|
SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net MySQL, MSSQL, Oracle, Access, ODBC. Ako imate problem brže i preciznije ćete dobiti odgovor ako priložite strukturu tabela ili skript koji kreira tabele i puni ih test podacima umesto što to problem opisujete samo rečima. Sponzor: Baze-Podataka.net - Blog o bazama podataka |
|
Alati teme | Način prikaza |
02. 02. 2006. | #41 | |
I'm a PC too.
Wrote a book
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 82
130 "Hvala" u 89 poruka
|
Citat:
02. 02. 2006. | #42 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Ne znam da li sam ja umoran ili ti? Naravno da nisam očekivao da mi pogađa misli, upravo sam ti pričao o vremenu potrošenom za definisanje svih parametara, views, kako god, i kažem da za mnogo kraće vreme, možeš da napišeš ovaj query (naravno, pod uslovom da znaš sql siguran sam da mnogi idu na te "layere" i "generatore" baš iz razloga što ne znaju SQL)
02. 02. 2006. | #43 | |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Citat:
Nisam ali sam radio sa kladionicama, znaš ono 1-1, 1-x, 1-2, ... pa golovi prvo poluvreme, pa golovi kraj, pa tačan rezultat... pa prvi daje gol, pa korneri, pa ... Ali ovo tvoje zvuči kao idealan slučaj za lepo normalizaciju, ali nećemo o tome sada.
02. 02. 2006. | #44 | |
I'm a PC too.
Wrote a book
130 "Hvala" u 89 poruka
|
Odustajem, jer mislim da ne razumes viewe uopste:
Citat:
Ajd sad da pitam: jesi li pravio view u nekoj bazi? Nisi. Da jesi, znao bi da je to sto si otkucao, taj query, isto ono sto bi otkucao u nekoj bazi i sacuvao tamo kao npr. "view1". I onda mozes recimo SELECT * FROM VIEW1 WHERE.. Inace, kod mene je 22:15, bice da si ti umoran
02. 02. 2006. | #45 | |
I'm a PC too.
Wrote a book
130 "Hvala" u 89 poruka
|
Citat:
Ebi ga, al malo zajebavas
Commercial-Free !!! Poslednja izmena od degojs : 02. 02. 2006. u 07:02. |
|
02. 02. 2006. | #46 | |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
Citat:
Mada ovaj tvoj priemr je vise zgodan zbog validacije forme, nego sto je nesto velika usteda oko inserta...a koliko je meni u znanju ni jedan DB abstraction za php4 ne nudi nista na ovu foru... a sto se tice toga kako ja to radim, ja uglavnom koristim php i mada ima u php-u brdo gotovih klasa za validaciju, ja to obicno radim od slucaja do slucaja, jer mi retko treba vise od 10-tak polja po formi, a za to copy&paste radi posao... a sem toga ionako neka malo slozenija pravila kao validaciju email-a, CC-a ili zip kodova moras da pises rucno... a sam insert sam vec jednom pisao, otprilike ovako: PHP kôd:
i da se razumemo nemam ja nista protiv fancy DB abstraction layera, bas naprotiv ja bih rado da uzmem da koristim neki dobar (jer ovo sto ja koristim datira jos iz php3 i sigurno moze bolje da se odradi), ali mi smeta kod vecine sto su preglomazni, a pritom pola opcija koje nude mi ne trebaju. Ja bih neki jednostavan, brz, a funkcionalan... koristiti ove postojece na obicnim sajtovima je kao voziti porshea po beogradu, neces moci da primetis neku realnu prednost, osim sto je fancy i trosi vise.. Cisto kao mali primer moje logike, na sajtu AdoDB Lite mozete da vidite benchmarke koji pokazuju da je AdoDB oko 5 puta sporiji od cistog mysql-a (bez akceleratora, ali to je uobicajen slucaj)... a plus zauzme nekih 700KB memorije samo kad se includuje...to nije bas zanemarljiva stvar, priznacete?
