Cvejic
Wrote a book
|
Evo mozda najbanalniji primer... pri default instalaciji, na odredjenim chipset-ovima dolazi do kernel panic-a. Jeste da je objavljen patch koji to reshava, ali koliko pocetnika zna da rekompajlira kernel?!?!? A hvale se kao da su bash user frendly... i sem toga shto po defaultu dobijesh bugovan gcc ....
04. 12. 2006. | #13 |
expert
Expert
|
a sta ce mu swap particija od 2.5GB kad ima 1GB? unazad 2-3 distribucije, nisam uopste pravio swap ili sam pravio "reda radi", i sve radi normalno (i ja imam 1GB ram-a). jedino npr. nema sanse da pokrenem zend studio na mandrivi 2k7, al' to nema veze s sa swap-om
04. 12. 2006. | #14 |
133t
Master
|
Suse koristim na masinama na poslu iz SAMO jednog prostog razloga, a to je da nije postojao hardver ili neki egzoticni raid/sata kontroler koji suse 10.x nije prepoznao...
paketi i yast su po meni ****... posle 2 instalacije u kojima mi je instalirao php4 i bolnog prelaska na nove verzije mysql-a i php-a od sad se drzim pravila: -instalirati sho je vise moguce light -ostalo po potrebi iz source-a -nema boli glava kuci teram paralelno winxp i suse10.0, istalacija je stara skoro 3 godine i nikad jedan problem nisam imao... sve moguce stvari sam uspeo da poteram... a uopste sebe ne smatram nekim linux guru-om... jednostavno uvek procitaj readme i install fajlove |
04. 12. 2006. | #15 |
član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 17.08.2006
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Probaj Atomix: http://atomixlinux.org. Pored GIMP-a imas i Kritu koja podrzava CMYK. PHP, MySQL, Apache, phpMyAdmin se instaliraju u 2 click-a i u startu su podeseni tako da rade po nekom default setup-u, koji je sasvim odgovarajuc za development. Od verzije 4.0 ukjucena je kompletna Java (GCJ) sa velikim brojem paketa, zajedno sa Eclipse-om. Wine je takodje ukljucen u distribuciju i ie4linux provereno dobro radi... Za muziku, filmove... imas sve standardne programe: Kaffeine, Mplayer, AmaroK, ffmpeg...
|
04. 12. 2006. | #16 |
profesionalac
Professional
|
Probao sam bio ovaj predposlednji Kubuntu (6.06) i bio je krš.
Na mom kompu kada onaj LiveCD installer dodje do instaliranja GRUB-a samo pukne i ostavi mi napola instaliran sistem. Da bi dovršio instalaciju morao sam da chroot-ujem u novoinstaliranu particiju i ručno instaliram grub.. User Friendly? Ne sviđa mi se ni to što default instalacija ne može ni mp3 da pusti, znam da je takav zakon, al radije bi koristio distribuciju koja to omogućava.
04. 12. 2006. | #17 | |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
Citat:
sve zavisi sta radis, a i to pravilo o 2xRAM velicini je isto diskutabilno... ako zelis da pokrenes nesto sto zahteva dosta memorije ili dosta procesa odjednom onda ti swap treba, mada je na linuxu manje potreban nego na windowsima.. Ja jos imam Mandrake 11 kod sebe, lepo radi, podesavanja su jednostavna, upgrade isto, prepoznao mi je sav hardware osim Mustek skenera(ali njega sam jedva i pod windowsom instalirao)... cak mi je podesavanje TV kartice bilo mnogo lakse pod linuxom, samo sam iskopirao 2 linije settinga za moju tv karticu i tuner (koje sam izgooglao za 2 minute) i sve je proradilo odmah, dok me je pod windowsima zezao zvuk, morao sam da reinstaliram drajvere par puta.. takodje imam 2 monitora, od kojih jedan ide preko starog PCI Virga i to sve fino radi.. Odlicno resenje za pokretanje windows programa "pod linuxom" je VMWare, koji super radi pod linuxom, vec sa 512MB memorije moze sasvim udobno da se digne windows u VM, i da sve radi... naravno ovo nije interno resenje kao wine, ali za nas iz zemlje pirata na brdovitom balkanu je mnogo jednostavnije...
