22. 10. 2009. | #21 | |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
Citat:
Ono što ti FW omogućava je da 90% funkcionalnosti ne radiš pešaka, kao što radiš npr. u čistom PHP-u, to jest drastično skraćuje vreme i broj linija koda za 90% funkcionalnosti. 10% funkcionalnosti nije moguće ostvariti prečicama koje nudi FW i onda to praktično odradiš pešaka, tj. kao i da ne korisiš FW. (Procenti su naravno odokativni, ali je ideja ta.) E sad, tačno je to da kad u 90% elegantnog high-level koda treba da ubaciš 10% prljavštine (banalan primer, neki custom SQL upit), nije ti prijatno i to đubre dosta bode oči, ali kad uporedim to sa 100% koda koji je "custom", naravno da ću se opredeliti za prvu varijantu (ili, eto, reći "not supported" ako me baš mrzi )... Da rezimiram, nema razloga da i za PHP frejmvorke ne važi ista logika - ne uvode nikakav penalty, a donose baš dosta ušteda. Naravno, pored brzine razvoja, frejmvorci donose dosta drugih koristi: standardizovana arhitektura aplikacije, lakše održavanje i uvođenje novih programera, veća sigurnost kroz out-of-the-box sisteme za sanitizaciju i validaciju korisničkog unosa, sistem za verzionisanje baze podataka, testing framework itd itd. Poslednja izmena od jablan : 22. 10. 2009. u 12:13. |
|
22. 10. 2009. | #22 |
majstor
Wrote a book
|
slazem se u potpunosti sa Jablanom.
|
22. 10. 2009. | #23 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 17.03.2006
Hvala: 9
15 "Hvala" u 10 poruka
|
Ev upravo sam skino Zend 7 IDE (dje ide?) pa cu pokrenem omanji projekt. Valjda me nece mrzeti zavrsiti pa napisati utisak
Znam ja da je u programiranju dosta stvari zapravo stvar navike, al nekako mi sve ti FW djeluju cudno @jablan, ev kao negacijska grupa samo da u mane FW dodam sigurnost poso si ti naveo standardizaciju, tako da ako iskrsne bug u validaciji korisnickih unosa svi znaju da je tvoja aplikacija osjetljiva |
22. 10. 2009. | #24 | |
nobody
Expert
Datum učlanjenja: 19.04.2007
Hvala: 14
705 "Hvala" u 106 poruka
|
Citat:
|
|
22. 10. 2009. | #25 |
Banned
Knowledge base
Datum učlanjenja: 01.07.2005
Hvala: 206
140 "Hvala" u 89 poruka
|
@ CI fanbois
Gledao sam ga nekoliko puta, cak bio blizu odluke da pocnem da ga koristim, ali on je toliko prljav da mi cigance pored konteinera izgleda kao olicenje cistoce. Dokle god se ne manu php4 podrske nema smisla raditi sa njim, previse dirty hackova da bi se uradile stvari koje mogu elegantno i jednostavno u php5. Inace koristim svoj framework na kome radim preko 4-5god. |
22. 10. 2009. | #26 |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 16.06.2005
Hvala: 37
131 "Hvala" u 82 poruka
|
@cvele, ako je to jedini problem, pogledaj onda kohanu, strict PHP5/OOP.
22. 10. 2009. | #27 |
profesionalac
Professional
|
Koristim Zend Framework na dva velika projekta i mogu reci da sam zadovoljan.
Izabrani su pre svega zbog opsirne dokumentacije i radi standardizacije (das novom programeru Reference Guide, naglasis deo o Coding Standardu, i udri) Pre toga sam na jednom koristio Code Igniter, subjektivno mi je ZF dosta mocniji (koristimo dosta ZF klasa), ali posto nisam koristio CI i ZF na projektima iste velicine, ne mogu pouzdano reci. Izdvojio bih kao minus samo Zend_Form, vise sam se tukao sa njim nego sto sam pisao forme, mogao sam rucno da napravim validacije po 60 puta... Taj nacin stilizovanja preko dekoratora je ok kada se savlada, ali je put ka tome poplocan frustracijama...
22. 10. 2009. | #28 | |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Citat:
Po meni, malo je mistifikovana reč "framework" zato izbegavam i da je koristim. Imali smo odavno neki izraz "hleb i mleko" za neke najobičnije stvari koje moraš da odradiš stalno, a smara te da ponavljanje iste radnje. Mislim da FW treba da te oslobodi tih muka, a za neke jako optimizovane stvari - mora da se radi custom. Naročito ne volim one automatski generisane querije, kada to vidim - naježim se. Takođe, spominju se "code čistunci", baš mislim da takvima ne leže tuđi FW, uvek se nađe nešto što ti se ne sviđa.
22. 10. 2009. | #29 | ||
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
Citat:
Poenta je da je "prerana optimizacija zlo svih zala". Ako FW krene da se vuče, videćemo zašto i optimizovaćemo njegove query-je. Ili, još bolje, poboljšaćemo FW da se bolje snalazi u takvim situacijama. Nijedan od njih nije bogom dan, ima lošijih i boljih, na nekima se aktivno radi itd. Citat:
Hehe, pa što onda ne pišeš sam svoj operativni sistem/jezik/bazu? Kadgod se u Vindousu, Linuksu, PHP-u ili MySQL-u (na čemu već teraš svoje programe) pojavi bug, tvoj program je osetljiv... :P Poslednja izmena od jablan : 22. 10. 2009. u 16:30. |
||
22. 10. 2009. | #30 |
Banned
Knowledge base
Datum učlanjenja: 01.07.2005
Hvala: 206
140 "Hvala" u 89 poruka
|
|
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Mobile development frameworks | robi-bobi | Web aplikacije, web servisi i software | 11 | 13. 09. 2010. 21:10 |
Frameworks i SEO | martinluter | Web aplikacije, web servisi i software | 17 | 03. 08. 2010. 13:00 |
Frameworks performance arena: Symfony vs Rails vs Django | Petar Marić | Programiranje | 5 | 21. 07. 2006. 14:46 |