|
Programiranje Java, Perl, VB, ASP, .NET, C, C++, Pascal, Delphi Sponzor: |
|
Alati teme | Način prikaza |
28. 02. 2009. | #1 |
novi član
Datum učlanjenja: 28.02.2009
Hvala: 1
0 "Hvala" u 0 poruka
|
objektno orjentisano programiranje
Treba mi savet kako da krenem.Po struci sam fizicar i ovo ce mi trebati.Imam ideje da pocnem da uzimam casove ali ne znam od koga?Kako ce krece cena casa?Ako neko ima ideje daj nek pomaze.
|
28. 02. 2009. | #2 |
Webeloper
Professional
|
Mozes uzeti knjigu nekog objektno orijentisanog jezika, na primer Java i tu ce ti biti opisano i objektno orijentisano programiranje, a mozes i da odes na fakultet i odslusas neko predavanje na tu temu. Mi smo imali ceo predmet koji se je zvao OOP...
28. 02. 2009. | #3 |
Psychedelictrance freak
Wrote a book
|
"Objektno orjentisani nacin misljenja" - Matt Weisfeld, Izdavac: CET
- Odlicna knjiga za uvod u OOP, a nakon nje mozes da uzmes bilo koju knjigu za pocetnike nekog OOP jezika.
02. 03. 2009. | #4 |
novi član
Datum učlanjenja: 13.09.2008
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Ma, C++ je zakon, nadji neku dobru knjigu i netrebaju ti casovi. Ako si totalni pocetnik u programiranju mozda je bolje da pocnes sa C-om. On je skoro isto kao C++ samo nije objektno orijentisan, a lakse ga je savladati za pocetnike.
03. 03. 2009. | #5 |
troll mode
Wrote a book
|
uf, ne bih se slozio da je C++ laksi za ucenje od Jave... Java je dosta lep jezik za pocetnike, brzo se uci i daje lepu osnovu za kasnije sto je i razlog sto se ponajvise izucava na fakultetima
|
03. 03. 2009. | #6 |
dinosaurus
Master
Datum učlanjenja: 29.12.2005
Hvala: 79
263 "Hvala" u 66 poruka
|
Ajde da se jablan ne muči nego da ja kažem: Ruby ti je jedini "čist" OO jezik koji se koristi u stvarnom svetu. Tj, ima i SmallTalk ali je taj klinički mrtav.
Mada, ja sam lično uvek bio pristalica fleksibilnosti nauštrb "čistote" pa radije koristim ružne i moćne jezike kao što je C++ i Perl. |
03. 03. 2009. | #7 | |
Milan Cvejic
Wrote a book
|
Citat:
smallTalk nije mrtav
03. 03. 2009. | #8 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
I Pajton (Python) i Rubi (Ruby) su milina za učenje, imaju jako blagu krivu učenja a opet nude neke vrlo moćne koncepte (objektni i funkcionalni). Plus što oba nude interaktivnu konzolu i učenje se svodi na beskrajnu igru i eksperimentisanje. Jedino što posle "prizemljenje" na češće korišćene jezike može da zaboli.
Uporedite banalan "Hello world" u Javi i u Pajtonu (ajd da ne bude da stalno forsiram Rubi), pa ćete videti da čovek koji se prvi put susreće sa programiranjem može prilično dugo da bulji u Javinu verziju ne znajući šta ga je snašlo... "public? static?! String[] args?! WTF!"... Takođe, mislim da ne postoji potreba za časovima - oba jezika su vrlo lagana za samostalno učenje, na netu ima puno dobrih knjiga i tutorijala (naravno, podrazumeva se da vladaš engleskim). Časovi su tu za one koji nemaju volju da uče nego iz nekog razloga moraju da uče na silu. Poslednja izmena od jablan : 03. 03. 2009. u 18:33. |
03. 03. 2009. | #9 |
dinosaurus
Master
Datum učlanjenja: 29.12.2005
Hvala: 79
263 "Hvala" u 66 poruka
|
|
03. 03. 2009. | #10 |
Python Ambassador
Master
|
Hm, u kom smislu kilavu?
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Java programiranje | misha topola | Programiranje | 10 | 13. 01. 2011. 14:33 |
vb programiranje | bonkic | Programiranje | 2 | 12. 09. 2010. 16:31 |
Internet Programiranje | marevuksa | Sva početnička pitanja | 7 | 08. 10. 2007. 10:29 |
Programiranje RIA | MrSteel | Programiranje | 11 | 15. 05. 2007. 14:17 |