04. 10. 2007. | #41 |
šegrt
Professional
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Hvala: 27
14 "Hvala" u 8 poruka
|
Slazem se sa Ilijom - nije nikakav problem prelazak na commercial model. Ext JS je presao na komercijalni model... I nista mu se lose nije desilo. Ne bih da tupim previse - ali koga interesuje nek malo probunari okolo i vidi sta se to kod njih razlikovalo od aC modela prelaska. Naravno, pored cinjnice da su i dalje zadrzali free verziju, inace bi verovatno imali jako velike probleme.
Cena aC-a po meni uopste nije (pre)visoka. S obzirom da vidim da je vec bilo nekih real-time menjanja cena, mislim da aC tim nije stao cvrsto iza svog migracionog plana u komercijalu - inace to ne bi dozvolili. Ali, mislim da moze da se stvori jedan mnogo ozbiljniji problem od cena licenci... support i value-added services. Profil ljudi koji koriste free aplikacije i imaju taj "duh" communityja se uveliko razlikuje od onih koji placaju softver i support... Ukoliko se ne pazi na "value" koji dobijaju placanjem licence i supporta, planove, jasan SLA, i projektuje gomila drugih stvari mogu dosta da se zakomplikuju. Razliciti nivoi ulaganja u licence i support ce logicno ocekivati drugaciji tretman support tima, u smislu responsa, kvaliteta podrske i broja iteracija koje mogu da prave. Neretko ljudi postuju po 20 ticketa dnevno, i ako nije postavljen odgovarajuci SLA - imaju pravo na 20 odgovora dnevno. A tu je vec mnogo teze ad-hoc promeniti pravila igre Poslednja izmena od boccio : 04. 10. 2007. u 20:31. |
04. 10. 2007. | #42 |
Vladan Zirojević
Grand Master
|
Ilija, kao sto znas, ja sam vec probao nov u verziju i zadovoljan sam
Nego, cisto da se pridruzim prethodnicima u ocjeni da mi se cini da si se vjerovatno presao sa odlukom da ne ponudis nista besplatno. Kad vec odrzavas 2 verzije, zasto ne i trecu koja ce biti besplatna, pa makar i jako siromasna, ali funkcionalna. Zadovoljio bi veci broj ljudi koji se sada bune i imao izvandredno marketinsko sredstvo u rukama. I imao bi ljude koji bi radili i objavljivali svoje dodatke aC-u sto je takodje izvanredno, pa makar to bila i osnovna verzija. Ne znam kakvo je ranije stanje bilo sa prilozima samom kodu od strane drugih developera dok je kod bio otvoren, ako ih jeste bilo u vecoj mjeri i naletis na hard core developere moze se desiti ono sto se Mambu desilo prije par godina. Sto bi bila prava steta za aC i tebe samog. A ako se u nedoumici, jednostavno se upitaj da li bi aC danas bio toliko popularan da si prije godinu i po dana izasao sa danasnjim aC 1.0 i danasnjim cijenama. Mozda se varam, ali mislim da ne bi ni blizu. |
04. 10. 2007. | #43 | ||
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
|
Citat:
Dakle, deo koji sam ja parafrazirao: Citat:
|
||
04. 10. 2007. | #44 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Zašto nema free verzije:
1. Što manje stvari u ovom trenutku moramo da podržavamo i održavamo to bolje. Vreme i resursi su nam ograničeni, a želimo da pružimo što bolju uslugu onima koji kupe activeCollab. To je ekipa koja nas trenutno zanima i gde nam je fokus - da oni budu zadovoljni... 2. Novi activeCollab je još uvek mlad i sa ograničenim brojem featurea. Teško je rastegnuti ih na više paketa, a da sami paketi imaju smisla i da ih korisnici prihvate. Poenta je sledeća - besplatna verzija je SADA prevelik zalogaj. U budućnosti kada budem imali više resursa i više featurea da razvučemo na više smislenih paketa videćemo da podržimo i besplatnu verziju... Tako je ExpressionEngine uradio - posle neke tri godine rada na EE kada je cela stvar postala zrela, a oni čvrsto na zemlji, sa jakom bazom korisnika i zamašnom količinom novca u banci uzeli su i predstavili Core verziju (ograničen broj featurea, for individual and non-profit use). Kada im se učinilo da mogu da je izguraju ponudili su je korisnicima. Ne obećavam da će biti besplatne activeCollab verzije u budućnosti, samo navodim jednu od opcija o kojima trenutno razmišljamo i razloge zašto smo napustili besplatnu verziju, čak i po cenu da nas razapnu u komentarima na netu. Edit: Nemoguće je porediti MySQL i activeCollab. Druge su priče u igri, drugi ciljevi...