04. 12. 2006. | #18 | |
dinosaurus
Master
Datum učlanjenja: 29.12.2005
Hvala: 79
263 "Hvala" u 66 poruka
|
Citat:
Daklem, ako si već rešio da koristiš "kupusaru", preporučujem ti da bar izabereš neku "enterprise" koja se koristi i u industriji a ne samo među entuzijastima. Moj predlog je CentOS - de fakto kopija RHEL-a. Prilično je stabilan, u smislu da ne izlazi nova verzija na svaka dva meseca, a takođe je jedina distribucija koju sam probao (naglašavam: "koju sam probao") gde kod upgrade-a na sledeću verziju sve ide glatko. Druga varijanta je Novell/SuSE, tj verovatno OpenSuse na kojoj i ja radim na poslu - u principu je OK i Yast je fina alatka (onaj tekstualni - grafički je odvratan) ali kod upgrade-a na sledeću verziju ćeš najverovatnije biti u situaciji da reinstaliraš sistem od početka, pa bolje stavi /home na posebnu particiju. Od ostalih kojima sam se igrao nedavno, Ubuntu je "slick" ali se dešavalo da npr kompajliraju kernel sa jednom verzijom gcc-a (3.4) a isporučuju drugu (4.0) uz distribuciju pa kad treba da kompajliraš neki kernel modul, eto belaja (ovo govorim iz iskustva). Mepis je možda i bolji Ubuntu od originalnog - jedino mi se ne dopada što dolazi sa KDE-om ali većina normalnog sveta ionako više voli KDE FreeBSD je pravi Unix i jako je lepo i logično organizovan za razliku od kupusare, ali ako hoćeš da se baviš multimedijom i sličnim stvarima ne znam koliko je baš dobar izbor. Na kraju krajeva, savet sličan Pedjinom: koristi lepo Windows kao sav normalan svet i nema da te boli glava Ili ako baš ne voliš MS a imaš para, nabavi Mac. Mac OS X je definitivno najbolji desktop Unix koji je ikad napravljen. Poslednja izmena od Dragi Tata : 04. 12. 2006. u 16:54. |
|
04. 12. 2006. | #19 | |
Boris
Grand Master
Datum učlanjenja: 01.12.2005
Hvala: 5
156 "Hvala" u 2 poruka
|
Citat:
Jos jedan veliki plus je recimo mogucnost upotrebe suspend2 kernela (ala windows hibernacija) koji moze da koristi swap particiju da u nju sacuva sadrzaj RAM-a prilikom suspenda. (Uvek su mi se gadili fajlovi pagefile.sys i hiberfil.sys )
"It’s important to have goals when you pet. Otherwise you’re just rubbing another mammal for no reason." - Scott Adams Poslednja izmena od zextra : 04. 12. 2006. u 19:07. |
|
04. 12. 2006. | #20 |
expert
Expert
|
dobro, ima logike... mada, ja sam dao 512 i zasad sve leti
btw, da ne otvaram novi topic, je l' neko imao problema sa zend studiom na mandrivi 2007? prvo je bilo glupiranja i pri samoj instalaciji (god bless google), i onda, na kraju sage o missling libs, odbija da se pokrene. nema error-a, jednostavno se nista ne desi...
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
service koji otkriva koji je font koriscen u nekom logo-u | robi-bobi | Linkovi | 3 | 09. 09. 2009. 15:47 |
desktop widgeti | Miloje Sekulic | Linkovi | 7 | 14. 06. 2007. 16:57 |
Desktop database manager koji radi sa UTF8? | Pedja | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 17 | 03. 11. 2006. 19:05 |
PHP za razvoj desktop aplikacija | chole | PHP | 8 | 29. 12. 2005. 08:00 |