|
Web design, Layout, User Interface Dizajn tehnike, user interface |
|
Alati teme | Način prikaza |
21. 02. 2008. | #1 |
Designer guy
Wrote a book
|
CSS3 i browser specifične mogućnosti, danas...
Ne mogu da odolim a da ne kazem nonsens. Ne pravi se svaki sajt za "masu". Zasto bi "naprednije" korisnike uskracivao za bogatije i prijatnije iskustvo?
Ja od kako koristim Safari sve vise u svojim dizajnima koristim pogodnosti color managed browsinga, kao i CSS3 propertyja. Radije cu da prilagodim dizajn kroz "siromasnu verziju" onima koji nisu u stanju da je interpretiraju, nego da dajem osiromaseno iskustvo svima radi neke lazne solidarnosti. Ilija: isečeno iz teme Preporuka za monitor. Poslednja izmena od Ilija Studen : 21. 02. 2008. u 17:27. |
21. 02. 2008. | #2 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
[evil dick]A ja ne mogu da odolim da ne kazem: tu je i najveci problem dizajnera - uvek misle da je ono sto oni naprave "bogatije i prijatnij iskustvo" [/evil dick]
Sto se tice Safari + CSS3, dragane... you and what army?
21. 02. 2008. | #3 |
Designer guy
Wrote a book
|
Upravo sam iskucao velik odgovor i onda sam odlucio da ton poruke nije najprijatniji jer nisam bas raspolozen ovih dana.
Enivej, poenta je u tome da nema nikakvog izdrkavanja dizajnera niti bilo kakvih poziva na akciju ili pokreta. Sve se svodi na sledece: koristis IE6 - evo ti standardni interfejs, koristis normalan browser - evo ti napredniji interfejs. Cela prica se moze naravno prosiriti i na funkcionalnost, ali bottom line je da je IE6 dovoljno dugo ometao normalan razvoj Weba, ne mozes da ga iskorenis, ali mozes da stavis one koji ga koriste u drugi plan - oni i onako to nece primetiti. |
21. 02. 2008. | #4 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
U v3 Safari je prilično zajeban browser, a WebKit svakim danom pomera lestvicu naviše (primer) i dobija na snazi. Inovacije i izazovi ne dolaze više samo od Mozile (bivši underdog za koga je Blues isto dosta dugo imao sličan komentar kao u postu #2) i Opere.
Doduše, to pratiš samo ako hoćeš da znaš kuda se stvari razvijaju. Za prosto šljakanje ti nove mogućnosti i implementacije novih standarda u edge i nightly buildovima ne znače previše. Šta se ono beše dešava sa IE8? Da li rade na implementaciji nove rendaljke ili će i dalje da krpe ovo nakrpljeno đubre što sada imaju? Rendering engine ima granicu do koje može da bude krpljen...
activeCollab - Project Management and Collaboration Tool iz domaće kuhinje | area51.rs - Blog Poslednja izmena od Ilija Studen : 21. 02. 2008. u 17:30. |
21. 02. 2008. | #5 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
|
ROFL (vidi se dobar roditelj, naucio Shreka napamet
|
21. 02. 2008. | #6 |
Designer guy
Wrote a book
|
@Ilija - googlaj "version targeting", ali nece biti prijatno stivo.
|
21. 02. 2008. | #7 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Video. Rešenje kakvo samo monopolista može da predloži:
"Hajde sad svi lepo, pošto smo godinama imalu tolerantno đubre od engine dodajte markup u svoje dokumente kako bi naš browser skontao da je isti po standardima. Mi ne možemo da skontamo bolje rešenje, ali se oslanjamo na vaš osećaj odgovornosti prema 70% posetilaca koji naš browser koriste po inerciji jer isti dolazi preinstaliran uz najpopularniji OS. Ajd uzdravlje!" S vedrije strane - bar se trude. To je za pohvalu i dok kotraljamo napred - dobro!
21. 02. 2008. | #8 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Dragi moj Dragane, to sto si se nasao uvredjen zbog moje sale samo dokazuje da si postao pravi dizajner
Dragi moj Ilija, ja ne znam ni sta mislis pod "underdog", a po nacinu kako si razumeo moj komentar vidi se da nista nisi razumeo. Ja nisam govorio o browseru. Da prevedem: "safari + CSS3 + ti + vas jos cetvorica koji to koriste". A ako cemo o safariju, daj mi statistiku nekog sajta u kojem safari prelazi 1% i odmah cu da pocnem da razvijam za safari - ja nemam nista protiv tog browsera, naprotiv. Dragane, back to you again... iz nase saradnje znam kako radis i moram priznati da imas tendenciju da jako jednostavne stvari u CSS radis na tezi nacin. Sta je tezi nacin? Pa umesto da koristis standarde atribute CSS + malo standardnog HTML (sve je valid, da se ne zgroze cistunci)... ti ubacis recimo CSS3 fore pa onda jos 2-3 conditional [if] pa nesto sto moze da se odradi u par redova CSS-a, postaje citav blok stilova + jos 2-3 fix CSS fajla + obavezan komentar "ovo je zbog glupog IE", "ovo je zbog bug-a u Firefox"... To je neka tvoja odluka, ne zelim da sporim, ja sam opet mnogo pragmaticniji i imam tendenciju da zavrsim sve u sto manje koraka i da bude maksimalno kompatibilno i sigurno necu lose da spavam ako mi CSS nije "za izlozbu".
21. 02. 2008. | #9 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
na dpt-u
Firefox 58.66% Internet Explorer 28.88% Opera 9.59% Safari 1.97% Mozilla 0.63% a globalni stat od w3c schools Browser Statistics Month by Month 2008 IE7 IE6 IE5 Fx Moz S O January 21.2% 32.0% 1.5% 37.2% 1.3% 1.9% 1.4%
Do not ask yourself what the world needs. Ask yourself what makes you come alive, and then go do that. Because what the world needs is people who have come alive Poslednja izmena od nixa : 21. 02. 2008. u 18:12. |
21. 02. 2008. | #10 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
|
Ma to je zato sto Ilija refreshuje DPT svaka 2 minuta
|
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Od danas moguće slanje novca u inostranstvo (Western Union) | Gargoyle | e-Business | 0 | 09. 11. 2009. 03:20 |
mod_rewrite i redirect 301 - Specifičan slučaj | _eW | Regular expression i htaccess | 4 | 28. 07. 2009. 13:53 |
Mogućnosti kompanije osnovane od strane nerezidenta | Ilija Studen | e-Business | 30 | 24. 08. 2008. 22:24 |
MySQL i mogućnosti koje developeri retko koriste | dinke | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 3 | 21. 01. 2006. 00:25 |