activeCollab - Project Management and Collaboration Tool iz domaće kuhinje | area51.rs - Blog Poslednja izmena od Ilija Studen : 04. 10. 2007. u 21:50. |
05. 10. 2007. | #45 | |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Ja i dalje mislim da slušaš pogrešne ljude, a ako si ti sve to sam smislio... onda ništa
A ovo: Citat:
Hajde ovako da postavimo priču. Uzme neko i postavi open source projekat kao "muka mi je od ovih što deru" i napravi buzz. Krene priča, ljudi zagrizu, nekim postane stalo i počinju da javljaju bugove, patcheve, security leaks (ilija, priznao to ili ne, ovu verziju nisam video, ali ono što si pustio inicijalno je bilo jako loše i o tome smo diskutovali još onomad)... i tako autor popravi sve, napravi nešto upotrebljivo (za ovo, kažem, moram da verujem na reč onima koji su videli tu novu verziju - ja nisam)... i onda kaže: "ok, ljudi, hvala lepo, bili ste sjajni, mnogo vas volim, ali od danas ću da naplaćujem licence". Da sam koji slučajem bio korisnik AC, sigurno ne bih imao ništa lepo da kažem. Da si od početka naplaćivao 5$... 2$... to bi bila druga priča... cena je porasla ljudi, sada je toliko. A ovako si krenuo od "sve je to naše" do "sve će to narod pozlatiti". Ali da si od početka krenuo da naplaćuješ, teško da bi imao toliko feedback i altruistički nastojenih pomoćnika, ne verujem da bi se trudili da bi ti na kraju napravio nešto što se prodaje. To je ono što sam prethodno pomenuo da mi se čini da je ovo potpuna izdaja celog community koji se napravio oko OPEN SOURCE projekta koji treba da bude konkurencija velikom zlom vuku kao što je BaseCamp. Napravio si po meni loš izbor, ne verujem da će te floskule da izvuku stvar. A kada su napravio grešku, onda si se dodatno zakucao kada su smanjio cene koje su stare par dana. Iz greške u grešku. ^ To je moje mišljenje, a ti radi sa njim šta god želiš
Goran Pilipović a.k.a. Ugly Fingers Bradley f.k.a. bluesman I don't always know what I'm talking about but I know I'm right! Poslednja izmena od bluesman : 05. 10. 2007. u 23:16. |
|
2 članova zahvaljuje bluesman za poruku: |
06. 10. 2007. | #46 | |
Siva eminencija
Grand Master
|
Blues, zahvaljujem sto si me spasao od nepotrebnog kucanja jer bih rekao vise-manje isto:
Pored toga, ima jos par katastrofalnih pretpostavki koje ovo mogu da vrlo brzo sahrane: Citat:
Iskreno receno, nadam se da gresim ali mislim da treba da ocekujete znacajno drugacije rezultate
06. 10. 2007. | #47 | ||
šegrt
Professional
14 "Hvala" u 8 poruka
|
Citat:
Ali ne zbog samog prelaska na komercijalni model, vec zbog nacina na koji je to uradjeno. Web aplikacije su prelazile, prelaze i prelazice na komercijalni model, samo sto je to jaako pipava igra vrucim krompirima u koju ja, iskreno, ne bih smeo da ulazim... A plasim se da je u ovom slucaju odradjena dosta...povrsno. Koliko sam ja ispratio, aC je do sad furao sustainability model koji je bio okrenut community-ju: troskovi odrzavanja i razvoja proizvoda su bili nadoknadjeni (da tako kazem) gradjenjem baze korisnika i "partnera" koji su saradjivali na razvoju i odrzavanju, cak i fork-ovali zarad zajednickog interesa u poboljsanju i produzavanju zivotnog ciklusa proizvoda. Sada je sustainability model otisao u pravcu komercijalnog modela, gde vise ne postoji zajednicki interes, vec cisti, proracunati interes ljudi koji placaju licence ne samo za kvalitatan softver (jer takvih itekako ima besplatnih), vec za garantovanu podrsku, odrzavanje i value-added servise. A to me vraca na prvu recenicu - mislim da je to dosta povrsno odradjeno... Citat:
