(X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS Client scripting tehnologije, Dynamic HTML, Cascading Stylesheets, XML i standardi |
|
Alati teme | Način prikaza |
01. 06. 2007. | #11 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
Daću iritantan primer sa sajta B92. Na strani za unos komentara, ime je obavezno polje, kao i tekst komentara. Po defaultu je fokusirano ime. Ali ja kad odem na tu stranicu, hoću prvo da napišem komentar (da ne bih zaboravio šta sam hteo da kažem dok kucam ime npr.) Na onblur, B92 ima validaciju i iskače mi alert da je polje obavezno. Jeste da tvoja validacija nije toliko "obtrusive", ali ipak bode oči.
Mrzi me sad da guglam, ali koliko se sećam, jedno od usability pravila kod formi je da se korisniku ostavi da bira kojim će redom popunjavati polja, kao i šta će u tim poljima stajati sve dok se ne prosledi forma. To što je korisnik fokusirao neko polje ne znači automatski da baš njega želi i da popunjava. |
01. 06. 2007. | #12 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
U B92 primeru i trenutnom demou vidim sledeće probleme:
Tim redom po važnosti Poenta koju pokušavam da istaknem je da bi validator imao smisla mora biti dosledan. Njegova uloga nije da te forsira da unosiš stvari redom koji je developer osmislio već da ti naznači da li u podacima koje unosiš postoje greške (ni više ni manje od toga). Svaka pojava izuzetka ubija poentu kompletne stvari. Nemojte misliti da sam nedokazna budala koja ništa ne sluša, samo stvarno ne vidim smisao u tome da se ne naznači neipsravno unesena vrednost. Ubio sam autofokus u demou tako da korisnik može da krene sa unosom odakle god hoće što čini stvari manje napadnim.
01. 06. 2007. | #13 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
Hehe, ja baš mislim da autofokus nije loša stvar. Njime ne sprečavaš korisnika da formu popunjava odakle hoće, a omogućavaš da krene da je popunjava odmah, bez potrebe da koristi miša ili (ne previše poznat među rajom) TAB taster. Doduše, malo se ne uklapa u koncept onblur validacije.
|
01. 06. 2007. | #14 |
133t
Master
|
imam sledeci predlog:
da na on blur radis soft alert - tipa samo border od input polja pocrveni a na submit hard alert - pocrvene sva polja koja nisu validna, i izađe error tekst, kao sada. |
01. 06. 2007. | #15 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
u sustini je to sve pitanje ukusa.. ima logike i ovo sto Ilija kaze, priznajem...
mozda da se upozorenje napravi u 2 koraka, prvi stepen validacije ide odmah i nije mnogo napadan, a onda tek ako pokusas submit sa takvim neispravnim podacima onda sva ta polja markiras napadnije( pozadinu u crveno, upale se rotaciona svetla, posaljes im mail pretece sadrzine, itd.. ) Ja sam u jednoj velikoj formi koristio foru da su mi nepopunjena polja malkice tamnja od popunjenh, i to je sasvim fino funkcionisalo, a nije mnogo smetalo.. odmah vidis da li je ostalo nesto sivo na ekranu, i vecina ljudi koja je to koristila (prosecnih korisnika) je uspela da se odmah snadje i skapira o cemu se radi...a ko ne skapira, njemu ispises poruku o gresci onsubmit ionako.. EDIT: kodi me prestigao za minut
04. 06. 2007. | #16 |
majstor
Wrote a book
|
Malo mi se 'ne svidja' a evo i zasto:
Pocnem da kucam mail i kaze 'mail neispravan'... pa naravno da je neispravan kad ga jos nisam ukucao. Valjda ima smisla raditi tu provjeru tek kad 'zavrsim' tj napustim to polje. Zatim.. Ukucam pass prvi put, drugi put pogrijesim, lupim TAB i on mi logicno kaze 'nije ispravan pass' ja se mishem vratim u to pass polje a on mi izbaci 'moras ukucati ime'... Nijeeee.... mi bash leglo. U sustini, mislim da je problem metodologije tj pristupa a sastoji se od dosadasnjih iskustava : - web form - popunis sva polja, stisnes submit, dobijes upozorenje i ostanes na formi ili predjes na sledecu stranicu - desktop windows / dos aplikacije koje te 'vode' tj tek na ispravan unos ti dozvoljavaju da nastavis ili da izadjes iz citave forme. Ovo sto ti Ilija pokusavas napraviti je neki miks i onda dolazi do nesuglasica. U sustini, neko je nekad rekao da korisniku, kad je rijec o unosu podataka treba dati sto manje mogucnosti i da su aplikacije za unos podataka najbolje radjene u terminalu jer tamo nema misha i slicnih pizdarija i ne dozvoljavas korisniku da 'svrlja'. E sad, za koji se metod opredijeliti ... to je pitanje. |
04. 06. 2007. | #17 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
U pravu si. Validator pokušava da te obavesti o grešci što pre pa na kraju samo smeta. Mislim da cu celu stvar znatno uprositi:
Hvala na komentarima. Super je što je stvar malo odležala. Sad imam znatno bolju sliku o tome kako bi ovo trebalo da radi, a da ne izluđuje korisnike.
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Oracle Forms Definicije Tipova | forrest13yu | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 2 | 21. 11. 2008. 11:42 |
Tableless 3-col layout + tableless forms | McChoban | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 5 | 06. 08. 2006. 00:00 |
label placement in forms, interesantan text | ivanhoe | Web design, Layout, User Interface | 2 | 31. 07. 2006. 23:57 |