17. 09. 2008. | #1 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
|
Mac OS X aplikacije
Dakle, od nedavno sam se i ja switchovao na Mac (nazalost jos uvek ne potputno posto zbog posla dobar deo dana koristim pc), ali posto postoji barem nekoliko clanova dpt-a koji su to odradili (manje vise) nedavno, rekoh da otvorim jednu temu gde mozemo da podelimo iskustva oko aplikacija. Znam da DPT mozda i nije najsrecniji forum za ovo, ali mene ponajvise interesuje web dev a ne aplikacije tipa iTunes, iCalc, i{ovo-ono-sta-vec}
Dragan (Babic) mi je vec poslao listu, ali on je ipak dizajn guy, tako da moram da pitam za jos neke aplikacije Dakle trebaju mi Mac ekvivalenti za: Putty ----- Ok ok, znam, ovo moze iz terminala (ssh -l dinke tamo.neki.server). No problem je sto imam bar nekoliko servera na listi na koje se kacimo preko socks5 proxy-a +username/pass. U putty-u se to dosta jednostavno podesava, u shell-u je tesko smaranje (iskreno nisam jos ni pokusavao). Ako neko ima preporuku, bilo bi super. TextPad (ili neki drugi light editor) --------------------------------- Dakle, onaj Textedit mi je uzasan. Neka preporuka za nesto drugo? Danas skinuo BBEdit, ali na prvi pogled mi se nije svideo. Za PHP cu sigurno koristiti Zend Studio (pod uslovom da ga uopste nadjem ... sad su tu nakacili eclipse). Dakle, nesto sto lepo radi sa plain text (html/css itd) fajlovima. E sad neka generalna pitanja Prvo Darwin Dakle, u pokusajima da instaliram joe editor, skapirao sam da je Darwin jako lose dokumentovan. Zapravo u samom help-u nisam nasao gotovo nista. Sam nesto propustio? Koji bi bio zvanican nacin za instaliranje shell aplikacija na darwinu? Ja sam se napatio dok sam ports naterao da radi (skapirao na kraju da mu je potreban xcode, podesen .bash_profile i malo kisele pavlake da bi radio), da bih zatim skapirao da on bukvalno ponovo skida/kompajlira vec postojece biblioteke koje imam. To manje vise nije bio problem za joe, ali kada sam pokusao da kompajliram putty skapirao sam da ce postupak odprillike biti blizak instalaciji gentoa/lfs-a pa sam odustao Kakva su vasa iskustva? Da li je fink iole bolji? LAMP -------- Neposredno nakon igrarija sa ports-om skapirao sam da mac vec dolazi sa preinstaliranim apache-om/php5. Nisam proveravao da li je to dovoljno i za cli env ... no pitanje je da li svejedno mislite da je bolje odraditi ponovo instalaciju ili sta? E da, koristite Safari ili FF ? Meni nekako zgodan FF zbog Foxmarka (tako mogu da mixujem bookmarkove sa pc-a i mac-a). Neki konkretan razlog zasto bi trebao dati sansu Safari-u? Toliko za pocetak. |
17. 09. 2008. | #2 | ||||
profesionalac
Professional
|
Citat:
Eventualno TextWrangler za free/light editor. Citat:
Ipak, ja do sada nisam imao problema i sve radi prilichno dobro. Fink je so-so ok, ali jako kasni sa verzijama. Mozhda ti se iole dopadne jer su paketi binarni, ali obzirom da je Macports podrzhan od strane Apple-a ja sam ostao na Macports-u. edit: kako programer da nema Xcode instaliran u startu? Koliko se secam, sem instaliranja Xcode-a i setovanja par path-ova nisam nishta drugo morao da radim da bih poterao Macports (pod Leopardom, za Tiger chini mi se da mora dodatno da se instalira X11). Uz to, mrxvt je dovoljan razlog za instalaciju ports-a Citat:
Citat:
PHP <del>Rul</del>LOLez! Poslednja izmena od bNasty : 17. 09. 2008. u 19:35. |
||||
17. 09. 2008. | #3 |
Super Moderator
Invented the damn thing
701 "Hvala" u 194 poruka
|
^Meni je Safari vs. FF ... manje vise svejedno. Safari mi deluje da se brze otvara, ali sa druge strane nema ekstenzije koje koristim na ff-u tako da eto ... FF prosto mora biti izbor.
