Sva početnička pitanja Sva početnička pitanja bi trebala da se postavljaju u ovom forumu, a ako se pretvori u kvalitetnu diskusiju interesantnu svima - prebacićemo je u odgovarajući forum. Molimo "znalce" da ne omalovažavaju početnike, ako žele da pomognu svi ćemo biti zahvalni, ako ne žele, neka preskoče ovaj forum. |
|
Alati teme | Način prikaza |
21. 10. 2008. | #1 |
član
Certified
|
imagedestroy() i zauzeće memorije
Ćao!
Pravim neku klasu za manipulaciju slikama i naišao sam na upozorenje u knjizi, da ukoliko se ne pozove imagedestroy() nad kreiranim image resursom, može doći do blokiranja servera! Pogledao sam manual za tu funkciju, ali mi nije jasno da li image resurs zauzima memoriju samo za vreme izvršavanja skripte u kojoj je kreiran(što mi je nekako logično) ili ostavlja đubre, ako se ne uništi, i posle izvršenja skripte! |
21. 10. 2008. | #2 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
Jesi li siguran da si dobro razumeo tu knjigu? Ako nije problem, citiraj taj deo koji kaže to što tvrdiš.
Tu funkciju nema potrebe pozivati osim ako nemaš potrebe da eksplicitno oslobodiš tu memoriju tokom izvršenja skripte, npr. ako ti skripta kreira mnogo sličica tokom rada. |
"Hvala" jablan za poruku: |
21. 10. 2008. | #3 | |
član
Certified
|
Citat:
Inače knjiga je Practical PHP Programming. Hvala na odgovoru! |
|
21. 10. 2008. | #4 |
novi član
Datum učlanjenja: 21.10.2008
Hvala: 2
1 "Hvala" u 1 poruci
|
http://www.php.net/manual/en/functio...troy.php#70571
Eto, covek u komentarima rece da server automatski cisti sta treba... Ako ti nije problem mozes i sam da pocistis pre nego sto izadjes, za svaki slucaj, ali ne bi trebalo... Kao sto jablan rece, ona ti sluzi da ocistis memoriju tokom rada skripta da bi mogao da koristis, zbog onog ogranicenja memorije... |
21. 10. 2008. | #5 |
član
Certified
|
Ma i meni je bilo logično da se resursi čiste po zatvaranju skripte, ali mi je bilo čudno što je autor knjige posebno naglašavao da je potrebno ručno počistiti. Verovatno zato što slika može da zauzima mnogo više memorije od resursa kao što su rezultat upita i sl...
|
21. 10. 2008. | #6 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
bitno je kad radis sa vise od jedne slike, u nekoj petlji recimo...
21. 10. 2008. | #7 |
Milan Cvejic
Wrote a book
|
Ja verujem da je razlog zasto je autor to napisao cisto prakticne primene. Server se nece zagusiti sa jednom ili deset slika, ali ako ta skripta obradjuje 1000? Tako da je lepo receno oslobodi memoriju, ako vec mozesh...
Inace, sa sigurnoscu mogu da tvrdim da 99% php programera ukoliko im se eksplicitno ne napise da treba nesto da urade kako bi bilo bolje, oni to nece da urade. A isto tako tvrdim da bi se pojavio neko ko bi napravio petlju od 1000 ponavljanja sa obradom slike... eto pretece me ivanhoe :P
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
C - Alokacija memorije | orangem | Programiranje | 11 | 19. 01. 2009. 18:58 |
Vista GUI zauzima 60% memorije | bluesman | Web aplikacije, web servisi i software | 22 | 07. 07. 2007. 21:10 |