27. 09. 2007. | #41 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 20.06.2007
Hvala: 17
14 "Hvala" u 11 poruka
|
He he, pa dootzky definitivno bi bilo pametno da zadjes dublje od frontpage-a u tematiku o kojoj raspravljas :-)))
Pogledaj handbooks al pogledaj i source code ... ja sam se recimo u strartu iznenadio koliko su mali moduli koji rade ne tako male stvari ... i koliko je dobro iskomentarisan source code ... Vec sam odgovorio koliko je meni trebalo da naucim Drupal i zasto mislim da prilagodjavanje misljenja nije issue za mene al uopste ... vec da li je arhitektura dobra ili ne ... da se ne ponavljam ... Ako hoces mogu da ti sibnem online i onu Drupal knjigu ... jos bolja od handbooka za upoznavanje istog sa programerske tacke gledista ... |
27. 09. 2007. | #42 | |
profesionalac
Qualified
14 "Hvala" u 11 poruka
|
Citat:
Al valjda je jasno i da koriscenje frameworka ima svoju svrhu, a razlike medju njima definitivno postoje ... ne poznajem te nixa al nekako mi skaces sa teme na temu bez da zavrsis i jednu nit ragovora ... Kao eto recimo zasto Typo ima bolje performanse od Drupala?!?! Mislim zaista bi voleo da cujem neke konkretne argumente ako ih imas naravno ... a sad ova nova tema koju si zapoceo ... da li ima svrhu koristiti framework, nekako mi nije zanimljiva i tu se necu upustati u razgovor ... posto je meni ocigledno da ima |
|
27. 09. 2007. | #43 | |
Milos Matovic
Qualified
Datum učlanjenja: 29.05.2007
Hvala: 15
11 "Hvala" u 6 poruka
|
Citat:
|
|
27. 09. 2007. | #44 | |
profesionalac
Qualified
14 "Hvala" u 11 poruka
|
Citat:
Stvarno ne znam sta si nacuo i zasto si u zabludi da ima "drasticno" losije performanse od drugih CMS-a/Frameworka ... ili da su performanse al ikakav problem ... Vec sam ti objasnio da postoje caching i throttle, vidim ne zanimaju te detalji oko toga nego aj jos jednom da ponovis tvrdjnu ... jel mislis da ce postati istina ako vise puta ponovis sta li :-) Rails ima zaista uocljivo losije performanse od konkurencije al to ne sprecava ljude da ga koriste posto je al toliko bolji u mnogo cemu drugom, jer kada dodjes do toga da imas 100000 poseta dnevno imaces para za jos jedan server ... i za programera koji zna kako da podesi caching, throttle, opcode cache ... i tako ... kakve crne performanse ... Ok, ovaj thread postaje dosadan polako |
|
27. 09. 2007. | #45 | ||
Milos Matovic
Qualified
Datum učlanjenja: 29.05.2007
Hvala: 15
11 "Hvala" u 6 poruka
|
Citat:
Case study: http://drupal.org/node/116578 Web site: http://teamsugar.com/ Quote: Citat:
Ovo stvarno postaje dosadan thread jer si ga ti smorio.... |
||
27. 09. 2007. | #46 |
profesionalac
Qualified
14 "Hvala" u 11 poruka
|
E ovo vec ima "neku" tezinu, za razliku od onoga sto si do sada rekao. Al vidis kako znas i sam sta sve moze da bude razlog losim performansama ... i da to nije SAMO pitanje frameworka ... kao sto rekoh to je u startu promasena poenta za ovaj thread
Secas se, covek je pitao koji frameworci se koriste u praksi i zasto ... ja sam mu dao malo konkretniji odgovor zasto ja koristim Drupal, zar nije trebalo i ti da uradis slicno, kao ono znas!?!? Vidis ja bi rado procitao tvoje argumente zasto ti koristis ono sto koristis, makar to bio i code od nule ... a ovi kvazi argumenti protiv, i jedan komentarcic ... jesu smor al zesci ... Dakle ako koristis Drupal kao framework (bez mnogo tudjih modula), na tebi je koliko ce ti code brz biti, kao uostalom kao i kad pises aplikaciju od nule. Stim sto ovde imas nekoliko ugradjenih modula koji ti pomazu da boostujes performanse i ogroman koristan dobro istestiran API koj mozes da koristis. A decu i karakterizacije sta je ko probaj da zaobidjes ... To mi je malo trulije nego biti geek na devprotalk forumu ... |
27. 09. 2007. | #47 |
profesionalac
Professional
|
Istina je da je Drupal bio dosta spor, sto su Drupal developeri osetili na svojoj kozi (drupal.org se raspadao usred prevelikog broja korisnika).
Medjutim, aktivno se radi na smanjivanju broja kverija i boljem kesiranju, tako da je iz verzije u verziju situacija sve bolja.. Sestica donosi velika pobojsanja sto se performansi tice, tako da definitivno vredi pogledati. Inace, slazem se da Drupal ima odlican framework, sam kod je prva liga.
27. 09. 2007. | #48 |
član
Certified
Datum učlanjenja: 21.06.2005
Hvala: 3
4 "Hvala" u 1 poruci
|
Ok, evo naterali ste me da pogledam drupal... A te knjige, jesu li validne za 6-cu?
|
27. 09. 2007. | #49 | |
profesionalac
Qualified
14 "Hvala" u 11 poruka
|
Citat:
A o performansama Drupala cini mi se ima raznih misljenja zato sto ljudi koriste module preterano, da ne bi slucajno nesto rucno napisali, pa se posle pitaju zasto je to sporo. Iz mog iskustva ako ga koristis kao framework tih problema zaista nemas. Knjige su pisane za 5-icu, 6-ca nece izaci jos nekoliko meseci. Drupal community ti jos podrzava i 4.7 inace ... Tako mislim da slobodno mozes da citas ovo sto ima, nista pogresno neces procitati ... a stvarno je detaljno opisana arhitektura i principi dobrog dizajna web aplikacija ... |
|
14. 11. 2007. | #50 |
novi član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 29.10.2007
Hvala: 1
1 "Hvala" u 1 poruci
|
Ma kakav Drupal kao framework, vBulletin je prava stvar za to!
Salim se, ali samo da spomenem od cega se sastoji moj framework: PEAR + Smarty. PEAR moze da se poredi sa Zend-om, samo sto duze postoji. Zend je kao kopija PEAR-a posto ima skoro iste klase (sa mozda nekim dodatcima). Sad sam uzeo malo Symfony da ucim posto sef hoce da malo preradimo i iskoristimo askeet aplikaciju. (Askeet je slicna aplikaciji Yahoo Answers.) Koliko vidim, pisanje tog askeet-a nije nista lakse/brze/sigurnije/preglednije nego kad bi koristio PEAR. Samo je drugaciji nacin organizovanje koda... Mislim da to moze da se kaze i za ostale MVC frameworks koje sam video i koji su spomenuti na ovoj temi. |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Izbor mobilnog operatera? | 3banchi | Komunikacije | 36 | 21. 10. 2010. 10:39 |
Izbor tehnologije za velike Web aplikacije | toxonics | Programiranje | 75 | 16. 01. 2006. 16:34 |
Izbor internet provajdera je bitan :) | BluesRocker | Opušteno | 2 | 19. 09. 2005. 14:48 |