|
SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net MySQL, MSSQL, Oracle, Access, ODBC. Ako imate problem brže i preciznije ćete dobiti odgovor ako priložite strukturu tabela ili skript koji kreira tabele i puni ih test podacima umesto što to problem opisujete samo rečima. Sponzor: Baze-Podataka.net - Blog o bazama podataka |
Pogledajte rezultate glasanja: Koju tehniku koristite za sprečavanje "SQL Injections" | |||
"Sanitization" ulaznih podataka | 17 | 60,71% | |
Parametarski upiti | 7 | 25,00% | |
Ništa | 4 | 14,29% | |
Glasači: 28. Ne možete glasati ovde |
|
Alati teme | Način prikaza |
17. 09. 2009. | #11 |
Milan Cvejic
Wrote a book
|
jeste, ali je mysqli vezan samo za mysql, nesto nije portabilan? A sem toga postoje ljudi koji koriste i druge baze...
18. 09. 2009. | #12 |
Psychedelictrance freak
Wrote a book
|
Uglavnom, kao sto je i navedeno do sada bitno je filtrirati ulazne vrednosti tj odstraniti ono sto ne treba da se pojavi u upitu.
Vecina stvari se zavrsi cast-ovanjem varijabli i zabranom kljucnih reci (SELECT, INSERT, SLEEP, ...) i/ili karaktera (', %, ;,...). Dosta je bitno sta se zapravo od logike aplikacije ocekuje a sta ne, nekad security moze da smanji upotrebljivost aplikacije pa se samim tim mora ici drugim putem ...
18. 09. 2009. | #13 |
I'm a PC too.
Wrote a book
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 82
130 "Hvala" u 89 poruka
|
Parametri.. i rešena stvar, nema brige. A ako iz nekog razloga ne može sa parametrima, onda ne može, šta da se radi
Commercial-Free !!! Poslednja izmena od degojs : 18. 09. 2009. u 03:02. |
18. 09. 2009. | #14 | |
old school
Professional
|
Citat:
Iskreno, sa MySQL-om ne radim aktivno vec nekoliko godina , jer zbog prirode posla sam prinudjen iskljucivo na Oracle bazu, tako da mogu samo za nju nesto reci... Mi imamo kompleksan sistem, u kojem se koriste razne intranet i internet aplikacije, pocevsi od desktop aplikacija uradjenih u Delphiju i Visual Basicu, preko batch operacija (scheduler + sqlplus i sl.), pa sve do viseslojnih Java aplikacija (browser based: proxy, connection manager, application server). Vjeruj mi da je tesko postici neko homogeno rjesenje, kojim bi se 100% sprijecio neki napad ili provala u sistem. Ukratko, direktno u bazi koristimo parametrizovane procedure, redovno kontrolisem access logove (plus auditing svih SYSDBA komandi) i instaliram sigurnosne zakrpe (Critical Patch Update). Java programeri koriste "sanitization" ulaznih podataka (dvojica od njih trenutno cak zavrsavaju master studij zasnovan na IT security podrucju) i nismo imali jos nijedan slucaj upada u sistem preko neke Java aplikacije. Imali smo do sada 2 manja upada u sistem, tj. na web server, a za sve je bilo krivo nekoliko bugova u PHP-u, pomocu kojih je bio omogucen remote exploit. Nismo imali nikakve vece stete, osim par dana prekovremenog rada i izgubljenih zivaca. Zbog ta 2 slucaja je donesena odluka da se PHP u potpunosti izbaci iz sistema i da se svi buduci online projekti zasnivaju na Javi. Eto, ne znam sta bih vise dodao na ovu temu ...
18. 09. 2009. | #15 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
@dejan: Jel moze samo malo detaljnije ovo oko bugova u php-u, jel mislis na bagove u php skriptama, ili bas propuste u samom php-u?
@svi: Da li koristite view-ove i stored procedure kao meru zastite?
18. 09. 2009. | #16 |
expert
Grand Master
|
^ hm, zasto bi (t.j. kako) view bio mera zastite?
P.S. da, i mene interesuje ovo za php |
18. 09. 2009. | #17 | |
old school
Professional
|
Citat:
Od tada je PHP banovan kod nas.
18. 09. 2009. | #18 |
Pukovnik u penziji
Grand Master
|
Ne bih da budem prepotentan ali za 0 Eura ću vam reći (sa sigurnošću od 99.998%) da je u pitanju propust programera a ne PHP-a...
|
18. 09. 2009. | #19 |
old school
Professional
|
^ de "Milane" vidi nabrzaka sta mi pise u horoskopu i baci grah nabrzaka, vidi sa 99.99999% sigurnoscu sta ce mi donijeti bliza buducnost ...
18. 09. 2009. | #20 |
Milan Cvejic
Wrote a book
|
PHP nije jedini koji ima mana i bugova... Ako cemo tako ni Java nije 100% sigurna... Svakako morash da terash za javu neki aplikativni server... Pogledaj samo koliko propusta postoji za Tomcat, Glassfish, JBOSS...
Poenta je da drzite sistem up to date...
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
301 redirkecija "dinamickog" URLa na "dinamicki" URL | mb_sa | Regular expression i htaccess | 7 | 02. 07. 2008. 20:21 |
Karakteri "&" i "=" i XMLHttpRequest | Milos Vukotic | Regular expression i htaccess | 18 | 01. 10. 2007. 16:16 |
If IT really is a "profession", what is our "pro bono" contribution as IT pros? | oksite | e-Business | 26 | 12. 01. 2007. 12:18 |
"Telekom Slovenije" preuzeo "Blic.net" za 390.000 evra | Aleksandar Marković | Komunikacije | 2 | 23. 12. 2006. 15:23 |