Neki hint za putty varijantu? |
17. 09. 2008. | #4 |
profesionalac
Professional
|
^ Leopard, iirc, podrzhava Keychain integraciju sa SSH-om, ako ti to treba?
18. 09. 2008. | #5 | |
nobody
Expert
Datum učlanjenja: 19.04.2007
Hvala: 14
705 "Hvala" u 106 poruka
|
Citat:
http://www.macosxhints.com/article.p...30707082555629 Ako to radi (ne koristim MacOS), dalje je jednostavno. Ja sam napravio nekoliko shell skripti u kojima piše nešto poput: Kôd:
#!/bin/bash ssh user@example.net |
|
18. 09. 2008. | #6 |
Igor Marinović
Expert
|
Za Putty: ja koristim odlicni iTerm
Pogledaj svakako, makar vec verujem da jesi: http://dnevnikeklektika.com/blog/nek...e-morate-imati Takodje, cesto bude interesantnih informacija ovde: http://www.mackorisnik.com/ Jos par sitnih aplikacija koje mi se cine interesantnim: ako ti bude nedostajalo mesta na disku, a uskoro hoce, probaj GrandPerspective, a u poslednje vreme se takodje zabavljam sa Slife, koji belezi u kojoj aplikaciji provodis (gubis? najvise vremena.
18. 09. 2008. | #7 |
Banned
Knowledge base
Datum učlanjenja: 01.07.2005
Hvala: 206
140 "Hvala" u 89 poruka
|
Moji apps:
Adium - jabber TextMate Firefox Terminal - mozes u svom shell profile da definises podesavanja po hostu Transmission - torrent MS Office Photoshop To je to. |
18. 09. 2008. | #8 | |
profesionalac
Professional
|
Kao totalnu geek stvar, i alternativu ports-u, mozhesh da probash i pkgsrc, sa NetBSD-a koji ima i port za OS X. Obzirom da mozhe da se instalira bilo gde, video sam zanimljive primere gde ljudi naprave .dmg fajl od par giga, potrpaju celu instalaciju i sve kompajlirane portove pkgsrc-a u .dmg i samo ga mount-uju kada im treba neshto. Jedan unmount i sistem je ponovo kompletno chist, bez ikakvih /sw ili /opt/local foldera.
Citat:
18. 09. 2008. | #9 | |||
Super Moderator
Invented the damn thing
701 "Hvala" u 194 poruka
|
Citat:
Citat:
Citat:
@cvele Osim office-a koji cak ni nemam instaliran, spisak nam se potpuno poklapa Instalirao sam i TextMate, ocito je bolji od TextEdita (koji je ocigledno ekvivalent notepede-u u windowsu). Poredicu ga sa jos par editora pa cu konacno doneti odluku. Onaj koji ima regexp search i najslicniji je textpad-u bice siguran izbor lol. Inace, kad zavrsim sa ovim pocetnim periodom, sva je prilika da cu i ja napraviti neki post poput Dragana, nekome ce sigurno biti od koristi |
|||
"Hvala" dinke za poruku: |
18. 09. 2008. | #10 |
Banned
Knowledge base
Datum učlanjenja: 01.07.2005
Hvala: 206
140 "Hvala" u 89 poruka
|
Zaboravio sam jedan app, a verovatno ce ti biti prilicno koristan
http://code.google.com/p/macfuse/ (uz sta ide i sshfs jelte) |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Android Aplikacije | dinke | Web aplikacije, web servisi i software | 216 | 30. 04. 2011. 16:51 |
slanje sms-a iz aplikacije | mangia | Web aplikacije, web servisi i software | 6 | 06. 07. 2008. 16:02 |
Symbian aplikacije | dinke | Opušteno | 26 | 07. 09. 2007. 11:28 |
Arhitektura aplikacije | Momcilo | Programiranje | 1 | 10. 04. 2006. 17:18 |