Ja da kojim slucajem koristim aktivno aC i da smatram da je to dobar komad softvera ne bih imao nikakvih problema da platim licencu. Bez obzira sto je do sad bio free, i sto je communiry svojim zalaganjem doprinosio razvoju istog - testiranjem, doprinosom razvoju i savetima. Zauzvrat su dobijali 0.6, 0.7, 0.8, ili kako je vec islo. Hocu kvalitetan, upotrebljiv softver i nemam problem da ga platim. Ali - problem nastaje u sledecem koraku. Ja sad placam licencu i pored upotrebljivog softvera zelim nesto mnogo bitnije. Vise se ne igramo bratskog community-ja, sad hocu bogatu dokumentaciju, zagarantovan SLA, training, consulting, brzo resavanje problema... A ako tu aC ne odigra igru, postace cupavo - u to sam siguran. Jer dobar support je mnogo vise od instaliranja HelpDesk softvera... p.s. mislim da je bila velika greska "ubiti" free verziju u ovakvim okolnostima... |
||
06. 10. 2007. | #48 |
šegrt
Professional
14 "Hvala" u 8 poruka
|
Ispravi me ako gresim, ali nije li poenta free verzije upravo u tome da je ne podrzavas. A s obzirom da je po pravilu u pitanju isti branch aplikacije kao i paid verzija, jer su razlike uglavnom u modelu licenciranja i podrske - nema cak ni odrzavanja te verzije... Ne znam, mozda gresim...
|
06. 10. 2007. | #49 |
133t
Master
|
I?
Kakve su reakcije? |
06. 10. 2007. | #50 | |
član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 19.03.2006
Hvala: 0
3 "Hvala" u 3 poruka
|
Složio bih se s Bluesmanom i ekipom, mislim da je napravljen pogrešan potez.
Komercijalizacija na ovaj način će možda, na kraće razdoblje, biti isplatljivija, ali gubi se na duže pruge. Jasno mi je da Ilija želi što prije monetizirati svoj izniman trud. Jebiga nismo mi na trulom zapadu gdje bi bez problema za ovakav projekt našao anđeoskog investitora s čijim bi sredstvima mogao ostvariti ono što namjerava i što si je zacrtao. Ali možda je trebao pronaći način da nastavi onako kako je počeo. Ovdje u threadu se dosta spominje besplatno ili nebesplatno, ali bit je u open sourceu, a to je... Citat:
Da li će ljudi kupovati nešto što mogu dobiti i koristiti besplatno? Hoće, jer žele da se Ext i dalje razvija i jer znaju da Jack i ekipa zaslužuju da ih se nagradi za tako izvrsni library. Bez obzira na Jackove kvalitete, Ext ne bi bio tako dobar bez svojeg trenutnog razvojnog modela. A na taj način Jack je napravio još jedan dobar potez, odabrao je svoje klijente. Da li bi vi radije imali klijente koji žele platiti za vaš produkt ili one koji će ga platiti jer im nije ostavljen drugi izbor? |
|
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
ActiveCollab i Chrome | Mitrović Srđan | Sva početnička pitanja | 1 | 18. 11. 2009. 18:32 |
Kako je nastao activeCollab | boccio | Web aplikacije, web servisi i software | 70 | 06. 11. 2008. 15:31 |
activeCollab alpha1 | Ilija Studen | Web aplikacije, web servisi i software | 58 | 16. 08. 2006. 06:10 |