02. 02. 2006. | #47 | ||
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Citat:
U Propelu (PHP4 i PHP5 generator) imaš mogućnost setovanja validatora (sprečavaju insertovanje / update objekta sa neispravnim svojstvima), ali ne i podršku za automatsko generisanje / procesiranje formi. To moraš sam da implementiraš ili možeš da "pokradeš" neko gotovo rešenje kao što je Symphony na primer. Citat:
Čak iako sam nezadovoljan kvalitetom mnogih PHP5 rešenja ipak branim stav da je pametnije koristiti ovakve biblioteke nego se igrati sa čistim SQLom kod svih složenijih projekata. Za sitne stvari quick and dirty, za ozbilnije zna se... --- Pošto je bluesman izjavio da većina koristi ovakve biblioteke kako ne bi morali da koriste SQL iz razloga što ga ne znaju (ovu izjavu u najmanju ruku smatram netačnom) evo malo istorije. Prvi Windows programeri su morali da znaju Win32 API u dušu da bi radili. Pišu ljudi koji su radili u to vreme da je to jedan izuzetno komplikovan i smoran posao. Nisam probao tako da moram da im verujem na reč. Kako je vreme prolazilo, tako su alati sazrevali da bi danas koristio proste drag and drop metode za kreiranje formi, gotove biblioteke za rad sa prozorima i kontrolama itd itd itd. Sam API retko ko koristi, sve se radi kroz wrappere. Možda grešim u nekim detaljima, nisam se bavio programiranjem u to vreme tako da mogu da pričam iz prve ruke. Samo želim da istaknem da se programiranje razvija u tom smeru da skraćuje vreme koje programer treba da uloži u prljav, vodoinstalaterski posao (jer SQL to uglavnom jeste) i omogući mu da se više koncentriše na konkretan problem koji treba da reši, stvari unikatne za projekat. Slična stvar se desila i sa SQLom na ozbiljnim platformama (.NET, Java, Delphi...), a polako niču projekti koji portuju rešenja sa tih platformi (Propel je u suštini PHP verzija Torque projekta) ili osmišljavaju i implementiraju nova na "neozbiljnim" platformama. --- Ne znam da li da pokazujem jedan jednostavan Rails primer pošto mislim da je kod njega iskorišćen jedan od lepših pristupa? ActiveRecord je stvarno lepo napravljen.
activeCollab - Project Management and Collaboration Tool iz domaće kuhinje | area51.rs - Blog Poslednja izmena od Ilija Studen : 02. 02. 2006. u 09:03. |
||
02. 02. 2006. | #48 |
Boris
Grand Master
Datum učlanjenja: 01.12.2005
Hvala: 5
156 "Hvala" u 2 poruka
|
Off Topic: Retko dobra diskusija. thumbs up!
02. 02. 2006. | #49 | |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Citat:
Vidi, one jednostavne query-je ja obično nazivam "hleb i mleko". Zato sam i pravio klasu koja će da mi taj proces automatizuje. Sve što je iole komplikovanije (obično i gotovo isključivo su to SELECT) mora da se piše ručno. Ono što pokušavam da kažem da ne postoji način da se proces automatizuje, najbolje što možeš je poluautomatski, znači jednostavno - automatski, komplikovano - ručno. Samim tim pada u vodu cela priča o automatizmu čitavog procesa. A izvlačiti čitav arsena teške artiljerije zbog "hleba i mleka" po meni nije optimalno rešenje.
02. 02. 2006. | #50 |
Predrag Supurović
Grand Master
Datum učlanjenja: 24.01.2006
Hvala: 3
200 "Hvala" u 12 poruka
|
bluesmane, mislim da bi morao svoje tvrdnje da potkrepis time sto ces tu tvoju biblioteku da stavis u attachment
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Koji font koristite u editoru? | bluesman | Programiranje | 53 | 22. 10. 2009. 00:53 |
Koji tekst editor koristite i zašto? | Milos Vukotic | Opušteno | 133 | 04. 06. 2009. 01:27 |
koji JS menu koristite? | dootzky | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 6 | 17. 11. 2006. 22:32 |
Koji AV software koristite | dinke | Opušteno | 22 | 12. 03. 2006. 07:05 |
Koji framework koristite? | Ilija Studen | PHP | 3 | 19. 06. 2005. 19:25 |