25. 01. 2007. | #41 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Naplata je uvek pipava stvar sa gomilom promenljivih. Kad u to uklopiš egoe i nabijanje kompleksa jer neko zarađuje više / manje onda skontaš zašto ovakve diskusije nikad ne dovedu ni do čega pametnog.
Da ne ispadne da je poenta cele ove priče da se dokaže ko ima veći (devizni priliv) - sam Marko je predložio da se napravi neka anketa gde će se videti neki prosek zarade. Ja sam naveo ono što smatram da je realno stanje i znam niz primera u krugovima u kojima se krećem gde se stvari prilično lepo uklapaju u tu podelu. Preko 25e zarađuju retki i uglavnom je to naša ekipa u inostranstvu koja se odlučila za freelance, ali to ne znači da ti ljudi ne postoje.
25. 01. 2007. | #42 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Dobro kaze boccio, generalno ne mozes da radis istim intenzitetom 8 sati. I ti sada uzmes recimo 1000 eur za sajt koji napravis za recimo 2 nedelje. Kada bi racunao, ti si naplatio 2 nedelje x 5 radnih dana x 8 sati = 80 sati ukupno 1000 eur, znaci 12.5 eur sat.
Ali... Ti nisi radio svih tih 10 dana, vec si jedan dan radio 7 sati, drugi dan 1 sat... racunica je oko maksimalno 50% efikasnosti. Znaci objektivno ti si uzeo 25 eur / sat. A kada kazes klijentu "moj sat je 25 eur" on izracuna da ce 2 nedelje kod tebe da ga kosta 2000 eur i ode nadje indusa da radi za $2 / sat, pa makar mu radio i 3 meseca. Zato ja nikada ne naplacujem sat vec trazim cenu u totalu, a ja onda rasporedim svoje sate u odnosu na trazeni rok. Sad sam pricao sa jednim likom "odande", kaze covek da ne zna prosecno ali je radio sa likom koji uzima $75k godisnje, znaci to je oko $6250 mesecno. Freelanceri uzimaju vise na sat ali manje godisnje u totalu. Ja sam se jedno vreme "druzio" sa nekim slikarima, i kada ga pred drugima pitas "koliko ti kosta ova slika", kao iz topa kaze 5000, 7000, 12000 .... sta god... ali kasnije pridje i sapne ti "dacu ti za 200 eur, ali ne smes nikome da kazes koliko si je platio".
26. 01. 2007. | #43 | |
web dude
Grand Master
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 46
24 "Hvala" u 21 poruka
|
Citat:
26. 01. 2007. | #44 | |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
Citat:
To ti je otprilike realan domet uspesnog coveka ovde... da bi imao ovo sto ti navodis moras da budes u nekoj politickoj muvacini sa privatizacijom, dilujes drogu/kurve/oruzje ili da radis vrlo uspesno 15-20 godina...narocito ovde gde su krediti potpuno neisplatljivi bilo kome ko zaradjuje dosta..
26. 01. 2007. | #45 |
Knowledge base
Wrote a book
Hvala: 26
319 "Hvala" u 22 poruka
|
Stavio sam a-b-c pa zaokružite po izboru, nešto od toga. Ribe i lova na kršenje su bonus za prave plejere Znači ovaj tvoj drugar iznajmljuje dobar stan i dobru ribu, po mojim kriterijumima je uspješan. Ja ako jednog dana budem mogao da sebi pazarim nešto sa te liste, onda će reći da sam uspješan i da dobro zarađujem. Do tada se poklapam ušima i vraćam se u rov...
|
26. 01. 2007. | #46 |
old school
Professional
|
Ima li ko jahtu da proda?
26. 01. 2007. | #47 |
Knowledge base
Wrote a book
Hvala: 26
319 "Hvala" u 22 poruka
|
Imam drugare u tom poslu, i prodaja i rentiranje jahti... pa mogu mejlove da ti prosledim
Uglavnom samo da sumiram moje pisanije po ovoj temi. Htio sam da kazem jedno, ispalo je drugo. Bem li ga, iz jedne krajnosti sam otisao u drugu. Uglavnom ovo je poprilicno turbuletna bransa, sa mnogo mladog kadra, sa velikim oscijalcijama i u outputu i u cijenama. Uglavnom jako mnogo faktora je u igri, ali meni je samo prosto nelogicno ako neko sa osnovnom skolom moze u Dizeldorfu da pere tanjire par godina i zaradi za dobra kola, kupi plac i krene da zida kucu na 4 sprata u Zavicaju, onda ne kapiram da neko ko radi u IT industriji, ubija se od posla za globalni market i po globalnim cijenama, ne moze da zaradi to isto? Poslednja izmena od mungos : 26. 01. 2007. u 02:57. |
26. 01. 2007. | #48 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
^ ko te je to lagao za Dizeldorf
26. 01. 2007. | #49 |
Boris
Grand Master
Datum učlanjenja: 01.12.2005
Hvala: 5
156 "Hvala" u 2 poruka
|
Ne moze, jer tamo nakon tih 8 sati rada odes kuci i posvetis se necem drugom, a ovde... Nakon 8 sati, imas bar jos 8 sati zezanja, pa onda malo-malo pa isterujes sopstvene pare (na sta trosis energiju i strpljenje)...
26. 01. 2007. | #50 |
133t
Master
|
@mungos
dobar procenat tih sto odu u Dizeldorf i/ili tako neko instranstvo, i kazu da "peru sudve", rade sve osim pranja sudova |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Cena.rs | stOrm | Web site, dizajn i multimedia | 27 | 28. 10. 2010. 22:25 |
Cena banera | kickloop | e-Business | 7 | 23. 07. 2010. 12:07 |
Jel postoji pravilnik rada foruma? | AG.RS | Sva početnička pitanja | 8 | 18. 01. 2010. 23:08 |
pazite na posledice dugog rada za racunarom! | flash_back | Opušteno | 3 | 04. 09. 2009. 18:46 |
14-dec: Seminar o javnosti rada RATEL | valeksic | Komunikacije | 2 | 08. 12. 2006. 02:08 |